joi, 22 octombrie 2009

praga si-atat

praga

Intr-o discutie purtata de oameni care obisnuiesc sa calatoreasca pentru a se distra, Praga e unul dintre locurile comune. De-aia nu m-am repezit sa scriu imediat.

Prin loc comun inteleg ca toata lumea are parerea asta. Si s-a zis de bine de atatea catralioane de ori, incat eu nu am de spus mare lucru in plus. Pot doar sa ma mir si eu, cireasa, ca orice roman care a ajuns acolo. E misto rau la Praga.

bicla

galben

noapte

Posibil ca locuitorii iau in fiecare noapte periuta lor de dinti. Si dau buzna bezmetici in strada in pijamale groase, ca la Praga e frig. Apoi se impart repede pe zone si curata tot caldaramul praghez pana nu mai ramane scama.

In cautarea mea de sunca delicioasa, am dat peste carnatii praghezi, mari boieri, mare caracter. Si peste aceasta batrana doamna, berea nici blonda, nici bruna si doar putin acidulata.

Praga are multe cladiri vechi, tinute intr-o stare excelenta. Noi stim ca si in Cehia a fost un comunism feroce. Iar cine l-a citit pe Kundera intelege si mai tare exact cat de revoltator s-au petrecut lucrurile.

cladiri

caramiziu

biserica

Dar Praga a avut noroc. Orasul este superb, n-a suferit ca de o boala cutanata, ca alte orase. Nu spun nume, orase importante. In plus, praghezii nu pare ca au trecut prin aceleasi mutatii mentale ca si noi.

Sunt imbracati frumos, zambitori. Au pravalii cochete si cafenele old-fashioned in care termopanul nu e rege. Sunt mandri de orasul lor si il promoveaza in moduri potrivite. Sa fi vazut ce frumos e sa vezi orasul din masini de epoca lucind de ingrijire.

Are si Praga niste defecte. De exemplu, cred ca acolo se fabrica tot frigul care se distribuie apoi in Europa si aici e sediul central. Si daca schimbi bani si nu citesti un panou mare inainte, iti iei mare teapa.

barbati

porumbei

tramvai

Iar cehoaicele sunt niste femei asa de aratoase. Cu greu mai poti tu, romanca, sa mai capeti niscaiva atentie. Sunt blonde naturale sunt inalte, au fund cat trebuie si sani cat e nevoie. Dar na. Nimic nu e perfect.

Praga e aurie si are poduri iscusit maiestrite. Ea imbie trecatorii cu pungute pline de castane. Cand ploua, nu se face nicaieri mocirla. Macadamul si trotuarele cu borduri care nu au inbogatit pe nimeni devin lucioase. O placere sa te plimbi.

Parca a trecut pe aici Arabela si a tot rotit din inel. Pana a creat un oras in care iti faca cea mai mare placere sa orice. Duceti-va la ea, la Praga. Daca nu cumva e si pentru voi deja un loc comun.

zebra

9 comentarii:

Irina spunea...

Am fost pana acum de doua ori in Praga, dat m-as intoarce cu mare drag oricand :) .
De altfel, a devenit cumva etalonul meu pentru orase medievale pentru care am "a thing".

Am vizitat de curand Tallin-ul si cand m-au intrebat cei de acasa cum e, le-am spus "e din familie cu Sighisoara si Praga, dar mai aproape de Praga".

In alta ordine de idei, multtumesc de post: mi-a incalzit dimineata! :)

thea spunea...

Pana la urma cred ca am sa ma duc si eu la Praga; incerc de ceva vreme sa-l conving pe iubitul meu sa mergem si el refuza cu incapatanare. Ma gandesc ca habar n-are ce pierde:).

Carla spunea...

Minunat. Si atat.

Desi inca n-ama juns acolo, devores orice informatii despre minunatiile ei... stau in contemplatie in fata fiecarei fotografii, iar vizitele celorlalti si povestirile lor sunt prilej permanent de incantare pentru mine.

Praga si Londra... of...

Denisa spunea...

Buna dimineata,
n-are termopane de pvc si n-are scaune si mese de plastic la terase. nu prea am vazut kitsch in praga - o fi interzis prin lege?

As vorbi neincetat despre praga si imi vine sa ma duc direct la avion (desi urasc sa zbor) de cate ori aud praga. Nu vreau sa se socheze nimeni dar cred ca daca m-ai intreba acum praga sau paris m-as duce la Praga. E mai prietenoasa si nu e cu nasul pe sus.

another cherry spunea...

@Irina: si eu multumesc, in modul cel mai sincer cu putinta, ca ai trecut pe aici. deci tallin-ul e frumos? sa merg?

@thea: pai ia-i bilete cadou de Craciun, nu o sa mai aiba incotro:)

@Carla: ah, Londra, da. pfiii.

@lacra: da, e f ok. si parca si din cauza ca stii ca au fost si eu comunisti, te gandesti ca sunt mai aproape de suflet decat francezii.

luminitza spunea...

merci de descriere.mi-am dorit sa vad praga dar inca n-am apucat .am vazut insa belgradul si vienna,nu stiu de ce cred ca praga e o combinatzie intre:-)

Denisa spunea...

da, cires, si de-asta, asa e!

Irina spunea...

:) Da, e frumos Tallinul. Nu are aceeasi maretie ca Praga, dar e un oras de duminica, de plimbat agale pe stradute inguste si pavate, de cumparat bijuterii de chihlimbar si castronele pictate manual cu buburuze si mai ales de baut capucino cu raze de soare.

lupul alb spunea...

Multumesc.
Nu am fost.
Dar ma voi duce. Singur.