vineri, 9 octombrie 2009

circulatia cartilor in natura

carti

Dupa mine, nu doar apa face si drege in natura, cand circula.

Stim ca ea se face luntre si apoi si punte. Se ridica la cer si mananca din vata de zahar a norilor. Linge pamantul precum vaca sare. Se involbureaza nervoasa sau scoate aburi de inghetata de vanilie pe narile ei transparente.

Si cartile sunt facute sa circule. Nimic nu se pierde, totul se transforma. Oare de ce se supara oamenii asa de tare cand le pleaca din casa cartile? Ele sunt facute sa imbogateasca lumea.

Mie mi se pare un privilegiu sa pot oferi mai departe unui prieten o carte care mi-a placut nespus. Eu insist sa le dau mai departe pe ele, cartile. Cum termin una care mi-a placut, cum ma gandesc la cineva anume caruia sa i-o var sub nas.

Fac asta cu speranta ca o sa se emotioneze si el. Si in felul asta o sa ne lege si mai multe chestii de acum inainte. Si ca o sa fim macar nedespariti prin cultura, daca totusi separati prin geografie.

Cand daruiesc o carte, nici nu-mi trece prin cap sa-i zic destinatarului. Si vezi ai grija de ea, ca e o carte la care tin. Nu. Stiu ca ea si-a trait traiul si si-a mancat malaiul cu mine.

Si acum trebuie sa plece si sa genereze sentimente noi. Sa smulga oftaturi, sa increteasca frunti. Sa deschida guri din care sa iasa libere hohote de ras. Asta e treaba unei carti.

Eu nu ma astept niciodata sa se intoarca la mine o carte. Si de cele mai multe ori nici ca o mai vad. Dar asta e pentru mine prilej de bucurie. Inseamna ca si-a facut treaba bine. Si ca am fost inspirata sa o trimit cu o bocceluta in lume. Sa mai inspire si pe altii.

Cel mai bine ma simt cand aflu ca respectiva carte, o usuratica, a plecat de la cel caruia i-am inmanat-o, catre alte zari de soare pline. Ca se afla acum la cineva pe care nici macar nu-l cunosc.

Niciodata nu sufar dupa o carte vagaboanda. Dupa mine, asta e rostul ei. Sa fie nomada si sa tot hoinareasca prin strainataturi. Cand ii dau branci in bratele altuia, hulpav ca si mine, o rog sa nu se lege la cap cu un singur proprietar.

Iar pe mine sa ma uite. Sa zboare din floare-n floare si sa genereze placere si intelepciune.

Si cu tot traficul de carti care i se perinda prin sufragerie, cireasa tot are o biblioteca falnica si indestulatoare. Nu am ramas sireaca in carti. Altele au venit mereu sa le ia locul celor plecate cu zambetul pe buze.

Pentru ca da, am un obicei tare urat. Dau carti cum respir si ma bucura actul asta. Dar daca-mi dai o carte pentru ca ti-a placut si vrei sa o citesc si eu, nu te astepta sa vina indarat.

Nu o sa o tin cu mine mai mult decat necesar petnru o lectura. Dar apoi o trimit imediat mai departe. Fara remuscari si cu niciun pic de jena. Daca-mi place, o trimit sa bucure si pe altii.

Caci eu cred ca ele, cartile, sunt facute sa circule. Si sunt prea multumita de tot acest trafic ca sa mai schimb ceva.

20 de comentarii:

mimi spunea...

ce incerci tu sa ne spui cireaso? ca nu ar tb sa iti imprumutam vreo carte? :P
just kidding.

Anonim spunea...

Eu sunt mai posesiva, imi vreau cartile inapoi; nu zic, I like to share, da' ce sa fac daca dupa un timp imi vine sa recitesc cartea data? uite, acu' vreo 20 de ani am citit "Prins" de Petru Popescu si as vrea sa mai trec odata prin ea; habar n-am cui i-am dat-o; si cate alte carti la care ma gandesc cu nostalgie, dar nu le mai am; eh? cand vei mai imbatrani iti vei schimba punctul de vedere, ai sa vezi. Sys

ady spunea...

si eu imi vreau cartile inapoi. din acelasi motiv ca si anonim, ca-mi place sa le recitesc. sunt carti care se potrivesc cu o anume perioada a anului sau cu o anume stare de spirit si le recitesc numai in anotimpul ala sau in starea aia de spirit.
sunt carti de care mi se face pofta sa le recitesc asa cum mi se face pofta de un tort cu fructe si frisca, sau de .... o ciorba de perisoare.
imprumut cu mare drag, dar imi vreau cartile inapoi.

Denisa spunea...

cireaso, si daca vrei sa recitesti?

@sys, oare mi-oi fi dat-o mie? :)
Prins citesc eu acum, am scos-o de la hibernat, din biblioteca si citesc din ea. Spun citesc din ea pentru ca citesc intotdeauna cate 3-4 carti in paralel, astfel ca dueaza ceva pana sa termin o carte.

Vlad spunea...

Se vede iarăşi diferenţa dintre sexe. Femeile, schimbătoare, cum s-au plictisit de o carte, o dau mai departe. Bărbaţii le strâng în haremuri. Unele femei fac şi ele la fel, deci mi s-a stricat demonstraţia.

Dar e adevărat, să reciteşti e mult mai important decât să citeşti.

another cherry spunea...

@mimi: ba sa-ti piara gandul asta, mimi. si sa nu te miri daca nu o sa o mai vezi inapoi. dar sa-mi dai, asta e clar.

@sys: pai imprumuta-le si tu de la cineva:P.

@ady: m-ai spart cu ciorba de perisoare, si mie mi-e super pofta, mai mereu. eu nu prea recitesc, cred ca de aici diferenta. sunt atatea carti noi si bune, ca nu-mi bat capul cu cele deja devorate.

@ikemaua, adica lacramioara:P: eu nu prea recitesc. eu mai mult citesc:)

Unknown spunea...

o carte plecata in lume se poate oricand intoarce sub forma unui gand

another cherry spunea...

@Vlad: eu nu cred in ruptul capului asa. sa citesti e mai important decat sa recitesti. si si la calatorii se aplica. eu ma oftic ca imi vine mereu sa ma duc la istanbul, as prefera sa vad alte orase. dar na, iubirea dintai...

@Zorin: da, exact. si se si intoarce:)

Anonim spunea...

@ikemaua: doar daca te cheama Zulnia, ca mi-am amintit cui am dat-o; da' nu cred ca esti tu; si de ea nu mai dau, i-am pierdut urma; 20 de ani... dar iti place cartea, nu? pe mine m-a tulburat pe atunci si vreau sa vad ce as simti acum; Sys

Vlad spunea...

Another cherry, şi cu iubirile e tot la fel? :)
Ca să reciteşti, trebuie mai întâi să citeşti, deci şi cititul e indispensabil. Dar să ştii că prima lectură e întotdeauna cea mai slabă. Nu te alegi nici cu 20% din ce are o carte de oferit, chiar dacă e vorba de un roman eftin poliţist.
Şi cu călătoriile e la fel, şi chiar inima ta ţi-o spune. Mai bine te duci de o mie de ori la Istanbul (şi tot nu ajunge), decât să acoperi o mare suprafaţă a globului şi să colecţionezi doar bibiloiruri pentru turişti.

Denisa spunea...

@sys eu ti-o imprumut cu placere daca nu ai de unde sa o iei. deocamdata nu ma pronunt asupra ei, e prea devreme

@another cherry - eu nu pot, sunt rac, (deh! nobody's perfect) si de multe ori trebuie sa ma intorc la ceea ce ce stiu sigur ca nu m-a dezamagit, mai repede decat sa incerc ceva nou si sa nu imi placa. dar citesc si carti noi desi oferta este atat de mare incat m-apuca ameteala cand ma plimb printre rafturi..

another cherry spunea...

@ikemaua: pai hai sa mai vorbim, si sa ne sfatuim impreuna:)

Denisa spunea...

cu mare placere cireasa, astept recomandari :) asa as merge la sigur. Ultima "noutate" pentru mine a fost ratacirile fetei nesabuite (placut mult) si ultima "vechitura" recitita (la care revin mereu si mereu) corpuri de iluminat - stelian tanase.

codo spunea...

viva lectura, the human's bets friend :D

another cherry spunea...

@ikemaua: sa incepe cu lucruri simple. ai citit cronica pasarii arc, de haruki murakami? dar capul taiat de iris murdoch? am citit ratacirile fetei nesabuite, tocmai am terminat-o:).

@codo: si, claro, por su puesto.

berchelot spunea...

ce viziuni aveti mai oameni buni, se vede treaba ca locuiti pe o planeta mult mai curata decat a mea .
...si eu care-mi blamam sora ptr. proasta inspiratie de a-mi pigulii din carti... iarta-ma sister.

Denisa spunea...

Foarte multumesc de recomandari, cireaso, purced la colindat prin librarii, vremea e tocmai buna, ploaie rece si frunze galbene, in casa-i cald si abureste un ceai autmnal blend cu miere si o veioza galbuie intr-un colt asteapta sa lumineze o carte buna..

o saptamana buna iti doresc.

Lavinica spunea...

In privinta regulii : "NU IMPRUMUT CARTI", nimeni si nimic nu ma poate face sa o incalc. Daca simt nevoia sa daruiesc o carte merg in librarie si mai cumpar un exemplar, dar cea din biblioteca mea nu pleaca nicaieri. Imi place sa recitesc anumite carti...in plus obisnuiesc sa imi notez pe marginea paginilor anumite ganduri si privesc "a citi" ca pe o actiune foarte intima...Mie una nu mi-ar placea sa citesc o carte cu insemnari...Cat despre Prins...l-am citit acum vreo luna...cateva zile am vorbit despre moarte cu atata pasiune de ajunsese sa ma suspecteze lumea de ganduri sinucigase...Lectura placuta!

another cherry spunea...

@berchelot: ai o sora buna, tine-te de ea. daca ma aveai pe mine, ramaneai fara de carte. dar cu multa parte, sunt sigura.

@ikemaua: ah, ce frumos. iar ai zis cu lumina. multumesc tare.

@Lavinica: deci sa nu mai incerc sa te aduc pe calea mea, care mi se pare cea buna:P.

Lavinica spunea...

@another cherry: pe calea ta nu o sa ma aduci, dar ma bucur ca sunt oameni care te "urmeaza". Nu dau cu imprumut carti, dar primesc cu imprumut :D...cu conditia sa nu fie dintr-aceia care scriu pe carti ca si mine :).