luni, 18 ianuarie 2010

unde babele skiaza si mosii nu mor

tirol

De-aici tocmai m-am intors eu. Din tara unde babele skiaza si mosii nu mor.

Tirolul nu mi-a facut doar o cura de ski la maximum, combinata cu multi carnati zemosi. Tirolul mi-a dat din nou o lectie de viata buna. Cum as vrea sa am si eu mereu din secunda 1. Sa fie instalata livada mea intr-un loc unde lucrurile par sa mearga atat de bine. Asta nazuiesc.

An de an merg aici si ma intorc cu mintile funda.

Aparent, caut doar partii lucitoare de soare pe ghetari cu nume imposibil de tinut minte. Profund vorbind, cred ca trebuie musai sa iau o gura de normalitate. Sa vad ca se poate sa imbatranesti frumos. Intr-un tinut unde nimeni nu arunca hartii pe jos si nu depaseste coloana.

Fac 4 zile lungi pe drum ca sa prind odata curaj sa ma inscriu si eu in programul asta de fericire simpla. Austriecii chiar traiesc bine. Asa cum zice lumea de ei ca ar fi fara umor si reci si neciopliti, austriecii sunt perfecti.

Duc o viata absolut curata intr-un decor plin de stelute de zapada si flori de colt. Intotdeauna m-am intrebat ce-or manca austriecii cand sunt mici. Astfel incat ei, chiar batrani tare, sunt tot drepti si frumosi si pare ca nu-i doare nimic.

Pe ei nu-i vezi niciodata cocarjati, murdati, saraci, ponositi, negri la fata si mirosind urat. Saracii batrani romani. Cu ce-or fi gresit. Cu ce-om fi gresit tot noi toti de nu putem sa semanam cu ei, cu-austriecii. Dar sa las tristetea deoparte. Si sa ma concentrez pe ce e de facut.

Ce pacat ca nu bungheste cireasa o boaba de limba austriaca. Pentru ca altfel ar fi zbughit-o pe loc sa-si incerce sansele undeva in tirol. Taramul asta, cu locuitorii lui cu tot, o duce asa de bine ca nu se poate, daca esti om normal, sa nu vrei si tu o bucatica din preaplinul asta.

In Tirol babele sunt tunse dupa ultima moda, poarta pantaloni albi, miros a parfum si skiaza de sparg avioane. Alaturi de mosii lor, care nu mor mai repede. Cum se intampla pe plaiuri mioritice.

Mosii austrieci nu se inchid in case, sa se uite la telenovele, pana mor. Ei fac ski iarna si drumetii vara. In fiecare zi. Se catara pe cotloane de munti, muncesc de placere, mult. Zambesc, stau la taclale, mananca bine si sunt drepti, mereu drepti.

Tocmai am venit din tara unde babele skiaza si mosii nu mai mor. Si vreau si eu sa-mi tineri rand in proiectul asta. De care promit sa ma tin cu sfintenie. O sa fac tot ce trebuie, fara greseala. Numai sa mi se asigure o batranete 100% austriaca.

Vreau sa port pantaloni albi si sa am alaturi un mos voios. Tirol, m-ai spart, inca o data. Ai grija cu mine, ca nu mai pot indura mult. Sa stau departe de tine.

10 comentarii:

thea spunea...

Si pe mine m-au mirat la inceput mosii si babele de mai la vest de Tirol; si astia de aici sunt la fel,plini de viata, moderni, curati, parfumati. Si ce m-a mirat cel mai tare, extrem de politicosi.

In alta ordine de idei, io zic ca nu-i tarziu sa te apuci de germana:). Daca incepi acuma pana la urmatoarea descindere in Tirol ai putea sa rupi cate ceva, chiar multe as zice:).

PS - ai fost la H&M?

vera spunea...

cerise - bine ai revenit, vad ca esti intr-o forma TOTALA! Bravo. Ma bucur ca tzi-a fost asha de bine.
Acu zi-ne despre magazinul H&M de pe pirtie. Si fa poze cu ce tzi-ai luat.
Si, voiesc sa stiu, te-ai intilnit cu prietenul tau de ski de anu trecut?

Mirona spunea...

Aceeasi uimire si nazuinta catre mai bine o resimteam si eu cand ma uitam la batranii japonezi. Bunicutele puteau sa ma depaseasca lejer cand abia incepusem sa pedalez zilnic incoace si-ncolo. Vazand nastrusnicia mi-am zis ca trebuie sa merg la gym, la inot. Sala era pliiiiina de batrani, faceau fitness, bunicutele faceau aerobic, yoga, invatau dansuri din Hawaii si toata lumea inota...Uitandu-ma la ei, zambareti si drepti si supli n-aveam cum sa nu ma gandesc si la batranii nostri care in ultimii ani de viata sunt atat de amarati, inactivi, bolnavi...

Si n-aveam cum sa nu ma gandesc si la noi, tinerii, care vom ajunge tot ca ei daca nu luam masuri :)

another cherry spunea...

@thea: pai chiar m-am gandit sa ma duc aici la Goethe institut, asa ca m-ai ghicit. cat despre H&M, am facut inca de la inceputul excursiei mare tam-tam ca eu tb sa ajung acolo si cand a fost sa merg, la intoarcere, au fost asa niste stau-uri, ca a trebuit sa ne grabim groaznic si am lasat-o balta. me frustrated.

another cherry spunea...

@vera: am ratat H&M-ul la mustata. si asta ma nemultumeste asa de tare, incat o sa-mi iau cat de repede un bilet de avion spre o tara care detine acest lant. si ma imbuim de numa:). pe partie am intalnit doar prietenul imaginar si prietenii loi:P.

@misaki: exact, dar exact asta ma chinuie si pe mine. si o sa ma lupt cu toate fortele sa nu patesc asa.

Lili spunea...

Bine ai revenit in livada!

Denisa spunea...

bine (c)ai venit cireaso! Ma intristezi. Mi-aduci aminte ca mi-a placut si mie la nebunie Austria si felul in care se traieste acolo. Nu mai mult decat Anglia care e number 1 dar m-as stabili oricand acolo. Sunt clar nascuta in mod gresit in Romania, Bucuresti.

Ce bine ca ai luat o gura de civilizatie. Ce greu ti-o fi acum, la-ntoarcere. Sa ai un an de nota 10!

Cezar spunea...

Foarte ...tare!!!!!!!! Da-l naibii de H&M!! Astea trec. La fiecare 6 luni trec. Dar cu baba in pantaloni albi m-ai nenorocit. :-))) Zi buna sa ai. Welcome back!

Anonim spunea...

Bine ai revenit, Cherry! Chiar ca tare ne-am nascut in tara care nu ni se potriveste, da asta e...si eu am fost in Austria, da, batraneii sunt altfel decat la noi, asa sunt si-n Anglia si in Germania, calmi, zambitori, impacati, se vade ca au dus o viata tihnita, fara stres prea mult; crezi ca noi avem vreo sansa? doar cateva saptamani pe an de tihna nu ajung, din pacate. sys

another cherry spunea...

@Lili: vad ca e toata inflorita, deci e bine.

@lacra: merci frumos. cum anul si-l mai face si omul, ma apuc serios de treaba.

@Cezar: :))

@Sys: mda, dar nu stiu exact cum sa procedez sa fie bine.