miercuri, 11 martie 2009

deliciile primei reciclari la cireasa

571-wo-gay-mysidesto copy

Stiti ca eu sunt sau vreau sa ma erijez intr-o cireasa reciclatoare.

Strangerea diferentiata a deseurilor se afla si pe rezolutia mea pe 2009. Mi s-a parut o alegere care o sa ma puna intr-o lumina buna fata de mine. Apoi fata de voi. Si in final fata de univers.

Imi si inchipui pe demiurg cum scoate palaria si da cu ea de pamant. Cireaso, ma bucur ca iti pasa. Si eu, cu voce ipocrita. Multumesc Domnule, n-a fost mare lucru. E bine sa poti sa si darui ceva inapoi. Nu numai sa iei.

Montez carevasazica pe balcon 3 pungi mari si rezistente. Din alea lansate acum in supermarket. Ca sa nu mai consumam pe pungi de plastic. E una pentru hartie, alta pentru plastic, alta pentru sticle.

Buun. Pana aici ok. De aici inainte curge potopul de stavile in calea reciclarii mele.

1. Bine de stiut ca eu sunt o fiinta sociabila. Prin urmare am musafiri. Consumam impreuna lucruri. Din asta rezulta ambalaje. Diferite, nici n-ati crede ce varietate.

Ar trebui ca de cate ori raman cu cate o caserola in mana. Sau o tipla de-aia care a acoperit mancare. Sa ies pe balcon. Dar mi-e frig, am pielita subtire de cireasa.

Asa ca ele aterizeaza temporar in galeata. De unde trebuie sa le extrag, dintre alte gunoaie menajere. Care sunt mai mereu lipicioase, ude, grase si cam scarboase. Bleah.

Dar asta e. Am decis ca sunt reciclatoare, indur. Zilnic puric prin gunoiul meu. Si duc ca un harciog dement, plasticofag si imbracat in palton. Resturi dintr-un gunoi din casa in cele 3 gunoaie de afara.

Aproape fara greseala. Cum termin cu umblatul prin gunoaie. Cate un musafir bineintentionat. Arunca ceva reciclabil in galeata din casa. Si eu niznaica arunc ceva lipicios, ud, gras si cam scarbos peste. Deci iar rascolesc dupa. Si da-i, si lupta.

In plus, musafirii care fumeaza pe balcon. Considera in singuratatea lor. Ca pungile alea 3 mari n-au nicio noima, sunt doar gunoi. Si atunci, dupa ce fumeaza. Arunca mucurile in punga cu sticle. Sau cea cu hartie. Sau cea cu plastic, la alegere.

Moment in care mie imi vine sa-i eviscerez. Dar nici sa stau cu gura pe ei nu merge. Regulile feng shui zic ca pentru o casa armonioasa. Musafirii trebuie sa fie multumiti cand vin la mine in vizita. Chiar cu pretul mortii de inima rea a gazdei.

2. Cu unele deseuri nu stiu ce sa fac. Ambalaje de hartie care totusi parca stralucesc prea tare. Ca sa nu aiba si putin plastic in compozitie. Alea unde merg? Si ambalajul de plastic in care a fost branza. Si pe care au ramas resturi de branza. Ala merge asa?

Si sticla de campari se pune cu breteluta aia de metal fixata pe gat? Si credeti-ma ca intrebari din astea. Am o medie de cam 283 in fiecare zi. Cui sa ma adresez?

3. La ghena la cireasa nu exista tomberoane departajate. Exista la doua strazi distanta. Asa ca incarca cireasa sarsanalele cu gunoaiele in masina. Sa le duca in drum spre serviciu.

Numai ca, avand mintile duse la cele grele din care e compusa viata in livada. Cireasa uita. Si ajunge cu gunoaiele la birou. Apoi, cand se intoarce, vrea sa le lase. Dar ploua cu galeata. Si uite cum cireasa se plimba cu gunoaiele prin metropola. Brrrr.

In sfarsit ajunge cireasa la tomberoanele cu pricina. Dar ce sa vezi. Cireasa e pitica si abia ajunge la capac. Cand ajunge, nu poate sa deschida usita aia prea grea. Si nici nu sta singura, odata ce ma opintesc si reusesc.

Asa ca trebuie sa fac eforturi supraciresesti. Sa ma lipesc de tomberon. Si sa tin cu un umar usita grea deschisa. In timp ce cu mana libera scormon iar punctual in gunoi. Dar vai, observ ca in ala de sticle sunt cartoane. Si in ala de plastic sunt sticle. N-ai cu cine domle, n-ai cu cine. Niste tarani.

Plec obosita cu umerii cazuti. Murdara, ingretosata si dezamagita rau de asa actiune.

M-am scufundat pana la gat in gunoaiele mele si ale altora. Mi-am urat musafirii. Am umblat cu masina plina ochi de resturi 2 zile. M-am intromisionat in tomberon si m-am frecat de el. Si toate cam degeaba. Noroc ca sunt groaznic de tenace.

Cum zicea Scarlett O'Hara? Si maine e o zi. Dar ea era americanca. Si eu romanca.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Dap, sticla de campari poti sa o arunci cu tot cu chestia aia metalica (se mai sorteaza inca o data si la destinatie). In principiu cam orice ambalaj poti sa il arunci indiferent cat de murdar e, el va mai fi sortat, iar ambalajul de plastic se va topi la ardere cu tot cu micile impuritati. Dispar ele pana la urma, sau se curata inainte de reciclare.
Jos palaria pentru initiativa ciresei :)
Offtopic: cireasa e pitica? hihi ;))

Anonim spunea...

hahahaha hiihihihi
another ti-am spus ca am vrut sa ma fac gunoier cand eram in liceu?
visam sa fac orasul asta luna si sa reciclez tot ce se poate recicla. dar n-a fost sa fie. pasiunea vietii mele inca mai clocoteste sub crusta de indiferenta zilnica. :0)
sa stii ca poti sa arunci si gunoaiele cu impuritati, in fabrica se elimina resturile "impure" prin procese tehnologice, asa ca nu-i bai daca mai scapa o sticla la plastice sau invers :)

am ras foarte tare pentru ca asa patim toti. oricum in romania gunoiul este rege. :)

Anonim spunea...

Eu am trait 3 ani in Italia si imediat m-am conformat regulilor de tot felul inclusiv celei cu diferentierea gunoaielor. In afara de cele 3 tomberoane acolo exista si un al 4-lea pentru "umido"; adica pentru resturi de mancare cu sos, pepeni, ciorbe. Si functiona. M-am intors aici si a aparut oun anunt pe usa de la ghena cum ca sa nu mai aruncam plasticuri pe ghena ca se diferentiaza. OK! Dar cum eu am vederea de la bucatarie spre ghena, am vazut ce facea femeia de serviciu cu plasticele: le arunca pe ghena. Sa-nebunesti, nu alta. Nu, este clar ca noi romanii avem ceva stricat in gene. De ex. eu merg la serviciu cam rar, ca asa-i serviciul meu. Se afla intr-un bloc cu oameni bine, in alea noi de pe malul Dambovitei. Au in holul mare de la intrare niste plante superbe. Ei bine, daca nu tre 2 saptamani pe acolo, 3 saptamani nu le uda nimeni. Adica cei care ar trebui sa se bucure de priveliste si trec zilnic pe langa ele, se fac ca nu le vad. Asa ca iau eu o galeata din firma si ma duc sa le ud de cate ori ajung pe-acolo. Ca si azi de exemplu. Suntem normali la ca? Eu zic ca nu si ca este cam in van ceea ce faci tu. Imi pare sincer rau. Ce sa zic de doamne si domni bine imbracati care arunca pachetul de tigati terminat sau hartia de la inghetata pe jos?!... Am vazut cu ochii mei si le-am facut observatie. Unu' mi-a zis ca-s curva.Pa!

lupul alb spunea...

Wrong man in a wrong place.
Tin sa te anunt ca ai gresit tara.
In Germania, Austria ,Luxembourg aveam aceleasi dileme ca tine. Si chiar era distractivsa fiu like the others.
Dar aciulea,in dulcea patrie, cu 80% cocalari+pitipoance+hoti (cu si fata fitze), ma gandeam ca e de ajuns sa calc pe unul pe picior. Ala sa urle si eu sa vars gunoiul inauntru. Il recicleaza mitocanul mai tarziu.

Anonim spunea...

In 2003, cand s-a introdus in Timisoara colectarea diferentiata a gunoiului, am zis ca mor de rusine sa ma plimba cu plasa cu peturi pe strada. Anul urmator s-au introdus si la Lugoj, unde stau parintii mei, si fara sa le zic eu nimic, i-am vazut ca si ei colecteaza diferentiat.

another cherry spunea...

@PP: E bine de stiut ca resturile mele de branza feta vor arde in flacarile reciclarii. Da, cireasa e pitica big time.

@codo: pana una alta, intr-o tara in care gunoiul este rege, eu sunt regina neincoronata a gunoiului. si codo, eu am vrut sa ma fac chelnerita.

@anonim: hahaha, anonimo, curva ca tine as vrea sa fiu si eu, toata viata:). eu o sa continui sa strang, cineva trebuie sa se lupte, chiar si cu gunoaiele si indiferenta.

@lupul negru: veninos est lupule, si te inteleg, e cumplit. iar cu maniera de reciclare alternativa pe care o propui maria ta aici sunt complet de acord. cand incepem actiunea?:)

@Catalin C Vasii: suntem pionieri noi, bucurestenii, la asta. niste pionieri cam obositi, cam nepasatori si cam nesimtiti. dar eu o sa reciclez.

@

Anonim spunea...

Cire, cum stau in cartier, am exact aceleasi probleme ca tine. Mai multe, ca nu am masina, asa ca ori se string cantitati monstruoase, pina ajung la pubela respectiva, dupa ce ma milogesc la prieteni cu masina, ori car pungi neplacut de grele pina acolosha.

La New York, baietzii amici la care stateam, spalau chestiile de plastic, de tip cutii de iaurt, brinze, caserole. Asa cereau regulele lor.

Dar ce putem noi face cu primaria asta, care a pus pubelele diversificante doar ca sa faca propaganda electorala? Ca de functionale, sint aproape non.
Asta voiu eu sa stiu. De ce stam noi cu miinile in sin si nu facem un protest la primaria sector 2, sa cerem alte pubele, cu capac usor si care sta deschis, cita vreme ai nevoie sa stea asha?

Anonim spunea...

A trebuit sa ma adaptez si eu aici la colectarea diferentiata a gunoiului; adica gunoi verde separat de gunoi menajer; sticla, imbracaminte, incaltaminte in pubele speciale, fara usi, cu niste orificii cam la inaltimea ochilor mei (pitica si eu, da?); iar pe peturi dai bani cand le cumperi pline apoi le duci inapoi la magazin, goale, si recuperezi banii pe ele ( cam 25 de centi petul de 1,5 l).
CAnd am plecat eu din Bucuresti, anul trecut, nu erau pubele diferentiate in cartierul meu...

another cherry spunea...

@vera, m-ai atins unde ma doare. pentru ca de ceva ma simt din ce in ce mai impulsionata sa fac ceva, sa ma organizez cumva civic si sa fac diverse proiecte de presiune, cum se intampla si in strainatate. presiune pe oficialitati sa faca lucruri. oare functioneaza asa ceva si in romania?

@thea: poate acolo stie lumea exact cum se face. si e civilizata. si eforturile conjugate conteaza.

Anonim spunea...

Bineinteles ca functioneaza. O sa-ti dau un site, al unui ONG care se numeste CeRe (e un centru de resurse pt. ONGuri), care a postat citeva zeci de povesti de succes de participare civica.
Cea pe care ti-o recomand apare la Premii, este ultima, se cheama Cetatenii de pe Bulevardul Lacul Tei. Uita-te si spune-mi ce crezi.

www.ce-re.ro/home

lupul alb spunea...

Cherry, vizualizeaza,te rog:
Romana.Trafic intens.Pietoni isterici grabind pe trotuare.
Tavelling.
O cireasa mica si un lup mare, amandoi blonzi. In pozitie gestapovista, cu mainile la spate si intepeniti pe picioare. Priviri urate si agile.
Se apropie un amarat. Mic si negru.Prost imbracat.
Scapa ciunga din gura chiar la picioarele lupului.

Aici te las sa fantazezi. Ma retrag si ma distrez.

@Lia Cu tot respectul, torturile in primul rand mi le aplic mie. Daca imi plac, le aplic si celorlalti. Oricum,tot ce am descris pana acum a fost materializat de manutele mele la un moment dat. Asa ca daca ma primiti in mansarda cu velux, va gatesc ce-mi bubuie prin cap si va fac si poze.Dupa aia. Pentru categoria "Asa , nu!"

Anonim spunea...

Draga Cireasa,

Gratie blogului lui Iren care te recomanda, am ajuns la tine, de foarte multe ori imi place cum scrii - Iren avea deci dreptatae in privinta ta:)
Nu stiu daca ai citit cartea "Fara canguri" de Lucia Verona,(http://luciaverona.blogspot.com/) - sper sa se intample in curand, sunt convinsa ca nu vei regreta. Vei regasi acolo si "povestea ta", sunt sigura ca "Trash story", una dintre istoriile prezentate, iti va spune ceva! O sa iti placa!
P.S. Nu fac reclama "gratuita" ci meritata, cand vei citi vei vedea de ce insist.

:) Oana

another cherry spunea...

vera, sarumana mult. eu nu am auzit pana acum de asa ceva, o sa studiez cu atentie. astazi sunt nedormita, mi-e ca nu intleg nimic:).

lupule, azi sunt cam obo, dar singura idee este ca il evisceram public si scrijelim pe el "acest om nu este un bun iubitor de planeta". ok?

oana, merci frumos, ma bucur ca ti-a placut. o sa intru sa ma uit, asta pana iau cartea:)