duminică, 6 decembrie 2009

femeile si perioada lor

pms

Atentie. Subiectul este delicat. Cine este slab de inima sau misogin si mai ales amandoua, mai bine inchide. Reveniti, daca e.

Este vorba despre sindromul pre si intra menstrual. Si despre cum se comporta fructele in general si cireasa in special, cand se inchina lui, ciclului.

Eu eram absolut convinsa ca spre deosebire de alte femei, sunt un inger atunci cand trec prin perioada respectiva a lunii. Inca mai sunt convinsa, eu. Insa mi se sufla din public ca oarece probleme ar fi.

Cica am nervi din aia de tip isterie si hartag. Si scuip pe nari pucioasa fara motive intemeiate. Culmea e ca pana acum nu mi s-a mai adresat acest repros. Si ma simt intrucatva jignita. Pentru ca am impresia ca sunt victima unui complot de tip cliseu.

Ca, adica, barbatii stiu ca majoritatea femeilor tind sa se comporte nelalocul lor cand au ciclu. Si atunci sufletele lor pereche sunt tentate sa puna orice fleac si incruntatura pe seama bietului sindrom. Ori mie asta nu mi se pare corect.

Poate putin adevar o fi, nu zic. Dar nu cred sa fie un efect coplesitor. Mie mi se pare ca sunt egal raspanditi, in toate decadele, norii din capul meu. Cei care apoi coboara si se instaleaza pe fata si cer cearta.

Cireasa, am incercat eu sa demonstrez, se oftica uneori si cand e hat, departe! de zona aia din luna. Si m-am tot luptat eu sa scot din mintea barbatului ideea asta. Parandu-mi-se ca e nedreapta si ca ma reduce automat la resortul meu de mamifer. Chestie cu care nu pot sa ma impac, neam.

Prin urmare am tot sustinut ca nu are nicio legatura. Cand ma infurii domnule, eu ma infurii oricum, am explicat raspicat. Si asta nu are nicio legatura cu ciclul. Eu nu sunt un animal, ce naiba. M-am innobilat intre timp.

Dar uite ca s-a intampla o intamplare care mi-a daramat tot esafodajul. M-am dat cu fundul de pamant intr-o seara fata de prietenul meu imaginar, I.

I-am reprosat tot felul de lucruri. Mi se parea ca sunt extrem de nedreptatita. Ca cerul a picat in capul meu, bagand cu ocazia asta la fund si toate corabiile ce le aveam.

Ce sa mai. Foarte suparata cireasa. Ba dupa ce parea ca a reusit sa se inteleaga cu mine intrucatva, m-a apucat plansul tare de tot. Si dai, si lupta. Siroaie de lacrimi au produs ochii tristi. Desi pricina supararii era cumva neclara. Un lucru era clar: el era vinovat.

Si dupa cateva ore mi-a venit ciclul, pe neasteptate. Si atunci nu prea am mai avut ce sa mai zic. Am recunoscut ca s-ar putea sa aiba dreptate, uneori. Si desi nu imi convine, tin ciocul mic si joc de glezna.

In fond, poate ca sunt un animalut. Chiar daca am facut 8 ani de pian si am citit multe carti. Ce-are asta a face cu hormonii. Mai nimic.

Asa ca rasufla toata lumea usurata cand mai trece un ciclu fara mari drame. Si exista si o parte buna. Am inteles ca uneori, in ciuda naturii mele feminine, ma comport asa de bine pe perioada cand ar fi de asteptat sa fiu indracita, incat merit o medalie.

Si asta mi se pare chiar dragut. Macar am pentru ce sa ma muncesc. Daca sunt buna cinci zile si nu devin brusc nerezonabila, as putea fi recompensata. Ca un calut care a sarit frumos peste obstacol. Sau un catel care a ascultat comanda culcat.

11 comentarii:

Anonim spunea...

In 80% din cazurile de crima comise de doamne, acestea erau in perioada aia in momentul comiterii; mare grija tre sa avem, mare...si mereu amintesc asta sotului si altor apropiati, ca si ei tre sa aiba grija, nu? sys

Miju spunea...

"you're unique, just like everybody else"
[citat dintr-un poster motivational de ala cu chenar negru]

nu esti singura, daca imi permiti sa fac o analogie, am zis de multe ori ca io, cu ale mele, nu's ca ceilalti, dar, cu un fin observator aproape, le ai pe toate...

Anonim spunea...

Dacă vrei doar o explicaţie pentru un comportament care ţie insăţi nu-ţi place, poţi spune că ai găsit-o.
Dacă vrei să schimbi acest comportament, atunci caută in altă parte.

mary_lou

alexa spunea...

E adevarat ca suntem putin mai nervoase in acea perioada, dar barbatii oricum nu stiu/nu tin minte cand ar trebui sa fie, asa ca oricand ne enervam mai tare, pt ei e clar...suntem "pe stop" :))

another cherry spunea...

@sys: daaaa, sa calce ca pe oua cand sunt in preajma noastra la momentul respectiv. si sa mearga tiptil, cu palaria in mana.

@Miju: pai se vede treaba ca da, oricat voiam eu sa ma dau de speciala.

@mary_lou: pai nu mai caut nicaieri, ramane asa.

@alexa: pai da, dar cred ca le e usor sa afle, daca ne sunt apropiati:).

anurim spunea...

asa, sa vorbim de funie in casa... spanzuratului, cum ar veni. Taman ce ma enervam pe seama nervilor mei PMS-istici, ma intrebam daca nu cumva exista ceva sa domoleasca acest efect neplacut, nu de alta dar sunt extrem de rea. Si tip. Iar eu nu tip altfel niciodata. Si mintenas ma simt vinovata, ceea ce e foarte rau.

another cherry spunea...

@anurim: mai bine ne strangem intr-o gasca misto, in zilele alea. ne sincronizam cumva si gata:). nu cred ca exista remediu.

ceziceu spunea...

noo, nu toate femeile is isterice sau nervoase pre/intra/post mentrual. Unele intra in depresii ca egoul devine impotent. Chiar acum, citindu-te , mi-a venit idea ca poti intelege adevaratul temperament al femeii in perioada "speciala". Atunci e putin loc pentru fals, decat daca a invatat sa isi controleze emotiile chiar si alea depresive. DAr putini asa oameni :)

another cherry spunea...

@ceziceu: pentru eu cred ca, dimpotriva, in perioada aia femeia nu e ea insasi, pentru ca e subjugata hormonal si asta nu e deloc ok.

ceziceu spunea...

pai tocmai, in invazia hormonilor, rationalul pierde controlul. si prin rational zic de constient. In asa momente subconstientul , scapat de tutela constientului, zburda cum vrea. Femeia in PMS e foarte naturala anume prin frustrarile mai mult sau mai putin isterice , pe care, in perioada normaLA, le ascunde

ceziceu spunea...

pai tocmai, in invazia hormonilor, rationalul pierde controlul. si prin rational zic de constient. In asa momente subconstientul , scapat de tutela constientului, zburda cum vrea. Femeia in PMS e foarte naturala anume prin frustrarile mai mult sau mai putin isterice , pe care, in perioada normaLA, le ascunde