miercuri, 6 mai 2009

am luat o gura de aer

capsuni copy

M-a inghitit Istanbulul cu fulgi cu tot. Tamam. Dar ce mi-a mai placut si mie.

capsuni

aprozar

inghe

Nu pot sa zic ca m-am impotrivit temeinic. Mai degraba m-am lasat moale in bratele lui. Soptind sagalnic. Ia-ma-ma si du-ma-ma. Sunt a ta. Fii capitanul meu.

Am fortat intrarea in oras in timp ce curgea de zor apa din cer. Alah decisese sa incerce abilitatile soferistice ale ciresei tocmai in felul asta.

Ia cireasa, zise Alah. Ia sa vad cum tii mata de volan cand e intunericime si turcii te-nconjor. Si din autostrada se fac 465 de iesiri ce poarta aproape acelasi nume imbarligat.

intaltime

nihal

pasare

Mi-am scos de cateva ori pioletii si franghiile de catarat din geanta roz. Si m-am pus sa urc pieptis-grapis strazile inclinate periculos din Levent.

In cartierul asta locuieste nihal, zeita istanbulului si prietena mea. Denumit de turci si Manhattan. M-am inghesuit buza-n buza cu cea mai inalta cladire din oras, cam uratica.

Incercand sa cumpar o biata rochie turqoise. Am fost prinsa intr-un iures asemanator celui creat intr-o masina de spalat la programul stoarcere. Iures format din sustinatorii echipei Besiktas, beti turta.

kebab

lale

Norocul meu ca eram imbracata in alb cu negru. Culorile vulturului negru, pet-ul echipei. Asa ca am putut manca fara probleme umar la umar cu dumnealor. Intestine de miel tocate si amestecate cu rosii, ceapa si curry. Totul invelit in juma de paine pufoasa.

suporteri

Mai erau, vezi bine, 6 ore pana la meciul cu Fenerbahce. Cine o fi castigat?

Am privit, cireasa coplesita de preaplinul Bosforului. Cand stelele, cand mutra turcului aprig care imi aducea cafea din cand in cand. Am cantat cantec de sirena. Muscand cu nesat din rahatul cu nuci.

pesti

Mi-am dorit sa fiu cireasa-paznic pe stramtoare. Sa fac rapoarte cu cine vine si cine pleaca. Contra unei camarute cu vedere la apa. Si a unei diurne continand 24 de paharele cu ceai negru. Plus niste frigarui cu bulgush.

vitrina

Am facut o gura cat o sura sa pot inghiti adana si urfa kebab in taksim. Cand mi s-au infatisat ele in abandon. Pe un pat de patrunjel si ceapa. Si o lipie imbibata cu sos de carne sfarainda.

Am pasit demna pe urmele lui Orhan Pamuk, in districtul Nisantasi. Am vazut cum traiesc bogatii. Traiesc si ei tot cu vedere la Bosfor. Bosforul bate filmul. Si bate saua sa priceapa cireasa. Vino, cireasa, te astept...Ce te tine?

tramvai

M-am uitat cu atentie in ochii pestilor abia trecuti in nefiinta. Din pietele de peste proaspat. Oferit cu mare pompa de turci cu musteti din povesti. Am mangaiat rodii.

Am fumat narghilele fara numar, pe inserat, in Tophane. Trantita pe spate, sub un sal mov. Sorbind ganditoare din ceaiurile de mar aduse de turci ce citesc dorintele cireselor. Ciugulind alene dintr-un strugure. Schimband vorbe de duh cu turcoaica.

turcime

I-am facut ochi dulci turcului capitan de vapor. Care ne-a condus vitejeste pana in mijlocul Bosforului. La Leander Tower. Ca sa pot vedea Europa de vizavi de ea. Arata bine, sa stiti.

Am fost fericita. Am obosit placut. Am urcat dealuri abrupte. Am coborat in vai adanci. Am ras cand mi-au sarit pe fata stropi cu apa sarata. M-am lasat ciufulita de vantul Marmarauai.

tram

Si am facut legamant la notar. Sa ma intorc degraba la orasul meu. Care pune prin panerele din vitrine. Cirese ca nestemate pretioase, din care curge zeama sangerie.

Am luat o gura de aer. Sa-mi ajunga pana in octombrie. Dar planific deja. Stiti voi ce. Si intre timp imi tin respiratia.

cireasa

11 comentarii:

Fuck You, Tovarasi! spunea...

Cireasa are fulgi ... Hm ! Exercitiu de imaginatie ...

Tomata cu scufita spunea...

Asa-mi place cum ne povestesti...
ca parca am fi fost cu tine si parca am fi vazut tot, am fi simtit tot.

Io nu stiu ce planifici, asa ca daca toata lumea stie, nu-mi zici si mie? ;;)

carlitos spunea...

offf.... ca in multe locuri ma mai trimiti... si inca n-am ajuns nici la londra! :(

another cherry spunea...

@FYT: are si fulgi si solzi si ce vrea ea:))

@Tomata: pai planific inca o plecare la Istanbul, in toamna. Pentru ca nu pot sta prea mult fara tratatiile astea.

@carlitos: incepe cu istanbul, ca e mai la indemana:).

Anonim spunea...

super, brava...vreau si eu la istambul in toamna...ron sunt :)) ca asa m-am hotarat sa-mi spun acu'...era prea lung cu man-ul :))

thea spunea...

Gramada aia de capsuni m-a dat gata :)

Ana-Maria spunea...

Frumoasa descrierea si pozele.

carlitos spunea...

te intreb serios acum: daca n-ai pe nimeni "bastinas", care sa te conduca prin locurile ascunse turistului de rand si sa-ti asigure "interfata de comunicare" cu turcii... e la fel? poti, ca simplu turist nestiutor, sa te bucuri de toate aceste minunatii?

another cherry spunea...

@Ron: pai sa te duci negresit, ca este balsam pentru suflet si trup, in orice ordine.

@thea: stii cum miroaseau? puteai sa mori:)

@Ana-Maria: merci frumos. cred ca orice om poate fi un bun fotograf, cand are subiecte bune.

@carlitos: e ceva mai greu, recunosc. pana sa o intalnesc pe nihal, credeam ca istanbulul este facut doar din cele 2 moschei si un palat. foaaaarte gresit.

Anonim spunea...

ufff...acum vreau si eu inapoi! si tocmai ce ma lecuisem de dor.

another cherry spunea...

furnico, la mine dorul asta doarme o parte din timp. dar cand loveste, trebuie sa las tot si a plec.