Mai rar asa ceva. Prin urmare intamplarea a trebuit consemnata. Am facut o salata minunata, creatie proprie. A iesit asa de innebunitor de buna, incat am simtit nevoia sa o impart mintenas.
Eu tin postul Craciunului. Lucru care nu se poate face daca nu am cu mine mereu mancare destula si buna. Altfel intru in panica si habar n-am ce se poate intampla. Si nici sa mananc doar paine nu pare o isprava buna. Ajunge cireasa in rai, dar ajunge grasa. Si nu se face.
Prin urmare umblu mereu ca un homeless, cu o gramada de pungi. Socotind bine in fiecare dimineata ce borcane, caserole, pungi, pungute, pliculete si alte acareturi sa iau cu mine. Ca sa fiu sigura ca nu cad jos, rapusa de inanitie sau depresie alimentara.
La orice ora din zi ma opresti, am sigur asupra mea o lamaie, piper, ardei iute, salata, macar un covrig, avocado, rosii uscate, usturoi si ulei de masline. In captuseala de la pardesiu le tin. La fel ca 007 ala primul, expirat.
Am chiar si un pix pe care cand apas ca sa iasa mina, tasneste compot de mar. Cu tot cu bucati mari de mar, nici nu inteleg cum incap pe teava aia mica. Asta e pentru urgente.
Apoi scot artileria grea. Ciorbita de legume, capere, somon pentru dezlegarile dese la peste. Broccoli, conopida, fasole batuta, salata orientala. Si ma apuc ca o apucata oriunde ma apuca. Rad, tund si frezez legume, preling substante, rasfir condimente.
Acum deja sunt sigura. O sa ajung in rai, pe randurile din fata, slaba si sanatoasa.
E, si am ajuns aseara acasa. Vedeam rosu de foame. Cu ochii injectati am apucat ce am gasit mai aproape in frigider. Am dat o raita prin balcon, am luat cateva mere aduse de pe-o gura de rai si-un picior de plai. Si niste nuci din sufragerie.
A reiesit o salata fasneata si darza. Stransa ghemotoc intr-un castronel asa, potrivit. Ca sa ramana pentru eternitate, sa se stie ca am pus urmatoarele. Un merisor mic si tare ca bucile ciresei. O legatura de ceapa verde, ca doar e primavara. Jumatate de avocado cam prea necopt. Sase frunze de andiva. Rupte cu mana, nu taiate, ca cica se amarasc si mai tare daca simt lama de cutit. Un ardei iute taiat fasii, pentru a genera lacrimi sincere. Un pumnisor de capere. Cinci nuci vanjoase. Zece rosii cherry mici cat un degetar. Am lasat sa curga ulei de masline extramegacalifragilistic de virgin, piper alb, sare si aceto balsamico.
Am amestecat totul si am lasat putin, sa se imprieteneasca. Un minut le-a fost de ajuns sa se simta bine impreuna. Cand am luat prima furculita, am levitat. Salata asta e placere pe paine. E chintesenta traiului sanatos si pios.
Incercati si veti vedea. Nu o sa injurati cireasa daca pregatiti asta si aveti musafiri ierbivori la masa. Simt eu ca mergeau aruncate si cateva stafide, dar nu aveam prin preajma. Lasa ca iau maine si repet operatiunea.
Doamne, ce mandra sunt. Unde se comunica salatele noi, cand le inventezi? La academie sau la osim, pentru inregistrarea marcii? Salata picanta cu avocado, nuci si andive. Asa se cheama. Si dati-o si voi din gura in gura. Sa se bucure tot mapamondul.
Uraaaaaa. Sunt bucatareasa, cucernica si inventatoare.
marți, 8 decembrie 2009
cireasa cucernica si inventatoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Yaaammmiii:). Eu abia anul asta m-am imprietenit cu avocado; pe care-l combin cum imi vine, mai am un pic si-l pun si-n supa:).
De fapt voiam sa te felicit ca poti sa tii postul craciunului.Mie nu mi-a iesit niciodata mai mult de o saptamana :(.
chiar nu exagerezi cand vine vorba de sacosele pe care le cari zilnic de la sageata albastra pana in oldcity si inapoi.
cat despre salata, yummy ! share it :P)
ete fleoshc!
apropo de marul ala...
speram ca rotunjimile ciresei mai au si aspect usor molatec, feminin, nu tot timpul darz usor spargatoriu de capete.
ehe... cruditati... :D
Vai Cireaso, oi fi eu super-experta-cunoscatoare-specialista in extravagante sexuale dar se pare ca pe plan culinar eu sunt taranca... aualeeu, chiar si numai unul dintre ingredientele descrise de tine e suficient sa ma apuce plansul de greata. Sunt prea simandicoase toate si cu gusturi prea ciudate.
Pentru mine marul se mananca separat. Nucile doar in cozonac si alte prajituri si negrese, caperele le-as elimina de pe fata planetei ca nu le vad rostul pe lume (eu nu mananc nici batuta) la fel si avocado pe care il consider un fruct absolut antipatic.
De asemenea nu as amesteca niciodata ceea ce eu numesc fructe cu ceea ce eu numesc legume. Asa ca salata ta pentru mine s-ar rezuma la ceapa verde, ardei iute si rosioare. Treaca de la mine si andivele. Dar cu siguranta nu ar avea nici pe departe gustul obtinut de tine. Ca sa vezi ce prietena taranca inapoiata ai!
Salata?! Who said salata? I love salads! :) Mai ales daca sunt nitel quirky. Iti dai seama ca dau fuga si sparg niste nuci, cumpar niste avocado si andive, ca sa vad daca e promisiune electorala ce ai scris tu mai sus :))
Am sa incerc negresit ciresa harnica si isteata. Mai ales ca are avocado. Toata lumea a innebunit cu avocado asta domnule ..
Eu post nu reusesc sa tin decat in prima si in ultima saptamana. Pentru ca trebuie sa fie complet, daca ma intelegi :) si nu ar putea fi, unfortunately...
@thea: am mai tinut de cate ori, deci am antrenament. oricum, de data asta mi-a venit cel mai usor. cel de Paste e f greu de tinut. iar dimineata am mancat sandvis cu avocado si usturoi aprig din salaj:P.
@pietricel: dada, lasa ca fac eu un bufet de salate si va chem la mine. atunci sa va vad.
@Miju: pai o fi bine cu mere malaiete? Nuuu, buci de fier vrem.
@Seherezada: lasa ca ne-ntelegem noi. daca zici ca esti experta in sex, e suficient:). iar eu mereu am considerat avocado o leguma, si o ador. oi fi gresit? ai zis negresa? omg, curg bale.
@Misaki: abia astept sa-mi zici cum fu. eu am repetat-o acum la pranz. miam-miam.
@ikemaua: a, pai sa ne intelegem. nici eu nu am scos toata carnea din viata mea. ci doar pe cea ce intra in gura:). aici am rosit.
aha, deci e un semi-post :)
banuiam eu. da' oare se pune? stii tu acolo, sus?
Pix cu compot de mar? :))))
Oricum m-ai pierdut la picant.
La tine e primavara? Cum ai facut? Zi-mi reteta la asta.
hihi imi place ideea de a avea la tine mancare ptr situatii de urgenta. mie mi-ar tb cateva kg si mi-ar prinde bine sa ma lovesc din cand in cand de persoane care au mancare la ele, ca sa ma mai intremez si eu cand nu sunt pe acasa :))
Ei uite de aia abia acum, că am aflat ce salate mănânci mă declar doritoare de prietenia-ţi!
pentru că doar la mine în bucătărie se întâmplă asemenea amestecuri.
Eu m-am mai remarcat şi prin salată din frunze tinerele de spanac, ceapa, nuci, mango şi roşioare. Şi căpşune pun, când dau de ele. Ideea e că, în cantităţi mici, nu dau rău ci acentuează gusturile pe care le căutăm în celelalte ingrediente din salăţile ursului. Oh, vreau să ţin un curs de salatologie!
@ikemaua: da, pai altfel nu se putea. sau se putea dar cu tristete. si cica trebuie sa tii postul cu veselie.
@Lili: pai e primavara pentru ca mi-am setat in cap numai lucruri simple, care sa ma bucure pe loc. si desi e iarna, sunt de-o serenitate ceva de speriat:).
@John C: am inteles ca stai in alt oras, deci nicio sanse sa-ti dau un avocado, hihihhi.
Bun, laudele şi mulţumirile de după am înţeles încotro se duc, dar oalele în capul cui se sparg, în caz că... you know...? :)) Nu de alta, dar combinaţia este cel puţin extravagantă, cel puţin pentru mine, o neştiutoare.
Trimiteți un comentariu