luni, 2 noiembrie 2009

am nesocotit motivele cainilor

om

Ies din masina. Am doua sacose grele. Doi dintre cei cativa caini care locuiesc in curtea liceului se reped la mine.

Incep sa ma miroasa. Mi se incurca printre picioare. Ma trag de sacosa. Sunt foarte excitati de aparitia mea. Se cearta intre ei care sa ma aiba primul. Banuiesc ca pentru ei sunt doar o friptura cu garnitura mexicana.

Eu reprezint carnita dulce miam-miam. Si legumele din sacose, aduse de la piata, formeaza garnitura. Care le trebuie, de asemenea. Ca si cainii trebuie sa manance sanatos. Nu doar carne, ci o dieta echilibrata, ca sa traiasca mai mult in orasul nostru.

Matroana lor, adica femeia de la liceu, o doamna care umbla mereu romaneste in halat de molton. Si care urla la toti oamenii dar se intelege de minune cu cainii, imi explica zambind.

V-au vazut cu sacose. De-aia au sarit la dumneavoastra. Altfel nu se comporta ei asa. Este vorba despre caini in propozitie. Altfel nu ar zambi la mine.Veniti la mama, haideti. Nu fiti asa de rautaciosi. Lasati pe doamna in pace. Cainii nimic.

Eu nu raspund la invitatia ei de a sporovai despre cat sunt de dragute si indreptatite aceste animale sa traga de mine. Mi-e frica sa nu o musc, eu. Mi-e frica si ca, daca o musc, imi raman dintii in molton. Si nu fac mare branza. Ma umplu de penibil.

Incerc sa nu-i arat cata consideratie am pentru alegerea ei. Caini versus oameni. Cainii trebuie intelesi. Cainilor trebuie sa li se acorde circumstante atenuante. Cainii primeaza. Oamenii sa mai astepte pana capata bunavointa si zambetul ei emanat din halatul de molton.

Oh, pardon me, stimata doamna. Iertati-ma ca am nesocotit motivele cainilor. De ce mai umblu eu cu sacose, cand stiu ca ei, cainii, le vor pe loc? Ca daca ii sfidez si umblu, e vina mea ca ii intarat. Apoi de ce ma mai plang ca asa si pe dincolo.

De ce vreau sa ma dau cu bicicleta, daca ei nu sunt de acord. Si daca actul asta al meu ii invrajbeste? De ce vreau eu sa fac jogging. Cand stiu fara echivoc ca asta interfereaza cu linistea cainilor.

De ce port gluga uneori, cand e frig. Desi stiu ca e in dreptul si firea cainilor sa imi vada ochii. Ca sa stea ei linistiti psihic.

De ce vreau sa plimb alt caine, in lesa. Intaratand astfel cortegiul de caini fara lesa. Care nu suporta asa afront. Cum sa treaca alt caine prin cartierul lor. Cum sa treaca alt caine prin orasul lor. Cum sa treaca alt caine prin tara lor.

Cum sa treaca oricine prin universul lor si sa-l tulbure.

Oh, cat am gresit, stimata doamnna. M-am purtat prosteste eu, femeia-cireasa, nesocotind complet doleantele, psihicul, placerile si obiceiurilor cainilor salbatici de pe strada. Nu e vina lor. Eu am exagerat in alegerile mele de om.

E clar. Sunt o persoana egoista si anticaineasca. O femeie care, in tot ce face, nu tine cont de ce ar vrea cainii. Dar nu, nu mai fac. Abia acum, mi-am dat seama ca sunt in eroare.

8 comentarii:

Unknown spunea...

Eu vaz ca tu ai ceva cu cainii, dar eu am ceva cu femeia :)

Carla spunea...

Lamaia iti poate explica mai bine!... ;)

another cherry spunea...

o, da. lamaie imi explica zilnic, dar saraca isi raceste gura de pomana. cireasa, incapatanata din fire.

Povestiri din orasul viu spunea...

Ai dreptate in tot ce spui mai putin in ideea ca pentru ca esti om ai merita mai multa atentie, credit sau drepturi decat un animal.

De ce?

Ce anume te face asa de speciala? Faptul ca esti om? Suntem tot niste mamifere. Primim viata de la aceeasi sursa de viata, primim pamantul asta sa il impartim si sa il folosim cum putem de bine.

Sigur ca la modul ideal toate lighioanele de la paianjen la caine ar trebui sa stea departe de om si sa ii ofere acestuia confortul dorit, insa faptul ca noi ne-am proclamat stapanii unor petice de pamant pe care le numim orase, nu ne FACE stapanii lor cu adevarat. Si gandacii de bucatarie si poate si cainii au regulile lor, si spatiile / teritoriile lor.

De asemenea, esti sigura ca un oras populat exclusiv cu oameni e un loc mai placut? Eu nu zic ca acesti caini sunt placuti sau buni, ii bag insa in oala cu pisici, sobolani, gugustiuci, vrabiute, gandaci si furnici. Animalele de langa noi. Aici s-au nascut si ele. Nu e vina lor!

patratel spunea...

@povestiri din orasul viu: sint intrutotul de acord cu tine, orasul e al tuturor locuitorilor lui, indiferent de numarul de picioare al posesorilor.
Dar sa nu uitam de unde provin acesti maidanezi, care spre deosebire de pisici, mai si musca. (bine, si pisicile musca ...). Si ma opresc aici, deoarece nu vreau sa incep vreo disputa. In primul rind provin din curtile caselor demolate pe vremea odiosilor, in cea mai mare parte. Iar acesti ciini s-au inmultit excesiv, sub nasul nostru, nefiind ani de zile luati in seama de vreo autoritate, mass-media sau populatie. Acum, dupa mai bine de 30 de ani de cind exista, au devenit un subiect fierbinte in campanii, prezidentiale sau de orice fel. De fiecare data cind un om se plinge ca sint prea multi si prea agresivi, sar o multime de aparatori ai drepturilor animalelor si incep campanii de, normal, aparare a drepturilor animalelor. N-am auzit unul care sa zica "da, dom'ne, sint prea multi ciini, e cazul sa facem ceva sa stopam inmultirea lor si sa-i luam de pe strazi". De ce? pentru ca da bine sa ne erijam in iubitori de animale si mai stiu io ce lighioane, dar sintem total inerti cind vine vorba de suferinta oamenilor. Mi se pare o lipsa totala de onestitate sa spui ca animalele au numai drepturi si sa militezi pentru ele, cind oamenii, cei mai multi sint total lipsiti de drepturi si nu militeaza nimeni pentru ei. M-am plimbat si eu ceva prin lumea asta mare si n-am intilnit pe nici o ulita ciini vagabonzi.
Iarta-ma, draga cireasa, nu vreau sa pornesc nici o campanie, pentru ca sint iubitoare de animale, cu 2 sau 4 picioare. Dar sint si io om si urasc sa-mi tremure nadragii cind trec pe linga cite o potaie care alege sa aiba in meniu in locul si momentul acela tocmai pe ...mine.

another cherry spunea...

@povestiri: eu nu le bag in aceeasi oala, poate de aici parerea diferita. vrabiutelor nu trebuie sa le dau socoteala de cate ori ma intorc seara prea tarziu de undeva. si nici cand merg pe bicicleta. cainilor, da:-(. in conditiile in care vienezii, de exemplu, si ei niste intemeietori de oras, nu patesc asta, mi se pare absurd. ce sa faci, nu-mi plac cainii strazii si faptul ca exista.

@patratel: de ce sa te iert? sunt 100% de acord cu tine.

Povestiri din orasul viu spunea...

@Patratel, ma scuzi dar esti ignoranta!

Toate fundatiile pentru protectia animalelor se lupta de ani de zile pentru sterilizare si stoparea inmultirii. Apropo, cati bani ai donat pentru asta in ultimii 30 de ani???

Crezi ca maidanezii se sterilizeaza singuri? Se duc si cu o forfecuta isi scot testicolele din scrot? E nevoie de voluntari si de bani pentru asta. Si de politicieni normali la cap nu de imbecili care dupa ce vine Vier Foten si sterilizeaza 5000 de animale da ordin sa fie omorate.

Daca nu stii nimic despre un subiect nu inseamna ca el nu exista. Inseamna doar ca nu stii tu nimic despre el.

Da search pe google cu "asociatii protectia animalelor", vezi cu ce se confrunta, vezi cate zeci de animale au luat de pe strazi si cate au impiedicat sa se mai nasca. Apoi fa ceva si tu! nu astepta sa vina cineva sa iti omoare maidanezii din jurul casei. Pentru ca asta e problema, daca ii omori vin altii si altii. Natura are legile ei. Intr-un mediu ostil natalitatea creste. Omori 5 se nasc 12.

Solutia e sterilizarea tuturor celor existenti. Inclusiv cei din case si curti! Daca toti am intelege asta si am dona 1 euro pe luna in 5 ani nu am mai avea caini maidanezi.

Povestiri din orasul viu spunea...

Asociatia aceasta cu care eu am colaborat pana cand nu am mai rezistat sa vad atata suferinta http://www.4animals.ro/ militeaza activ pentru sterilizare.

Au sterilizat sute de animale pana acum poate chiar mii. Numai eu am sterilizat peste 50. Si daca vrei iti pot da detalii despre costul acestor sterilizari, si costurile ascunse. Caci fiecare caine (sau pisica) mai trebuie si hranit si adapostit pana isi revine dupa sterilizare.

Tu ce ai facut Patratel? Tu Cireaso ce ai facut? Fiti va rog cinstite cu voi insiva. Nu va plac maidanezii... ce faceti concret?

Fiecare sterilizare preintampina un sir de zeci de caini care altfel ajung pe strazi si va ingheata voua inima cand treceti pe strada. Daca nu puteti face nimic personal macar donati bani si ajutati-i pe cei care fac. Daca nici asta nu puteti sa faceti macar nu dati cu piatra cand habar nu aveti ce implica si ce inseamna. Va rog foarte mult. Multumesc!