miercuri, 11 noiembrie 2009

decat niste regrete

regrete

Decat regrete am si niste deziluzii.

Asta se-ntampla cand aud cu urechile-mi fine si trandafirii cata lume, soro, lume, intra incaltata si se face lejera in gramatica romana. Biata de ea, de gramatica.

Sufar cumplit cand oameni care le e draga buchea mai tare decat normal, scalambaie limba dulce ce-o vorbim. Si o silesc sa alunece in galop inspre absurd. Biata de ea, de gramatica.

Sunt convinsa ca la fineturi mai gresesc si eu. Chiar s-a gasit un domn rauvoitor, acum ceva vreme, sa ma atentioneze public, de fata cu multa lume virtuala, ca am gresit undeva. De unde am dedus, ce uimire! decat faptul ca nu sunt perfecta.

Am suferit ca un caine mic care i s-a luat osul. Mi s-a incalzit capul. Am facut de rusinea si umilinta care am simtit-o, pete pe decolteul care il purtam. Si era acum bustul meu asa de congestionat, incat nu mai conta ca e generos. Vai, ce-am facut. Biata de ea, de gramatica.

Imi place limba in general. Si romana in special. Imi vine s-o gadil, s-o fac sa rada. S-o impung cu un bat, sa vad ce are ea mai tenebros de aratat. Dar cand o mutilez cu gura mea ma simt, si poate ca si sunt, decat un mic monstru.

Da, si eu gresesc. Dar am decat doua probleme mari care nu le pot trece cu vederea. Pentru ca sunt grosolane ca un pahar de plastic care bei sampanie din el si mimezi ca mai si ciocnesti cu voie-buna. Si dureroase ca un servetel de glasspapier care sunt obligata sa-mi sterg nasul decat cu el.

Cea mai mare suferinta gramaticala I roman care om am este cand oamenii instruiti si mintosi folosesc "cartea care am citit-o", in loc de cartea PE care am citit-o.

Si cea mai mare suferinta II roman este cand aceiasi oameni folosesc "vin decat eu" sau "mananc decat mere" sau "suntem decat noi aici" sau "am luat decat niste aspirina" sau "decat am muncit, nu m-am distrat deloc azi". In loc de vin doar eu/mananc doar mere/suntem doar noi aici/am luat doar niste aspirina si "azi doar am muncit, nu m-am distrat deloc.

M-am si mirat ieri cand m-am apucat sa vorbesc revoltata moderat in redactie despre cat sufar de tare in privina asta. Si au trecut decat 10 minute si Gabi Macovei a lansat pe twitter o joaca expres despre asta. In care am folosit replici celebre bagand intre ele in mod aberant "decat". Adica "Un fleac. Decat m-au ciuruit. Nu credeam ca doare-asa." Si multe altele.

Joaca care m-am alaturat imediat la ea si m-am bucurat tare mult. A fost pansament pe rana mea supuranda. Biata de ea, de gramatica.

As mai apasa decat o data ca greselile astea care le observ nu ma dor cand sunt facute de fitecine, ci de acei oameni care staruie ca au aplecare pentru limba. Si ca mi-as dori din inima sa pot face ceva ca limba lor sa devina mai buna.

Si intre noi si ea, gramatica, sa fie decat armonie. Biata de ea, de gramatica.

14 comentarii:

thea spunea...

Si eu cunosc cativa oameni care ciopartesc gramatica si de la care am pretentii...Sau care in scris spun "numai beau cafea" in loc de "nu mai..." :).Probabil ca am si eu greselile mele:).
Mi-am dat seama mai tarziu ca ai scris textul in mod intentionat gresit:).

Carla spunea...

Vreau decat sa te felicit pentru initiativa care ai luat-o! :))

I hate it too!

Ligia Pop spunea...

Exista anumite greseli/expresii care se folosesc doar in anumite zone. De exemplu "decat" nu se foloseste in Transilvania aproape deloc.
Ma gandesc de unde se raspandesc?
Au facut aceeasi greseala mai multi oameni? Sau a pornit de la unul singur de la care s-a tot preluat?
Ps. Unde e a cherry? Ca vad ca scrii doar tu.

another cherry spunea...

@thea: m-am gandit eu sa zic ceva, dar am zis ca decat cine stie cunoaste. si ca daca va zgarie, o sa va dati seama singuri:)

@Carla: iuhuuu. nu pot sa-ti explic fericirea care am simtit-o cand vad ca am decat oameni intelepti aici, cu mine!

@Ligia Pop: care ca a fost decat unul la inceput, care avea un tic verbal si era foarte opinion leader in grupul lui de prieteni. de-acolo, potopul. a cherry nu mai scrie de vreun an jumate, a renuntat. mi-a ramas doar prietena extrem de buna, nu si colega de blog. scriu decat eu.

Denisa spunea...

eu am decat doua colege care vorbesc asa si doamne ce ma agreseaza .. sufar de fiecare data, ce ma fac, ca le corectez degeeaba, degeaba..

gabi macovei spunea...

in Alba Iulia "pot sa ma cer la baie?"

another cherry spunea...

@ikemaua: decat doua e suficient ca sa innebunesti de-a binelea. fii brava, draga mea.

@Gabi macovei: stiu si eu ce sa zic. m-ai inchis. decat ca e de neinteles chestia asta care ai zis-o:P

Anca spunea...

Decât am intrat în clasă la grădiniţă, şi educatoarea zice: "azi a mâncat decât felul doi şi a dormit decât o oră". Decât unde am pus pistolul ăla să împuşc limba română?

Lulu spunea...

Aoleu, ma speriasem cu acei "care", am crezut ca am devenit eu obsedata si vad de-acum "pe care" peste tot! dar, da, si pe mine ma doare in primul rand ochiul cand vad scrise asa fraze imbarligate, de zici ca niste straini vorbesc romana.

Unknown spunea...

Am impresia ca ieri cineva s-a uitat urat la mine cand am spus ca "eu beau doar suc, am renuntat la alcool". s-o fi asteptat sa spun "decat" :-s??

vera spunea...

Marie Jeanne - ha! Glumesti! Mie mi s-a explicat PE FATZA ca am gresit cind am spus " Nu o cunosc decit pe Oana". Si ala de mi-a zis mergea la detalii gramaticale, mi-a zis (citez): NU e cu negativul!!!!

Decit ca lumea vorbeste ca pe strada si ca la televizor si, cum sintem invadatzi de mitocani, asta e!

P.S. Discutzia cu tipul s-a terminat asa: eu i-am zis, hodoronca-tronca, netam-nisam (exersez expresii nefolosite din limba romana, sa le mai scot la aer!): stii ce? Sterge numarul meu de telefon din memoria telefonului (tau).
Dar nu i-am explicat. Si el a zis: Ce are una cu alta?
L-am lasat sa mediteze, dar nu prea sper...

Anonim spunea...

Tu, smartcherries!
Fain blog ai alcatuit. Cam o data la doua zile ma delectez cu gandurile ciresei, frumos asternute pe hartie electronica. E un obicei de care as vrea sa nu ma dezvat prea curand. Sper ca cireasa sa nu ramana fara cerneala rosie si sa continue sa scrie ca si pana acum. :)
Cheers, cherries!

another cherry spunea...

@Anca: dada, ma alatur, daca ai nevoie, actiunii de a o devasta putin pe dna cu pricina, bagand-o cu capul in gramatica, ca pe catei, sa vada ce a facut.

@Lulu: pe mama de cireasa am speriat-o groaznic. m-a sunat cu parul maciuca, vazand titlul.

@Marie Jeanne: asta trebuie sa fie, omul nu intelegea romaneste. sau era bigot:P.

@vera: vindicativa si aproga femeie, ca de obicei, vera:)).

@Anonim: foarte multumesc, din inima multumesc.

Baloo spunea...

Eu zic sa le scrii astora ca sa-ti exprimi indignarea si revolta: http://www.decatorevista.ro/ ;)

Peste vreo citeva zeci de ani, cind "decit o cireasa vreau si io" o sa fie exprimarea corecta aprobata de academie, o sa fii oaia neagra a familiei, bunicutza/matushica zarghita care-si terorizeaza nepotii cu reguli gramaticale antice. Nu-i vorba, eu unu' n-am de gind sa renunt la "î" din "i" si nici la "sînt" in loc de "sunt". Academia romana n-are decit sa-si bage noile reguli in partea dorsala.

P.S. Pe de alta parte, "deviatiile" de felul asta sint de fapt nelipsite din orice limba si fix datorita lor vorbim azi in felul in care o facem. O cartulie pe subiectu' asta, din care reiese, printre altele, ca or fi romana, franceza, etc rude cu latina, da' e o latina pocita in ultimu' hal: http://www.unfoldingoflanguage.com