marți, 28 octombrie 2008

cireasa turcita

DSC07178

e pe bune. nu e doar asa.

e un gand mai vechi. nu unul nou. chiar si mama de cireasa stie. de ceva vreme.

m-as muta la istanbul. pentru minim o luna. mai bine 6 luni. cel mai bine un an. si de fapt maximum 2. daca as stii cum.

la cei 20 de milioane de locuitori deja existenti. as mai adauga si o cireasa.

pentru ca orasul asta mi se potriveste manusa. mult mai tare decat orasul meu de bastina. de cate ori vin aproape de pamant istanbulez. incepe sa imi clocoteasca sangele in vine. sunt indragostita. de-aia pot sa si conduc 10 ore pentru el.

cand orasul incepe sa se desfasoare ca un sarpe urias. la picioare mele. imi zic. uite cireaso. ai ajuns la un altfel de acasa. minaretele subtiri imi sunt cumva la inima. desi eu sunt din salajean. nu din aksaray.

si ma intreb. oare de ce se zbateau atata moldovencele. si domnitele boieroaice. sa scape de urgia turca. sa faca orice. numai sa nu cada pe mana vreunui mustacios? ca le-ar fi adus aici. si vad ca aici nu e asa de rau. de unde paranoia asta?

le-ar fi dat ayran dimineata. si placinta cu branza si spanac. le-ar fi scos la plimbare cu vaporasul pe bosfor. le-ar fi lasat sa zburde in voie. prin gradinile palatului topkapi sau prin dolmabahce.

ma rog. cine stie ce ratiuni ale epocii. pe care nu pot eu, o cireasa, sa le deslusesc. le faceau pe femeile moldo-transilvano-valaho-danubiano-pontice sa urle cu parul maciuca. cand venea vorba. sa fie luate pe sus in goana calului. si duse la stanbul.

cu multa bunavointa. la care se adauga cele cateva cuvinte pe care le stiu. chiftea. ciorap. ciorba. caldaram. tamam (ok). buyuk (mare). iki (2). teshekur ederim (multumesc). i gunler (buna dimineata). ma inteleg cu turcii. cum ma inteleg cu mama. bine, adica.

miroasele de prin galantare imi deschid baierile inimii. si pungii. pestii proaspeti de prin pietele lipite de bosfor ma bucura. turcii gatesc vinete. peste proaspat. pilaf cu naut. kebab dumnezeiesc. oare fac in momentul asta vreo blasfemie?

dimineata istanbulul imi da briza marii s-o miros. snif-snif. aroma cafelei turce ma tulbura.

imi place sa ma tolanesc pe perne. si sa stau la taclale pufaind la naghilea. cireasa tihnita. alaturi de ceai de mar servit in pahare cu forme placute. inca unul va rog. tamam.

nu ma deranjeaza ca in toiul noptii imamul. un fel de preot de-al lor. se urca in moschee. da drumul la statie. se face DJ. si incepe si urla la un megafon niste lucruri. sigur are el un motiv bun.

sar in tramvai ca la mine acasa. cumpar kestane coapte de pe strada. ma minunez la cupola moscheei albastre. mereu la fel de incantata. si imi place sa stau jos in ea. sa ma reculeg. ca o cireasa turcita.

forfota si mirosurile. aglomeratia. covoarele fermecate care spanzura la fiecare colt. opulenta. si saracia. legate cu fir rosu de matase. baia turceasca. despre care tocmai m-am extaziat. fresh-ul de portocale care costa 3.7 roni. si e peste tot.

turcii cu tichii fistichii care te trag de haine. sa-ti dea o baclava. la ei in pravalie. sau care urla la tine. ca din gura de sarpe. sa-ti vanda o umbrela cand ploua. desi vad clar. ca eu port una.

si chiar si turcii ca si barbati asa. mari amatori de femei. care daca te plac. te aplauda cand iesi dintr-un local. adica un locantasi. barbati cu nasuri coroiate. si ochi negri si adanci. si par taciune. da.

m-as da lor. m-as da turcilor. daca m-as pricepe cum. dar cum nu stiu sa capat pe termen mediu. un act numit istanbuletin. uite ca stau cu voi aici. si crosetez povesti. ceea ce imi place la fel de mult.

pentru ca in turcia. blogspot.com e interzis. icilmiz adica. cel putin pentru moment.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Romancele medievale nu voiau la turci pentru ca astia aveau multe neveste si le venea rar randul la pat, pe cand la acasa, la voinicii nostri, le venea randul dupa fiecare pahar de zaibar negru. :P

Dupa revolutie, domnitele noastre au recuperat ! ;)

Nu-mi dadeam seama cu cine semeni - cu Winona Ryder vopsita blonda, am revazut aseara un film pe ProTv si mi-am amintit. :D

another cherry spunea...

aha, deci asta era. mda, s-ar putea. deci de-aia urlau si se zbateau si erau probabil rosii la fata de efortul de fugi peste dealuri. frica de sex putin le lua mintile:)
da? seman? tare bun asta:)

Anonim spunea...

Ti-am spus si eu asta, eu care te-am adus aici sa ne spui poveti. Da. Semeni. Eu cred ca ai avut vre-o ascendenta care s-a dat turcilor totusi, caci altfel nu inteleg de unde-ti vine. Of, Doamne!

another cherry spunea...

stii ca tata avea, dupa transfuzie, 40% sange turc care-i curgea prin vene. si eu am fost de fata cand s-a intamplat. cred ca acolo s-a fisurat ceva in mine:)

mamica de Sebastian spunea...

ciresico ma bucur ca si tu esti indragostita de Stambul.Am fost si eu acu multi ani,in vizita acolo si am venit beata de cultura si viata turceasca.Mai ales ca am fost intr-o primavara.Asta vara am fost iar in Turcia,pot spune ca si fiu-meu e fermecat de imam si moscheie,care pt el e un turn care cinta:)

another cherry spunea...

Beata ma intorc si eu mereu, asta e cuvantul. Beata de orasul asta.
Pai daca eu am zis ca imamul este un DJ, se potriveste perfect cu parerea lui sebastian care crede ca minaretul e un turn care canta.

B spunea...

we should celebrate our differences ..

another cherry spunea...

joi seara, in que pasa. te bagi?

B spunea...

certainlynmz

ana spunea...

deci am visat baclava acum doua seri

si deci kestane? kestane like ..what?

B spunea...

"deci.. zic si io ca ala .. kestane.. gen.. castane.. like"

another cherry spunea...

cum ai visat anna. munti de baclava? rau de baclava? turn de baclava?
kestane sunt castane coapte. si sunt peste tot. si le iubesc.
@liarliar: hahaha. like. acum zic si eu ca ala. ce-as mai baga un kebab

ana spunea...

eu speram sa nu fie previzibil. kestane castane ii ..cumva.

kestane ca si uaaau sa vezi de fapt.. ca ii cam asa si unpic pe dincolo, deci in felul ala .. turcesco-unic. kestane special ..

baclava visata ca si pofta, dar nu gaseam niciunde. era un cosmar.

another cherry spunea...

hm. e greu anna. kestane spui. kestane primesti. dar o sa ma gandesc la o combinatie romano-turca de cuvinte mai suprinzatoare de atat.
ah, liarliar intelege cum e cu cosmarul asta. el are o slabiciune pentru cataif, frate bun cu baclavaua. poate ar trebui sa vorbiti. mie imi plac pestii, deci nu ma bag.

B spunea...

am vazut turnuri de cataif in vitrinele restaurantelor din taksim. turnuri din care curg rauri de miere. e incredibil. dar tot la urfa si adana raman. eu nu sunt "cu dulciurile".
deci n-am o slabiciune pentru cataif.
ci pentru kebab.
si doner kebab.
si lamb shish.
feed the liar!

another cherry spunea...

tare asta cu feed the liar:)
eu sunt pentru supa de linte si pilav. si da, pentru adana. sus adana.

Anonim spunea...

informatiile despre ingrozitele valahe fugind de turci provin din literatura scrisa de barbatii vremii. care de fapt erau ingroziti de faptul ca ar putea ramane fara femei. asa ca editau tot felul de manuale de crescut si educat femeia, in care erau scurte prezentari ale "fugii de turci", spre conservarea samantei. de fapt ar fi conservat-o mai bine daca nu o iroseau asa...

another cherry spunea...

@about2run: deci pana la urma e bullshit, asa cum mi-am inchipuit. pentru ca zau, asa e bine si la turci din ce vad. si nu-mi imaginez care ar fi probleme cu samanta lor:P

Anonim spunea...

Ufff... si uite cum tocmai m-ai convins sa-mi trec si Istanbulul pe lista viitoarelor destinatii... Am pus-o chiar mai spre top asa... ;)