luni, 2 martie 2009

la ce a fost buna iarna asta

200018052-001

Si la ce e buna iarna in general?

La asta m-am gandit eu in momentele de respiro din weekend. Intre bererile din Que Pasa si martisoarele plus turta dulce plus mierea de salcam de la MTR.

Intre crapul proaspat prajit de la mama de cireasa de pe masa, imbaiat in lamaie. Si respiratia rapida, ca puii animalelor. Auzita noaptea pe la 4. Afara latrau cainii din zona de nord, caini nobili.

Intre piesa Regele Lear. Incredibil de lunga, cea mai lunga la care am fost vreodata. Si covorul dus la matusa mea. Nu, nu aia grasa, alta. Urmeaza un post special despre ea si unchiul Sicu.

Si uite ce parere am. Ca iarna asta a fost buna:

1. La refacerea ficatului meu greu incercat timp de un an jumate. Dupa ce am jucat tzontzoroiul direct pe el timp de 6-7 anotipuri, l-au lasat nervii. Si s-a cerut la vatra. Acum am un nou ficat, intr-o noua prezentare.

2. Pentru niste sarbatori placute. Exact ca in cliseele primite sms de la cunostinte: petrecute alaturi de cei dragi mie.

Am mancat minunatii pregatite cu grija de cucoane prietenoase si inrudite cu mine. Daca nu prin sange, macar prin simtire si cuget. La ce cugeta femeile care fac sarmale si cozonac in casa? Vreau si eu sa cuget la fel, macar o zi pe saptamana.

3. La trairea ultimelor momente placute in domeniul maguricea. Care a fost ras oficial astazi, acum, de pe fata pamantului. Eu personal am stins lumina.

Urmeaza, zice municipalitatea, a se face acolo un iaz cu pesti exotici portocalii. Pe marginea caruia sunt planificate sa pasca zebre si iaci si inorogi. Ca totul sa iasa ok si la standarde europene, probabil o sa mai inglobeze cateva strazi adiacente.

4. O iarna necesara pentru citirea unor carti grele. Ca numai iarna te poti inhama la asa ceva. Este vorba de exemplu despre Cartea neagra, de Orhan Pamuk. Una din cele mai grele carti ever. Parerea mea. Si Mi se spune Capucin, de Daniil Harms. Brrrr.

5. Buna iarna si pentru extrem de multa munca inspre a-mi atinge telul. Dezvoltarea rapida si eficienta a ciresei. Adica m-am straduit tare cu scrisul si alte activitati si nu a fost in zadar. Stiri in curand, odata ce primavara va fi bine instalata.

6. Iarna e pentru vacanta de ski mirobolanta din Kaprun. Unde am skiat ca disperata, ca si cum nu mai urma sa urmeze inca vreo iarna cu zapada asa buna. Vacanta m-a multumit pana in ultimele cute de pielite subtire de cireasa.

Si gata. Nu am cum sa mai inventez nimic. A fost, am folosit-o, sa plece. Si inca degraba. Nici nu mai am rabdare s-o astept sa-si stranga lucrurile. Sa plece asa, goala pe strada. Sa-i fie si ei frig, sa fie vanata de frig.

Nu mai gasesc niciun motiv pentru care trebuie sa mai indur. Am inceput sa ma imbrac penibil de subtire. Tremur mereu, cu parerea ca in modul asta se milostiveste cineva. Si aduce naibii odata frunzele inapoi.

Pasarile au inceput sa cante. Le aud dimineata. Dar cu ciocul anchilozat, asa. Canta pentru ca le-au lasat nervii, pe vrabiutele astea nevrotice. Frigul e un personaj in carne si oase, de culoare gri. Daca-l vedeti, dati si voi cu pietre-n el. Ca eu am obosit.

La ce-a fost buna iarna voastra? Si la ce e buna iarna in general. Tare v-as ruga sa impartasiti cu mine. O cireasa de vara pana-n seara care nu mai poate indura mult.

10 comentarii:

lupul alb spunea...

Late in my night.

Iluminata.Asa mi-a fost iarna.

Datorita ei,sau poate vremilor nebune,am vazut prin masti. De oameni apropiati. Si fara pata. Fara ca ei sa afle.

Astept tare primavara. Sa mi se adauge la usurare si libertate.

A fost grea iarna. Dar a meritat.

Anonim spunea...

Iata ce scriam dupa o iarna, in urma cu 24 de ani ->

... prima ninsoare, a doua ninsoare, frig, solstitiu de iarna, iar frig, noapte, intuneric, guma de mestecat, scrisori, Angela, filme proaste, Bucuresti, camin, gazeta de perete, noapte, frig, mereu solstitiu de iarna, garoafe, revelion, zapada, zapada, zapada pan'la Sahateni, tren ecuatii, tiribombe, ecuatii, sentiment, distanta, timp, spatiu, ninge tampit, sase la purtare, forta si libertate, trei la filozofie, ruj, parfum, pudra, tren, sambata seara,aspirine, friptura de curcan, Angela, cativa oameni, un om beat, doi oameni beti, trei, toti beti, aspirine, Kant, Sorescu, d-na Filo-Nu-Stiu-Cum,vid, cuier sau soba, vid, Angela, dans, intrebari stupide, unu, doi, trei, treizeci si trei, zambete, "Cum te cheama?", olimpiada de franceza, prinsoare, BEATLES, calculatoare, Castil Valeda doarme, nimic, nici macar Angela, nimic...

(februarie 1985)

Anonim spunea...

Sunt nascuta in mijlocul iernii da' asta n-a fost un avantaj pentru ea s-o indragesc prea tare. Nu-mi place cand se da ora inapoi si se intuneca devreme; nu-mi place sa umblu gros imbracata; nu-mi place griul ei; zapada imi place doar la munte, nicicum in oras unde se transforma invariabil in mocirla. Da' are si-o parte care-mi place... sarbatorile cu brad si gusturi si arome pe care numai acasa, stransi pe langa ai nostri, le savuram la maxim. Si seri care ma prind citind pana cand se intuneca de tot in casa iar eu prelungesc visari intr-un intuneric laptos...

LiaLia spunea...

Cherry, dear, şi eu arunc zilnic cu bolovani în frigul gri, dar se pare că e masochist. Mie iarna asta, în afară de Crăciun la Viena cu peripeţii pe drum şi ziua nepoatei-fine Mara care a făcut în ianuarie 2 ani, nu mi-a adus decât zloată, buze vinete, muci îngheţaţi la nas lumânări, care m-au făcut Vulpe neprietenoasă şi urăcioasă. Aşa că prea dor de ea n-o să mi se facă prea curând. Grătarul ăla cu şpriţ şi aer liber şi căţei şi vrăbiuţe e în mare în primul wkend din aprilie, să faci loc în agendă :) Şi despre pensiune aş fi f interesată să vorbim :D

Anonim spunea...

Hm... iarna trebuie sa fie cand trebuie. Adica in decembrie si un piiiic din ianuarie. Dup-aia valea. Nu-s eu a summer person, da' decat fleoscaiala asta de prin parcari, noroaiele din fata garajului ca nici sa vreau si n-ajung cu papucii curati la lucru, mai bine caldura zdorbitoare, ca macar putem sta in apa la umbra. Asa visez eu, ca practic nu-i bine nici cu caldura.

another cherry spunea...

lupule negru, a fost complicata tare iarna ta. Eu libertate am, caut aripi:).

FYT: mortal ai scris acum 25 de ani. Angela e acum langa tine? Stii cum sunt femeile, curioase:P. Oricum, foarte ontopic, tnx.

thea, de sarbatori imi place si mie iarna, mult de tot imi place. dar ele tin 2 saptamani cu totul, si restul e frigul gri.

LiaLia: l-am notat cu cerneala rosie in carnetelul de bal:). multamesc frumos.

Tomata, eu ador caldura, chiar si aia toropitoare, cu care practic nu se poate trai. Eu pot:)

lupul alb spunea...

Hmm...Vin ele singure, daca ti le doresti cu adevarat.
Dar ai grija ce-ti doresti, ca se poate implini.

Anonim spunea...

@ ciresica ->
Te las sa fii curioasa pentru ca esti mai apetisanta ! :))))))

Anonim spunea...

La ce a fost buna iarna asta?
Pai .. te-am cunoscut pe tine :)
Si apoi am scapat de "dihania" din mine.
Iar acum pot sa ma bucur mult mai mult de primavara asta.
Abia astept sa scap de ghete!!! Vreau balerini, vreau sandale, vreau papuci :)

another cherry spunea...

lupule: acum chiar am nevoie, nu e gluma. am un plan, ca sa-l pot indeplini am nevoie de mari mari.

@FYT: eu trebuie sa muncesc maine, n-am timp sa scormon dupa angela. mai bine imi spui singur, sa nu trebuiasca sa imi iau concediu:)

@ciupercutza: daaaaa, asta e o realizare mare. sus iarna, daca e sa ne gandim asa. am mai cunoscut si eu, inafara de tine, draga leguma nobila, si pe tomata si alte fructe si cofeturi:P