joi, 28 mai 2009

tirania etichetelor asupra ciresei

Textile

Ma tot intreb cum s-o fi agreat, la nivel mondial, materialul din care se fac etichetele pe care le poarta oamenii direct pe pielea lor.

Imi inchipui ca a fost treaba serioasa si s-a facut o licitatie, unde lucrurile s-au petrecut asa.

Intai s-a prezentat un industrias avangardist. El a propus ca fiecare obiect de imbracaminte, inclusiv chilotii, sa poarte o placuta din tabla zimtata, cu zimtii orientati spre interior, adica spre om.

Apoi a mai fost o doamna ramasa nemaritata si care credea ca lumea merge intr-o directie gresita. Dansa a sustinut sus si tare o eticheta mai subtire si mai flexibila, realizata din glass papier. Unde partea grunjoasa era tot inspre om.

Si ultimul pretendent a fost un domn care avea indigestie si de-aia a si intarziat rau de tot, incat era sa nu-l mai lase inauntru. Scuturat de friguri, el a scos din servieta catre comisie un plastic alb si abraziv. Poate un fel de rafie tesuta mai marunt, pentru care n-a mai dat nicio explicatie suplimentara.

Cum timpul ii presa pe cei de la asociatia textilistilor anonimi si au fost fortati sa ia o decizie, a ramas pana la urma bolnavul, cu inventia lui. Dar va dati seama ca asta nu pentru ca era extraordinar de potrivita, ci pentru ca restul erau vadit sadice.

Poate ca greseala a fost facuta inca de la inceput: o proasta intocmire a caietului de sarcini. Dar cine sa mai stie...

Cum de nu s-a mai revenit niciodata la aceasta decizie, este de necrezut. Dar, nu-i asa, lumea geme de prioritati. Cert e ca acesta este materialul care s-a perpetuat pana in prezent si populeaza toate obiectele noastre de imbracaminte.

Doare putin, starneste mancarimi aprige, ciupeste cu sete, enerveaza cumplit. Acestea sunt calitatile materialului. Dar ne-am obisnuit toti cu ele, ce sa facem.

Ce e de apreciat este ca materialul rezista totusi la apa si de fapt rezista cam la orice. Murim noi si etichetele astea o sa dainuie.

Acum insa, ma intreb altceva. De ce au inceput textilistii sa faca etichetele din ce in ce mai mari. Si de ce au ele mereu mai multe file.

Am ajuns eu oare sa am fuste asa de complicate, incat trebuie sa imi aloc o zona orara in care sa ma asez jos si sa citesc cu atentie tot ce a vrut sa-mi transmita producatorul?

Fiecare bluza de-a mea vine cu un fel de cartitica cusuta cam in dreptul coastelor, care ma face, pana ajung sa o tai, sa-mi smulg carnea de pe mine. De ce imi fac ei asta? Cu ce le-am gresit? Promit sa nu mai fac.

Mi se pare mai normal, daca tot vor sa vorbeasca cu mine, sa imi dea mai bine o brosura sau un CD. In care sa imi si explice toate simbolurile alea de neinteles pentru o cireasa, pe care insista acum sa le puna in carticica cusuta langa coaste.

Sau mai bine sa-mi puna un cip sub piele, cu toate informatiile vitale, de care nu se pot lipsi. Pentru ca oricum, simt cum se ingroasa gluma. Cred ca nu mai e mult si o sa adauge la carticica actuala si niste paragrafe gandite de avocati.

Cum ca daca folosesc produsul altfel decat scrie in contractul cusut langa coaste, textilistul este exonerat si eu imi asum intreaga raspundere. Asta ca sa bage groaza in cireasa, si sa o oblige sa citeasca cu evlavie toate simbolurile.

Unde o sa se ajunga, intreaba cireasa cu inima mica si neagra de spaima. Unde?

7 comentarii:

Anonim spunea...

M-am stricat de ras! Si eu m-am intrebat ce-i cu atatea file in carticica. Da' ia sa ai o eticheta mica dar cusuta cu guta de pescuit pe care sa n-o poti taia sub nici o forma, ca eu am incercat. Ori iti tai materialul ori o lasi acolo si in locul cu pricina faci o rana! Sunt complet imbecili! Si cata poluare!

Tomata cu scufita spunea...

Uf,... si pe mine ma scot din sarite etichetele alea. Si alea de langa coaste si alea de la gat din spate. :-s

Si cum nu ma intereseaza firma hainelor chiar deloc, intotdeauna le tai. Le port si cum ma jeneaza, jap cu foarfeca.

Miju spunea...

la ce sa se ajunga? la o forfecuta foarte bine ascutita, folosita imediat cand ajungi acasa cu hainutele. eu m-as fi luat direct de mancarimi in partea dorsala(desi cele de pe ceafa sunt mai frecvente in ultima vreme), dar acum stiu care sunt chilotii mei si nu mai urlu ca de ce s-au taiat etichetele.

in actiunea asta victimele sunt nasturii de schimb atasati pe etichete, pe care inca n-am apucat sa ii folosesc oricum.

jane spunea...

cireasa draga, ai uitat de faptul ca aceste minunate etichete sunt cusute atat de bine de restul hainei incat nu poti scapa de ele oricat ai incerca. decat daca sectionezi hainele. si ramai cu ditamai gaura. daca vrei ca vesmantul sa ramana intreag macar pe dinafara, tot te-alegi cu cate 2 colturi intepatoare/piscatoare/mancatoare de carne sensibila.

vilcris spunea...

Draguta si sensibila cireasa.

Mai intai ca sa scapi de etichetele acelea trebuie sa inveti sa cosi. Si nu oricum. Cu mare grija si finete. Incepi sa faci teste mai intai pe bucatele de carpa. Pentru ca nu poti scapa cu foarfeca de etichetele alea. Iti ramane o marginuta subtire din aceeasi rafie tesuta mai fin si care e cusuta cu guta. Si n-ai facut nimic. Ca are acelasi efect ca si eticheta intreaga. Cat o carticica.

Si daca vrei sa descosi ai sa vezi ca se descoase si gulerul sau bluza sub coaste. Asa ca incepe antrenamentul la cusut....

Si daca nu reusesti cu cusutul fa-le teanc si adu-le la mine ca am 3 masini de cusut, croitoria ca hobby forever si o "boala" teribila pe toate etichetele din lume.

Tocmai m-am gandit la o afacere cu asta...

another cherry spunea...

@Anonim: si cate poluare, bine zis! n-am intalnit nicio eticheta userfriendly in viata mea. cele de la sutien mi se par printre cele mai perverse. sunt lungi, mari, tari si ies mereu din sutien, aratand urat.

@Tomata: si eu jap si iar jap cu foarfeca, dar ramane mereu o margine care tot te deranjeaza. catodata descosi eticheta si se descoase si tichelul. vai si-amar.

@jane: exaaaact! sunt gandite in asa fel incat sa te chinui cu ele pana la moarte.

@vilcris: imi convine de minune varianta numarul 3. cine si unde esti?:)

vera spunea...

Eu zic sa pui de-o prietenie cu fata asta noo, vilcris, pe o perioada. Cred ca nu va dura foarte mult. Bluzele pe care le-am luat la NY (e drept, de iarna, e drept, grosutze) nu mai au etichete. Tot ce aveau de zis este scris cu un fel de cerneala, pe bluza insasi, pe partea dinauntru, de la git, in spate, unde stau etichetele (intzelegi: direct pe materialul bluzei). M-am gindit ca o fi un trend, criza, incalzire globala, ieconomie de materiale si munca omului, mi s-a parut f. sexy.