marți, 27 octombrie 2009

mitul paharului neterminat

band

De ce oare barbatii, odata ajunsi undeva, intr-un loc semipublic, nu pot sa mai plece?

Raci, batrani, studenti, slabi, anarhisti, corporati, tati de familie, militari in termen, tarani, intelectuali, tauri, oameni de stiinta, punkisti, corporati, saraci, grasi, miopi, nebautori de alcool, berbeci.

Toti barbatii fac la fel in cazul asta punctual. Cum mergi cu ei intr-un loc unde se aduna oameni si exista o masa, s-a terminat. Poate sa fie orice masa si a oricui, daca ea are niste pahare. Si daca mai sunt de fata si alti barbati.

Odata intalnirea deschisa, nu mai e chip sa-i iei de acolo. Fara forceps sau spaclu, dupa caz. Am facut cercetari adanci. M-am sfatuit si cu alte surate fructe. Se pare ca barbatii nu vor sa plece neam de la nunti. Lucru pe care l-am explicat in detaliu aici.

Isi iau tot felul de repere gresite. Nu pot sa plec pentru ca nu s-a servit tortul. Nu pot sa plec pentru ca nu a plecat nimeni. Nu pot sa plec pentru ca este prea devreme. Nu pot sa plec pentru ca nu stiu cum. Nu pot si gata.

Exista voci neoficiale care spun ca asta se intampla pentru ca le e jena sa plece. Dar eu, eu ii banui ca ei de fapt nu vor sa plece deloc. Si atunci baga la inaintare tot felul de vorbe. Crezand ca noi o sa picam in plasa caraghioasa a scuzelor lor scolaresti.

Dar lasa nuntile. Cum ajung in oras sau sunt chemati la cineva acasa. Invitati fiind cu orice prilej de pe lumea asta. Adica ziua cuiva, petrecere de casa noua, seara de film la prieteni sau o masa in 4, s-a terminat lucrarea.

Nu are nicio importanta cat de apropiat sau nu este respectivul care a generat adunarea. Sigur, daca este vorba despre un prieten bun, impotrivirea de a parasi incinta este cu atat mai mare. Barbatii se pun pe picioarele lor de dinapoi si nu mai vor sa plece.

Din buricul lor bine ascuns sub bluza pleaca ca o tentacula un cordon ombilical. Care se infinge in pardoseala respectivului stabiliment. Si gata. A fugit puiul cu ata. Ne-am lins pe bot. Numai un scandal pe cinste, facut de fata cu lumea, mai poate sa ne salveze.

Chiar si cand nimeresc la vreun eveniment de-al nostru. Deci cineva care nu le este defel apropiat. Si de care nu le pasa. De unde ai putea trage concluzia ca ar rupe pamantul sa scape mai repede, barbatii tot nu mai vor sa plece.

In plus, se pun sa aplica chiar si aici scuzele lor obisnuite. E prea devreme, n-a plecat nimeni. Desi acum chiar ca noi, si nu ei stim exact daca se poate pleca sau nu. Si se poate, ca de-aia vrem.

Toti o baga pe-aia cu paharul. Stai sa-mi termin paharul. De parca asta are vreo importanta. Poate sa ninga, poate sa ploua. Poate sa fie cutremur sau gazda sa vomite brusc. Ei trebuie sa-si termine paharul. Altfel nu se poate pleca. E o chestie de mandrie sa-ti termini paharul.

De cate ori o spun pe-aia cu paharul se gasesc din public alti barbati, niste nemernici. Sa le sara in ajutor. Dar lasa-l draga sa-si termine paharul. Ce atata graba.

Si cand te lupti cu un grup de barbati, ai pierdut din start. Pare ca esti penibila&isterica laolalta. Asta se intampla chiar daca nu se cunosc intre ei. Este vorba, cred, despre nescoaterea ochiului la corb de catre celalalt corb.

Si, daca nu esti atenta, tu femeie, barbatii astia isi mai pun pe sest inca niste licoare in pahar. Ca sa prelungeasca nelegitim sederea. Si sa nu ai ce sa le faci. Ca doar a zis-o pe-aia greaua cu paharul care trebuie terminat.

Ca sa fac un rezumat. De cate ori se merge undeva, la orice evenimente sau ocazie sau club sau petrecere, femeile vor mai repede acasa. Iar barbatii indruga verzi si uscate. Si trebuie lasati sa-si termine paharul.

Barbati din toata lumea, de ce faceti asa? Va implor, explicati-va. Vreau sa inteleg si sa gasesc solutii.

27 de comentarii:

Lady Io spunea...

Nu exista solutii. Daca sunt si fumatori, dupa pahar vine inevitabilul "Stai sa termin tigara". Care nu merge terminata fara un lichid proaspat in pahar. Si tot asa, ba o tigara, pa un pahar.

codo spunea...

another, e simplu, pentru ca barbatii trebuie sa aiba grija de viata sociala a cartierului, orasului, tarii etc. Cred ca vine din latura politica a caracterului barbatilor. Iti recomand "nashul 1" acolo e cheia explicatiei.
dar nu toti sint la fel....parerea mea....hic..:)

M. spunea...

Nu incerca sa intelegi.Nici noi nu incercam sa intelegem de ce voua va trebuie o ora sa va pregatiti. Chiar doua in unele situatii mai grave( nunti, botezuri, etc )

Anonim spunea...

Deci e o chestie universal-valabila; credeam ca numai eu stau spre sfarsitul petrecerii cu hainele pe brate, in picioare, asteptand si insistand sa mergem naibii acasa ca-mi cad ochii-n gura; asta e, ei nu-s obositi niciodata cand e vorba de baute; "sa termin paharul asta" e propozitia care ma seaca cel mai tare; mare dreptate mai ai, Ciresico. sys

Miju spunea...

la nunti, eu plec cand o sa ne cante marsul!!!
[sa nu zic vorba unui cunoscut: cum sa plecam, am dat bani pe 'ea']
ok, o sa ma gandesc data viitoare sa ii iau niste incaltari mai comode, de schimb. asta inseamna ca a avut si postul asta un rost? sau ca intotdeauna barbatii au papuci mai comozi? hmmm...

lasand gluma la o parte, sunt de acord cu codo :))
mai ales la partea cu generalizarile

patratel spunea...

draga cireasa, cred ca io am nimerit un barbat defect, pentru ca nu stiu cum se face, dar el e primul care zice "hai, nu plecam?" sau "mai stam putin si mergem, da?" ... si asta indiferent de pozitia geografica a locatiei sau de importanta evenimentului :) ... si chiar indiferent de faptul ca ne simtim bine acolo unde ne ducem (ca doar de-aia ne ducem, zic io ...) ...offf offfff
p.s. 'neata

alexa spunea...

hihi...la mine e invers, el e primul care zice hai sa mergem iar eu vin cu pretextele...stai sa se termine melodia, sa termin paharul sau discutia/barfa :))
motivul e simplu...ne (si aici intram eu si restul barbatilor) simtim bine. Problema cu barbatii e ca nu vor sa recunoasca lucrul asta, ca sa nu te simti tu prost sau mai rau sa-i faci morala ca s-a simtit bine iar tu nu. Eu personal daca as fi in situatie, as rezista cu stoicism pt fericirea lui, sau daca chiar nu se mai poate, iau masina/taxiul si ma duc acasica, fara nici o suparare. Nu vad de ce sa-i fac scandal si sa-i stric cheful daca omul chiar se simte bine :)

Carla spunea...

ei ca ei... da' tu unde te grabesti asa? :)

another cherry spunea...

@Lady Io: daaa, exact. Tin minte. Doar ca nu prea am mai avut eu fumatori prin jur. Selectie naturala, cred:P.

@codo: dar codo, noi gainile vrem sa mergem acasa dupa ce am petrecut suficient de mult timp pentru socializare si politica si agora si ce mai vrei tu. dar pentru barbati absolut niciodata nu e destul. trebuie sa se sparga toata petrecerea/intalnirea care sa accepte sa se dezlipeasca. capisci? nasul, zici? bine:)

@M: pai eu voiam sa inteleg ca sa pot gasi o solutie, sa nu ma enervez de fiecare data. mie nu imi trebuie doua ore, pe cuvantul meu. in 20 min sunt gata pentru orice:).

@sys: dada, trebuie sa-i tarai de par afara din locul cu pricina. sau sa faci o scena. sau sa pleci singura. dar niciuna dintre variante nu-mi convine. eu vreau cu vorba buna.

@

another cherry spunea...

@Miju: deci si tu miju, si tu faci asa? si vad ca nici vorba sa vrei sa schimbi ceva. ci doar sa te asiguri ca macar nu o dor picioarele. aoleu, mama.

@patratel: barbat bun ai tu, nu stricat. ce n-am da noi sa ne traga barbatii de haine sa plecam:P.

@alexa: si eu ma simt bine, dar vine o vreme cand ating o limita de stat undeva. mi se pare prea mult. am facut si eu de multe ori asta cu plecatul singura, dar cumva parca ramane asa, o unda de nemultumire de ambele parti. cat despre fericirea lui, eu ma straduiesc sa i-o asigur si zic hai sa plecam doar cand chiar nu mai pot. dar daca stau peste limita, am o fata complet antipatica si suferiinda, pe care nu e chip sa mi-o schimb:-(. devin o muratura.

@Carla: la somn, la dragoste, la orice altceva:).

Dan Ciulea spunea...

Noi suntem cei care legam societatea, daca am inceput sa bem un pahar, bunul simit nu iti ingaduie sa lasi paharul neterminat (ii lasi raul la om in casa)
Noi suntem extrem de atenti cu cei din jur, si tinem la sentimetele lor (ai auzit un barbat injurand, vorbind cu o femeie: Tu vaca cu cabina? ce faci draguta?
NU! noi suntem cei care va masam picioarele seara cand ajungeti acasa de la servici, noi va rugam frumos sa mergeti la un SPA sa va relaxati, noi va imploram sa ne luati in moluri cu voi la cumparaturi si sa probati o haina de 100 de ori, dupa care va spunem (respectos, fara sa va jignim sentimentele) hai sa mai cautam, ca poate gasim alata...
Am dat doar cateva exemnple si ai vazut cat de des a aparut cuvantul "noi" si pe langa asta suntem si modesti...
Ca sa iti raspund la intrebare:
Ca sa va facem pe VOI sa va simititi bine, tot ceea ce facem facem pentru voi, totul e din altruism si nu egoism, misoginism, egocentrism sau alte cuvinte care se termina in ism...

Baloo spunea...

Daca tot generalizam frenetic, o sa contraargumentez cu: da' voi de ce nu va mai dati duse din magazine? Motivul, banuiesc eu, e tot ala: pen' ca va simtiti bine, d-aia.
Asa ca, daca tot am dat-o in clisee, o sa concluzionez cu unu' foarte drag publicului feminin: intr-o relatie e musai sa faci compromisuri. :P Deci, tu esti egoista ca nu-l lasi sa se simta bine, el e egoist pen' ca te tine acolo desi n-ai chef. Acu', ca am stabilit egoismul ambelor parti, gasirea unui compromis acceptabil e lasata drept tema pentru acasa.

P.S. Banuiesc ca de la nunta ta ai zbughit-o dupa juma de ora, ca proaspatu' sot n-a avut nici macar scuza ca trebuie sa-si ia ramas bun de la miri. :P

another cherry spunea...

@Dan Ciulea: pai mai Dane, cum faci totul ca sa ne simtim noi bine, daca taman asta explicam. ca asta, statul in plus pe la altii si prin localuri, nu ne place. deci asta nu e pentru noi, ci impotriva noastra. ce naiba. adica apreciez diplomatia ta, probabil ca te ajuta enorm in relatii:). dar zau ca nu terminati paharul pt noi.

@baloo: tare asta, cu proaspatul meu sot. afla ca pe bune ca mi s-a parut ca nunta mea a tinut mult prea mult, ca de altfel toata casnicia. imi amintesc ca si atunci am facut niscaiva scandal, pentru ca proaspatul sot insista sa ramana cu niste cheflii care spuneau prostii. sa stea ei acolo, ca baietii, sa-si termine paharul. desi mireasa scotea foc si oboseala pe nari.
a, si eu nu prea iau dupa mine barbati prin magazine, tocmai ca sa nu le fac asta. cumparaturile mi se par ceva tipic feminin, care stiu ca enerveaza rau barbatii si de-aia prefer sa fac singura. dar de iesit separat nu prea se poate. de aici si problema.

Anonim spunea...

MDA,SCUZELE FOLOSITE SEAMANA IZBITOR DE MULT CU CELE UTILIZATE DE FEMEI LA CUMPARATURI IN MALL,LA FEL DE ILOGICE

Marlo spunea...

Se iscă un fel de soi de bonding între bărbați. În general procesul de comunicare e bușit de imaginea puternic masculinizată și diverşi inhibitori de imagine.
Atunci când beau, devin foarte sociabili în sensul de a-şi face lobby la persoana lor şi sentimentele adânci pe care ei le au. Atunci se leagă prietenii ciudate, atunci se susţine tărâmul unei idei tâmpite chiar şi cu preţul unui omor ca între bărbaţi...

:)

Oricum, ceea ce descrii tu nu e chiar aşa de frecvent. Cel puţin eu nu prea cunosc astfel de bărbaţi.

Până la urmă e o problemă de toleranţă şi sincronizare între secse că nimeni nu e lipsit de "tradiţii" :P

Mihnea spunea...

:))
Ai facut o filosofie din ceva f simplu.

Cand e o masa cu pahare e rost de baut. Toate scuzele (sa termin paharul, sa vina tortul, sa...) sunt pretexte pentru a mai bea putin. Ne place sa bem si cand avem ocazia de a o face la o masa e si mai bine:).

Cum vremurile s-au schimbat nu poti spune unei doamne "Lasa-ma draga ca vreau sa mai beau" suna lame si foarte 1969. Prin urmare inventam scuze de genul.... stai sa vina tortul, stai sa termina paharul, stai sa se faca ora x.

Rezumand, masa cu pahare = motiv de baut. Mult. :)

Face sens?

another cherry spunea...

@Anonim: eu nu prea gasesc scuze sa merg la mall si sa petrec timp de calitate acolo. probabil de-aia nu am intelegere pt asta cu paharul.

@Marlo: eu cunosc multi asemenea barbati, de fapt nu prea cunosc altfel. si nu ma refer la cei cu care ma duc eu undeva, ci la tot ce vad in jur, la prietenele mele. barbatii nu se dau dusi:). da, s-ar putea sa ai dreptate.

@Mihnea: pai am facut, pt ca prefer sa cred ca e ceva metafizic si nu doar o indaratnicie:)). da, face sens, dar nu pot sa sufar. o sa fug in paduri:).

Mihnea spunea...

Pai tu ai insistat sa afli adevarul. :)) Adevarul e ca barbatilor le place sa bea, le place friptura cu cartofi prajiti si le put picioarele.
Naked truth.:)

Mihnea spunea...

Pai asta e adevarul. Tu l-ai solicitat.

Adevarul e ca ne place sa bem alcool, sa mancam friptura cu cartofi prajiti si ne put picioarele. Ce sa ii faci!? :)

Nu fugi in paduri ca exista si reversul medaliei. Scrie un post si despre cum e cu femeile la cumparaturi cand ele vor sa caute pantofii aia perfecti de nu exista in niciun magazin si ei nu vor decat sa stea jos ca alearga de 3 ore prin magazine.

Bogdan Theodor Olteanu spunea...

Cred ca reflexul poate fi rezumat intr-o zicere olteneasca: "Da' un' te duci vere, nu stii traiu' d'acasa?"

Deci plecarea/neplecarea nu are legatura cu locul in care esti, ci cu destinatia. "Acasa" nu e atragator, oricat de frumos si senin si cald ar fi acolo.

Odiseeanisme din astea.

another cherry spunea...

@Mihnea: sa stii ca nu la toti le put picioarele. sau hai s-o luam asa, multora nu le put:). bine, o sa scriu, desi nu ma identific cu vanatul:P.

@BTO: si ce ne facem? ca noi devenim isterice si barbatii recalcitranti. iar mie, dupa o vreme, imi place acasa.

Bogdan Theodor Olteanu spunea...

Pai te duci acasa si astepti sa vina. Nu asa era in povestea mentionata?

Sau, dupa o vreme, nu il mai astepti.

Sau il astepti cu petitorii la masa, tot ca in poveste.

another cherry spunea...

@BTO: aoleu, cate variante am:)

Dora spunea...

Banc relevant pt situatie. pe alocuri cel putin:

Marie ii disperata ca Ion numa nu se da dus din carciuma.
Femeia-i suparata, ca nu petrece cu barbatu-sau mai mult timp, ca nu o mai dragosteste sexual.
Ii zice pretenului lui Ion intr-o zi:
- Ma, io nu stiu ce sa mai fac. Ion asta sta pana sara tarziu in crasma, cum vine acasa la miez de noapte numa sta tzafnos, manca in scarba si se culca.
- Marie, tu numa fii mai de treaba. La orice ora vine, tu asteapta-l zambind, fa-i mancarea ce-i place si da de la sfarsitu serii te-a si iubi in pat.
Gateste femeia mancarea preferata a lui Ion, se imbraca frumos, il asteapta zambitoare. Cand vede toate astea, Ion chiar ajunge sa fie amabil.
No, si se pun ei in pat tihniti si se imbratiseaza. Si incepe Ion sa zica:
- Marie, hai sa-ti povesteeesc. Cand am fost io in Vietnam...
- Ma Ioane, da tu n-ai fo veci in Vietnam.
La care Ion:
- No!!! Vezi di ce nu-mi place sa vin acasa?


Pam. Pam. :)

Tzipi spunea...

E foarte bine ca stii ce vrei, si nu te lasi influentata de opinia altora ! O nedumerire tot am : vrei sa cheltui banii pe curmale, dar cu ciocolata cum ramane ? Fara ciocolataaaa ?

another cherry spunea...

@Tzipi: ai lasat comentariul aici, dar de fapt cred ca voiai in alta parte, la postul cu succesul:P. Daca vorbim despre ciocolata, eu cheltui banii pe tort:).

another cherry spunea...

@Dora: hihi, are toata legatura:)).