vineri, 18 decembrie 2009

pacatul cel (mai) mare

pacate

Pacatul cel mai mare al ciresei este mandria.

O meteahna care nu apare in forma asta printre cele sapte pacate capitale. Dar simt eu ca ea este un derivat direct din trufie. Care este cap de lista. Si o simt eu ca atarna greu de gatul meu.

Nu cred ca e cazul sa discutam despre faptul ca cireasa este cumva atinsa de lacomia pantecului sau iubirea de arginti. Chiar nu vad cine ar putea elucubra pe tema asta. Cat despre desfranare, ce sa mai discutam. Daca s-ar organiza lunar concursuri de virtute la mine in livada, pe toate le-as castiga.

Dar e atat de hiper ea, bucata asta de maglavais neplacut, mandria. Incat ar putea, de ar fi transformata cumva in energie alternativa, sa asigure o baie calda pentru fiecare dintre focile unei banchize. Ce s-ar mai balaci ele zbenguindu-se si scandand: cireasa, cireasa, cireasa. Mda, mandria. Exact ce ziceam.

Mandria imi deschide gura cu forta si ma obliga in mod regulat sa spun lucruri pe care nu le simt si este exclus sa le gandesc. Ca nu cumva sa par mica si lipsita de forta. Si sa ma vadesc uriasa in cuget si-n simtire, in fata oricui.

Dupa ce le zic, sufar prejudicii sufletesti. Ba resping persoane care imi plac. Ba imi refuz pofte ce ma chinuie apoi indelung, cand toti oamenii dorm.

Mandria imi inchide in repetate randuri gura, cu lipici performant, cand chiar ar fi cazul sa spun naibii ceva bun. Ce? Cum sa zic eu ceva care sa imi vadeasca sentimentele in deplinatatea lor si sa ma puna altfel intr-o lumina belalie.

Mandria si potentiala ei ciufulire in public ma opreste de la a-mi incerca fortele in diverse situatii in care as avea sanse bune sa castig.

Cand vreau sa particip intr-o masurare de forte, imi apare un cantar. Intr-un taler este prezentat pricajit, castigul potential. In varianta atentie, obiectele de pe cantar sunt mai mici decat in realitate. Si pe celalalt, rasetele augmentate ale publicului, in cazul in care as pierde.

Din pricina asta, o auzi pe cireasa ca zice nu, multumesc, nu ma bag pentru ca nu imi trebuie. Si zice asta unei serii intregi de chestii pe care si le-ar dori destul de tare. Frica de esec bate filmul. Si pana la urma despre asta e vorba, despre mandrie si orgoliu in cantitate prea destula.

As plati sume babane cui m-ar ajuta sa mai scap de niste x la suta mandrie. Si m-as caciuli si as face bust de tinut in sufragerie cui m-ar invata sa pun capastru orgoliului demential. Dar pare ca lucrurile nu merg neaparat asa.

Mandria, pacatul meu cel mare. Ce ma fac Doamne cu el.

9 comentarii:

ajnanina spunea...

pai sa vedem...
ce insemna sume babane?
pe de alta parte, chiar vrei sa scapi de mandrie? cat e acel x % de care ai vrea sa scapi? :)

gigix spunea...

ah... e ok, al meu e desfranarea.

Anonim spunea...

e pacat... pierzi chestii prea misto..eu m-am canonit vreme de vreo 15 ani sa nu-mi mai pese de ce zic altii...o metoda buna atunci cand te ia cineva prea de sus pentru ceva ce ai spus sau ai facut gresit, este sa-i tii isonul si sa razi si tu de tine impreuna cu el(daca poti fireste:)...e chestie de exercitiu, nu e placut deloc la inceput...dar cred ca pana-n final merita efortul...

codo spunea...

daca erai leu, ar fi devenit o a doua natura. sa stii ca si mandria are laturile ei bune :)

Lady Io spunea...

De fapt, mandria chiar este unul dintre cele sapte pacate capitale.
Nu ar fi rau daca ar fi numai in forma despre care zici tu, pe care o recunosc foarte bine, o experimentez zilnic :)

Mahalagiu spunea...

Încearcă să mai creşti puţin la celelalte păcate, poate ăsta va scădea spontan!

Anonim spunea...

ia te uita....ce de lei in zona!!! si cu mandria asta?!? ce sa zic... e buna daca nu da in prostie.

Anonim spunea...

mahalagiule, asta a fost cel mai tare reply din luna asta pe care eu l am vazut ! si sunt un internetfreak/

another cherry spunea...

@ajnanina: pai sume babane inseamna ca as plati cat pe un leasing mai amarat, asa:P. te legi? as vrea sa scap de 35% din ea.

@gigix: nici nu stiu ce sa te sfatuiesc:).

@codo: asta mai lipsea. eu stiu ca are dar la mine devine balast.

@Lady Io: cum o experimentezi? si nu suferi din cauza ei?

@Mahalagiu: mda, e o strategie. cu ce ar trebui sa incep?

@Anonim leu: sa speram ca nu.