sâmbătă, 8 august 2009

asia in dantele si cofeturi

imparateasa

Buna dimineata. Uite ca revin in sfarsit si cu o asie pozitiva.

Astazi avem una zugravita peste noapte in nuante de roz. Fix ca pielea de bebelus. Bebelus romanesc, fireste. Pentru ca pruncii asiatici sunt splendizi dar gri-galbui-maroniu. Asta se stie deja.

Am pregatit un Top 13 privelisti, produse sau intamplari asiatice care m-au emotionat profund. Si pentru care as mai calatori inca odata zeci de mii de kilometri. Luandu-ma la tranta cu fusul orar si cu picioarele umflate si cu arsita.

1. Puii de maimuta din Kuala Lumpur

Sunt niste fapturi martiene. Au labute trandafirii si ochisori de margele de chihlimbar. Iti vine sa-i atingi in mod repetat. Vrei sa-i iei acasa si sa-i tii intr-o sticluta, sa fie doar ai tai.

Stau lipiti de niste maimute mai nasoale si mai batrane. Una din ele m-a atacat artagoasa. M-am speriat si am fugit. Dar magia vederii puiului indeaproape nu se mai sterge. Si merita riscul.

2. Mancarea malaeza

E o combinata intre 3 culturi: malaeza, chineza si indiana. Rezultatul este o betie de subtilitati. Mesteci si respiri greu de atata pofta. Curry este zeul la care se inchina bucataria malaeza. Si bine face.

3. Masajul pe picioare din Bangkok

Este cel mai simplu mod de a te imprieteni pe viata cu un thailandez. Modul in care iti framanta carnea obosita de la umblet viligiaturist mi-a creat apa in ochi si apoi si in gura. De ce sa nu-l aduc pe omul asta in Romania, sa fie sfetnicul meu?

4. Peisajul raului Li

In filmele lor, chinezii zboara printre niste munti ascutiti de tip falus, in timp ce se bat. Poate parea putin ridicol. Dar cand am ajuns acolo, mi-a venit brusc si mie sa zbor. Desi nu prea m-am priceput sa ma bat.

5. Fructele exotice vandute pe trotuarele Asiei

Unele se cheama cunoscut: fructul dragonului in varianta violet sau alb, depinde cum e vremea afara. Fructul stea ce poate fi folosit ca decoratiune interioara. Si guava, care iti umple gura cand il rostesti.

Altele sunt complet necunoscute. Dar oh, atat de subtile si de pline de pulpa si zeama si pulpa si zeama. Fructele asiatice costa o nimica toata si iti fac viata mai buna. Omuletii ce la au in stapanire mi le ofera fie intregi, fie stoarse bine. Ah.

6. Marele Zid

Este intr-adevar mare si la stat si la sfat. Aceasta impresionanta creatie de catre om. Am vazut portiunea Badaling, la 70 km de Beijing. E ca un sarpe gras si bine conservat care imi arata cat sunt de mica. Si ca am dreptate sa-mi fie frica uneori sa dorm singurica.

7. Macao

Se iau niste taramuri pur chinezesti, se populeaza cu portughezi mercantili. Se indeparteaza portughezii. Ramane dupa ei un potop placut. Piatete pavate cu ceramica europeana si strazi cu nume placute auzului.

Biserici crestine, arhitectura profund europeana. Printre toate astea se itesc cazinourile aurii care emana curcubee de lumina. Ce vrei, mana chinezeasca. Un strop de Europa intesat de chinezi. Combinatie fulgeratoare. Yum.

8. Privelistea golfului Victoria din Hong Kong.

Imi trebuie doar sa ma lasati sa sed si sa ma uit in jos. Orasul vibreaza vitalitate sempervisicenta. Seara e cel mai bine. In timp ce bei cafea si lingi la o inghetata pe The Peak.

9. Parcurile asiatice

Sunt oaze de verdeata in desertaciunea oraselor. Au porti maginifice, pensionari ghidusi care se joaca folosind te miri ce jucarii. Iarba tunsa cu forfecuta de unghii. Si geografii placute, cu meandre si cotloane.

10. Un concert de ar hu

Un instrument traditional cu doua coarde. Pentru multi chinezi egal hobby. Asa ca pe inserat, dupa ce ai inghitit bucate potrivite. Poti sa asculti cum se revarsa duiosia melancolica. Pentru ca ar hu este un izvor de povesti chinezesti spuse bine.

11. Bebelusii de prin carucioare

Sunt cele mai frumoase jucarii din lume. Rasar de prin caruturi, se tarasc de prin curti. Se aseaza brusc pe vine si fac pipi in mijlocul drumului. Prin costumase cu o gaura special conceputa pentru asta. De ce sa mai dezbracam copilul?

12. Coltunasii care te fac exuberant

Daca mananci o data coltunasi, ramai marcat pe viata. Cred ca as zbura ore in sir cu apa in gura. Doar ca sa stiu ca la capatul tunelului mi se infatiseaza luminita dorita: un coltunas cu ceva carne in el.

13. O plimbare cu bicicleta

In traficul chinez, cu adrenalina sufocand respiratia. In China bicicleta e la ea acasa. Era adevarata melodia aia superba There Are Nine Million Bicycles in Beijing.

Am incalecat si eu pe-o sa. Si am spus diverse povesti lunecand prin absolutul asiatic.

6 comentarii:

Monica spunea...

ei poftim daca pot sa ma inteleg(hi, am venit aici la terapie?)abia dupa povestea asta ma bucur atat de mult pentru tine ca ai fost acolo!

Baloo spunea...

Auzi bai Cireaso, citind ultimele tale entryuri pe blog, am dezvoltat o doleanta pe care tin s-o exprim pe aceasta cale: se poate sa nu mai bagi toata Asia in aceeasi galeata? Asia e asa, Asia e pe dincolo, asiaticii au nush ce lampi si ochii oblici, copii asiatici sint bibelouri umblatoare, etc, etc. Recunosc ca n-am pus picioru' in Asia pina acum, da' din ce zvonuri mi-au mai ajuns pe la ureche am inteles ca Asia ar fi un continent. Si inca unu' mare. Pe care traiesc vreo 3 miliarde si ceva de oameni. Impartiti in 'jde' mii de tari si triburi. Japonezii nu-s ca chinezii (scuzati cacofonia), chinezii nu-s ca mongolii, mongolii nu-s ca coreenii (scuzati inca odata), coreenii nu-s ca tailandezii, samd. A, si conform unui zvon inca neverificat, India cica ar fi tot in Asia. Pot sa pun pariu ca miliardu' ala de indieni nu au nici ochi oblici si nici lampi chinezesti. Ca sa nu mai zic ca Orientu' mijlociu e tot in Asia, si am asa o vaga impresie cum ca alde Bin Laden & co nu se intorc spre Beijing sa-si faca rugaciunea si nici nu se inchina la pagode. Deci...daca se poate si nu-i prea mare deranju', rog a se folosi mai cu masura "Asia" si "asiatici". Mai ales ca, vrind nevrind, esti reprezentanta bravului popor roman, care sare de fund in sus cind vreun strainez incult nu stie ca noi sintem latini intr-o mare de slavi, urmasii lu' Traian si Decebal, samd, etc. Daca vreun foreignar are tupeu' sa confuzioneze rrom si roman, sintem deja cu baioneta' la gitu' nefericitului. Si matalutza bagi jumate din populatia planetei in categoria "aia cu ochii oblici"...zau, nu se face.

Viorica spunea...

Bebelusi prin carucioare?
mi s-a facut dor de Suni, fetita prietenei mele din Taiwan,ca si de Christin, sora ei cea delicata ca o floare de cires.
Le-amintalnit pe meleaguri americane,in cel mai atipic stat, Utah.

another cherry spunea...

@Monica: vezi, am stiut eu cu ce sa te linistesc, sa nu stai cu inima sarita in privinta mea:P.

@Baloo: bine:). de acum inainte o sa precizez natia, de dragul tau.

@Viorica: ce dragut suna numele asta de Suni:). ce faceai tu in statul Utah?

another cherry spunea...

@Monica: vezi, am stiut eu cu ce sa te linistesc, sa nu stai cu inima sarita in privinta mea:P.

@Baloo: bine:). de acum inainte o sa precizez natia, de dragul tau.

@Viorica: ce dragut suna numele asta de Suni:). ce faceai tu in statul Utah?

Viorica spunea...

Ciresico, daca iti inchipui ca m-amdus acolo sa ma convertesc la mormonism te inseli. Mi-am vizitat fiica pt ca tocmai ne daruise o nepoata (am vizitat-o de doua ori) iar Christin era prietena nepoatei (de fapt eu m-amimprietenit cumama lui C pe cand plimbam copiii) iar Suni,care era teribilde scumpa, era sora Christinei. Acum nepoata e in Irlanda (cu familie cu tot), iar taiwanezele s-au intors acasa impreuna cu parintii lor asa ca dupa un timp am pierdut legatura.