joi, 2 iulie 2009

cireasa si mirarea pentru solo-uri

puzzled

Ciresei ii plac concertele ceva de speriat. Cum are ceva marafeti in buzunar, cum da fuga la ghiseu, se ridica pe varfuri sa o vada functionarul si cere permisiunea de a sta in fata. Buna ziua, gazon A, va rog.

Are ea niste formatii preferate, pentru care ar face si credit de nevoi personale in plina criza, daca e. Uite, concertul Editors din 16 august, spre exemplu. Cireasa va fi acolo orice s-ar intampla. Poa' sa ninga, poa' sa ploua, eu am palarie noua.

Dar sunt si cazuri cand merge doar asa, la plesneala. Important e sa se miste ceva pe scena acolo, semn ca tocmai asista la un act de divertisment. Cum se ingana ziua cu noaptea si se aud primele acorduri de orice, incep sa ii straluceasca ochii in cap ca la strigoi.

Corpul incepe sa i se miste de unul singur, cu vointa proprie. Trebuie sa il mai domoleasca ea, tragandu-i cate una in partile moi si amenintandu-l pe infundate: termina, ca ne vede lumea si te bat rau.

Cireasa se da in vanturi dupa muzica tare, cat sa nu poti purta o conversatie decenta. Dupa lumina si intunericul iscusit manuite de un papusar profesionist. Ea apreciaza cu ochi profan imaginile versatile insotitoare de show, din care nu prea intelege mai nimic. Ce daca, important e ca ne distram de minune.

Inspira cu placere fum neinecacios, canta cat o tin capacele ei mici de cireasa refrenul si zambeste complice hoardelor de oameni care beau bere. Suntem aici sa facem o treaba impreuna. Hai sa va vad, imi faceti fata?

Ce-i mai place ciresei energia multimii. Sta fascinata cand se canta melodiile ei preferate. Si nu s-ar da dusa de la fata locului nici s-o pici cu ceara fierbinte. Se inchide mereu stadionul de concert peste ea.

E trasa afara de oamenii de la paza. Stai domnule, ce ma impingi asa? Imi place muzica, am facut si o scoala in sensul asta. Na! Dar n-ai cu cine domne, n-ai cu cine. Niste tarani.

Asta pana cand vine momentul si solistul prezinta artistii pe rand. Si abia aici multimea din jur se isterizeaza si incepe sa aprecieze virtuozitatea membrilor trupei. Cireasa n-are niciodata rabdare pentru segregarea asta artistica.

Ea cauta mereu cantaretii ca pe un intreg, si nu-i plac piesele separate, scoase din context. Ce-i pasa ciresei ca bateristul e unul celebru? De ce trebuie sa auda ea cum batereste el de unul singur? Sa faca el formatie separat, atunci, daca e asa de bine.

Haideti domnule toti odata. Eu de-aia am platit bilet intreg si am venit aici de cu noaptea in cap. Sa zica si domnul ce are de zis, si celalalt domn, sa se alature si doamna.

Nu ma luati pe mine pe bucati, ca nu-s nascuta de ieri de azi in livada. Sa stiti ca fac reclamatie la protectia consumatorului si nu va mai lasa sa cantati asa, de capul vostru. Cineva trebuie sa va traga de maneca si sa reglementeze situatia. Prea faceti toti la fel, sa ma innebuniti.

Cand bateristul incepe sa performeze un solo de baterie, urechile ciresei ce stateau tantose, acum se pleostesc, acoperindu-i ochii, ca doua obloane. Intotdeauna momentul asta tine prea mult.

Bateristul e in extaz, publicul e in extaz. Ciresei ii e ciuda si e neinteleasa. De ce canta domnul asta singur la ghitara si de ce asa de mult? Solistule, de ce il lasi? Am crezut in tine. Esti ca toti ceilalti. Se gandeste cireasa cuprinsa de obida.

Sa-mi explice cineva prin ce e asa de special un solo e baterie de alt solo de baterie, incat trebuie sa-l suportam de fiecare data.

Sau o fi conditie in contract: fiecare membru trebuie sa cante singur un numar de minute ca sa vedem ce rau e in formula asta. Si apoi sa inceapa iar toti odata, ca sa murim de placere ca s-au reunit.

Sa ma lamureasca altcineva, sau poate tot cel ce stie raspunsul la intrebarea de mai sus, de ce juiseaza publicul in jurul ciresei cand se intampla asta, si nu in alte momente, cum ar fi la cea mai tare melodie.

Cireasa nu intelege solo-urile si se intreaba daca voi intelegeti cireasa, la faza asta. Cu a cherry m-am discutat deja, si ea simte ca mine.

13 comentarii:

Monica spunea...

eu sunt de părere că toţi ăia de pe scenă trebuie să se mai şi hodinească şi, cum n-o pot face toţi deodată, o iau pe rând.
nu-mi plac solo-urile din concerte, dar tiparul ăla clasic de piesă rock anii '80 când, după 2/3 din piesă, vine chitaristul solo în faţă şi îşi arată măiestria e ceva!

codo spunea...

isi arata muschii, e o chestie masculina si tine de respect :)

codo spunea...

dar nici mie nu-mi place

a cherry spunea...

:) pai da nene, ca daca voiam sa cante doar unu ma duceam la paula seling!

Unknown spunea...

mai cireaso, sunt bune si solo-urile, sa se mai odihneasca artistul. in rest, nu ma incalzesc nici pe mine cu nimic. deci sunt cu tine!

Anonim spunea...

Explicatia:"Drum solo must never stop. When drum solo stops, bass solo begins...":D

another cherry spunea...

@Monica: deci ma tradezi, faci parte din grupul manechinelor care beau apa plata cu lamaie si apreciaza solo-urile rockerilor:P.

@codo: melcule, esti de-al meu. in weekend ne vedem in vama, sa vad cum iti flutura ochii:)) de la beri.

@a cherry: grow up, n-o sa mergem niciodata la paula selling. nu ca n-ar fi o faptura draguta si diafana:).

@Bogdana: deci e doar pentru odihna lor?? pai si atunci de ce se extaziasa publicul taman atunci, cand ei dau semne de slabiciune si se odihnesc?

@Anonim: aaaaa, I see, asta e regula. deci sunt expirata si necunoscatoare in ale solourilor.

Monica spunea...

păi uite că nu te trădez: n-o să mă duc niciodată cu intenţie la Paula Selling!

Baloo spunea...

Solo-urile sint de fapt un gest de generozitate din partea solistului. Colegii de trupa ai diversilor Briani si Brandoni au bagat de seama la un moment dat (citind diverse bloguri, probabil :P) ca ante-mentionatii solisti au parte de o adinca si netarmuita pretuire din partea admiratoarelor. Asa ca i-au batut nitel obrazul sus-numitului solist: "Ba baiatu', adica noi dam ca disperatii din miini si din picioare doua ore pe scena ca sa te dai doar tu mare la cuconet?". Deci solistu' a fost de acord sa-i lase sa aiba si ei cite un mic numar individual...ashea, de moral. Si uite ca tine figura...adica asa mai capata si bateristu' o mentiune pe blogurile alea. Cam acra mentiunea aia, ce-i drept, da' tot e mai bine decit deloc.

Mircea spunea...

Mai da aveti niste suflete de ...zidari ce n-am vazut. Cum sa fie solo-urile pentru odihna sau pentru impreionat gagici? De cele mai multe ori solo-urile sunt varful emotional al piesei. De aia ne extaziem cand se intampla. Uite, o sa folosesc ca argument "lucrarea" unui mare mester: cautati pe vreun tube Pink Floyd - "Comfortably Numb", varianta de concert din 1994 (Pulse). E un solo de vreo 5 minute la sfarsit. Daca era pentru gagici, cred ca femeile de pe o raza de 1000 mile ar fi ramas gravide instant :) Sau poate va place Zeppelin - "Tea For One" - e numai solo de chitara si asta. Vedeti totusi ca e un "aquired taste", tre' sa asculti acolo concentrat, nu sa joci table cu muzica asta pe fundal. Of of of. Fiindca nici nu stiti ce pierdeti...

Baloo spunea...

Cred ca Cireasa (e nume propriu pin' la urma? Cum e corect? O Cireasa si Cealalta Cireasa, cu majuscule? :)) se referea la momentele in care un singur membru al trupei presteaza in timp ce restu' baga liniste. Cam ca aici: http://www.youtube.com/watch?v=bODwgw9Lw0Q de la 6:40 - 7:20 si de la 8:30 - 9:06. Prima parte nu e chiar solo pe motiv de doi participanti (bateristul si percutionistul), da' impresia mea e ca la asta se gindea Cireasa. Ce-i drept, treaba asta trebuie facuta cu nitel stil, altfel suna cam sec...a se vedea linkul de mai sus pentru un exemplu reusit. Parerea mea, of course.

another cherry spunea...

@Monica: asa sa ne raman numele.

@Baloo_1: e nedrept. bateristii imi iau din timpul pentru brandon si brian si cine o mai fi. nu se face.

@Mircea: Pink Floyd e trupa mea preferata, deci stiu ce zici acolo:). Dar cand e vorba sa ne distram cu rockeri ca B & B, pai atunci nu incape tocmeala. Sa cante toti odata. Sau macar solistul singur:P.

@Baloo_2: multumesc, I rest my case.

Baloo spunea...

Nu poti sa-i condamni pe bietii bateristi ca vor si ei o farima din timpul tau, nu? Mai ales dupa ce ai bloguit pe tema faptului ca masculii ar trebui sa sucombe instantaneu si definitv la aparitia ta. :P