luni, 23 noiembrie 2009

despre mancare caineasca si omeneasca

mancare

De ani de zile ne piseaza la cap reclamele pentru caini cu un mesaj precis, acelasi. Sa nu le mai dam animalelor mancare de oameni* (vezi in subsol).

La televizor ne-au aratat ani de zile o gramada de catei balonati si grasi. Sau lipsiti de voiosie caineasca si deprimati din cauza dietei. Si tristi ca stapanii nu empatizeaza si nu le inteleg nevoile pana la urma simple.

Bun, am cedat. Razboiul a fost castigat. Niciun caine care se respecta nu mai mananca ciorba de carne cu niste coltuci de paine inotand prin ea. Sau oase de ros, de la masa stapanilor.

Duse sunt meniurile cainilor de altadata, cum am vazut cand eram mica. Si asta desi cainilor parea ca le place teribil. Va amintiti, nu? Si nu e ca mureau pe capete. Dar ma rog, nu e treaba mea.

Acum toti cainii mananca niste bobite uscate cu un miros pestilential. Au diverse forme si marimi: de os, de fundita sau forme incerte. Dar aceeasi culoare cacanie, neplacuta. Sper din inima ca le place cainilor. Si ca acestia nu o mananca doar ca sa nu cada in inanitie.

Ce mi se pare mai curios, este ca si oamenii au inceput sa-si schimbe dieta. Si lucrurile par a se indrepta demential tot catre actuala mancare pentru caini**. Tot reclamele au inceput sa indrume oamenii sa manance produse din ce in ce mai uscate.

Si rezultatul concret este ca oamenii pun dimineata in lighenasul cainilor bobite inchise la culoare. Si apoi pun si la ei in burdihan la pranz nu mancare de oameni. Ci cu uscaturi sau bobite sau baghete sau fulgi sau o combinatie din toate astea.

De fapt, dieta oamenilor difera de cea a cainilor prin faptul ca uscaturile de om sunt bej sau galbene. Deci de culoare mai deschisa decat a cainilor. Iar mirosul este unul usor diferit. Dar nu extraordinar de diferit, daca ne gandim putin.

Cum de lucrurile au luat intorsatura asta, stau si ma mir.

Ma gandesc ca ar fi caraghios sa suferim mutatiile astea, oameni si caini, doar de dragul izbanzii in vanzari a unor industrii: cea de mancare pentru cainii actuali si cea de mancare pentru oamenii actuali.

Si oricum, cainii nu se pot apara. Ce le dam noi sa manance, aia e. De prieteni ce sunt cu omul, trebuie sa se supuna. Dar omul? El ar trebui sa fie capabil sa aleaga. Si totusi, el se indreapta ca un robot spre punguta lui, cu uscaturile lui.

Oare merge lumea in directia buna?

*Unde mancarea de oameni este formata din ciorbe curgatoare si mancaruri cu sos umed si salate unsuroase sau friptane sfarainde de grasime si garnituri colorate si deserturi moi cu ciocolata.

**Unde actuala mancare pentru caini este exclusiv uscata si pare sa inglobeze toate minunile lumii, de la vanat pana la peste si vitamine si oase si alte trufandale pentru cainii care stiu ce vor si sunt caini de succes.

11 comentarii:

Miju spunea...

pfoaaai, ca m-ai adus aminte de copiii nostri. nu neaparat ai nostri, da' ai generatiei noastre. cine i-a facut pe astia? ca io(desi am doi...), nu! ok, inca mai avem parte de mic dejunuri traditionale, sanatoase, dar cand li se pune pata, nu si nu, numai uscaturi sau cereale. sunt bombardati de tot felul de reclame la cereale sau batoane numite de corporatizde micul meu dejun satios, cine stie ce kinderuri... etc. ok, un snack hai ca mai merge, da' astia atat sunt de agresivi ca baga ideea substituirii mancarurilor traditionale cu tot felul de bombe calorice si vitaminice(daca m-am exprimat corect...)

m-am cam enervat, nu?

eram in franta, intr-un un camping cu prietenii nostri din germania, plecati si i din romania de foarta multa vreme; le-am promis ca o sa le fac un fel de gulas la ceaun, ca acasa. cand eram aproape sa le pun in farfurii(noi, astia marii, eram imbatati de miros si ne ploua in gura) apar progeniturile sasilor la masa si, vazand castroanele insirate acolo cer/ intreaba in cor: kellogs? aaaaahhh!!!! mi-am scos iataganul si i-am fugarit prin trestii. ok, glumesc :)
au lins aia mici castroanele :)

PS: tatal meu, cand ii vede insirati la masa pe nepotii lui ii irita cu intrebarea: iar mancati wiskas? si aia mici cer razand dupa aia niste oua de casa cu ... etc.

ady spunea...

nus' cum e cu uscaturile pt oameni, ca nu prea servesc. nus' cum e cu ale pt caini, da' cu alea pt pisici cam au dreptate. primei pisici a parintilor mei i-am dat mancare de oameni: ciorbite, iaurt (nu servea lapte, am aflat ulterior ca pisicilor le provoaca diaree), carne, sosuri, chestii d-astea. saracuta era tot timpul constipata. numa' ce intra doctorul ei pe usa si se ascundea in cel mai ascuns dulap. chiar a murit din ceva care i s-a tras de la constipatie. urmatoarea a mancat numa' uscaturi de matze si nu a avut probleme d-astea. a patit ea altele, ca a ajuns baba (matza baba), dar nimic din cauza mancarii.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Catelusul meu nu-ti mananca bilute uscate chiar daca moare de foame; le-am incercat pe toate, fundite, osute, pernute, nu si nu! ce-i drept e si cam batran si m-am trezit cam tarziu sa-i schimb obiceiurile culinare, carnita fiarta sau prajita si osute adevarate; si e cel mai vanjos catelus si vesel si fericit; cred ca nicci mie nu mi-ar placea sa-mi dai uscaturi, in loc de o ciorba faina dreasa cu smantanica sau o friptana suculenta cu cartofei si legume.sys

Lulu spunea...

Pai si uscaturile pentru oameni pot fi cacanii la culoare, daca sunt specialitati cu cacao :). eu sunt genul care dimineata pot manca ciorba sau sarmale (dar din pacate nu am asa ceva mereu), deci ce sa fac cu uscaturile, trebuie sa mananc un sac ca sa ma satur:) Plus ca au un gust de zici ca mananci pamant. Am senzatia ca americanii care mananca asa ceva mereu nu au deloc papile gustative:(

another cherry spunea...

@Miju: te inteleg perfect, si eu m-am enerva si inca rau de tot, daca i-as vedea pe copiii mei mancand altceva decat chestii facute in casa.

@ady: nici eu nu stiu exact, am zis acolo ca nu ma pricep. dar la oameni ma pricep, si nu e ok deloc. si laptele e pe bune rau pentru toate pisicile? deci asta e un mit?

sys, eu tin post, asa ca mi-au facut ochii ca la melc la ce ai zis tu acolo:)).

@Lulu: in plus, americanii sunt si destul de grasi, ceea ce nu ne dorim nici cu militia.

@Sys:

Anonim spunea...

Pekinezul meu refuza de asemenea bobitele, insa mananca si branzica de vaca si adora ciocolata si semintele...Pareri sunt si pro si contra. Adevarul este ca la tara, sau inainte, cainii erau hraniti cu resturi si traiau o gramada de ani. Adevarul este cu nu e ok sa iti supra ingrasi animalul, el va manca tot ce ii dai. Oasele sunt foarte bune pentru dinti si supica pentru stomac. De cand imi hranesc catelul cu mancare gatita, este foarte energic, sanatos si are o blana stralucitoare.
Acelasi lucru si pentru oameni:))

ady spunea...

nu stiu daca lapte face rau tuturor pisicilor, dar am vorbit cu o gramada de oameni care au pisici si multi au zis ca laptele le provoaca diaree copilsilor lor blanosi.
dar iaurtul e super pt ele. eu stiu chiar vreo doua care prefera iaurt cu fructe. :) asta nu inseamna ca primesc foarte des. cam tot atat de des (dar mai putin) pe cat mananca si mami si tati cu doua picioare.
eu am povestit doar ce am constat cu pisicile noastre. nu inseamna ca e o lege. iar mancarea uscata pt animalute e de multe feluri, mai buna sau mai proasta.

Seherezada spunea...

Eu am avut de-a lungul timpului mai multi caini. Uneori s-au si suprapus (adica doi in acelasi timp). Pe toti i-am hranit cu mancare de oameni dar gatita pentru animale (adica supa cu orez si carne tocata / uger / organe de vita, morcov si alte legume + oase fierte de vita). Am avut si am in continuare si 5 pisici. Pe care din pacate am inceput de 2 ani sa le hranesc cu conserve.

Dupa toate aceste experiente va pot spune ca animalele se simt mai bine mancand mancare normala, pisicile nu se constipa si nici nu fac diariee nici de la lapte nici de la nimic din ce mancam noi, cainii traiesc mai mult si mai fericiti daca mananca cum v-am detaliat mai sus decat uscaturi provenite din resturi si mortaciuni. Toate animalele mele au fost sanatoase si au murit de batranete sau de boli fara nici o legatura cu aparatul digestiv.

Suntem pur si simplu setati de corporatii sa cumparam orice. Ne fac sa ne simtim vinovati daca nu cumparam. Ne explica si ne educa in spiritul cumpararii tuturor cacaturilor. Inchipuiti-va sa mancati o viata intreaga numai mcdonalds, asta inseamna sa dai cainelui numai crantanele... TRIST

another cherry spunea...

@sys: acum am vazut ca nu apare commentul meu catre tine. sa mai incercam odata. ziceam ca eu sunt in post si nu pot sa-ti explic ce am simtit, profan, cand ai zis acolo cuvinte magice despre mancare.

@ligia: pai da, dar uite cum cadem toti, oameni si caini, in patima mancatului de prostii din punga sigilata:-(.

@ady: iaurt cu fructe! asta e super tare, o sa-i dau si eu o lingurita pisucai, sa vedem ce zice:). anumite fructe?:P

@seherezada: asta credeam si eu, exact asta. de-aia am scris materialul.

Mirona spunea...

Comparatie urban-rural: pisica mea, nascuta si crescuta la oras, cu bombe urat mirositoare de fugeam din apartament cand casca a fost intotdeauna mai slaba si mai fara energie; toate pisicile bunicii, crescute la tara, cu jumari si lapte sunt grasute (in sensul bun), energice si raspund la chemari. Cainele bunicii e un caine cretin, dar tot sanatos, doar il hraneste cu oase, carne neprelucrata termic :D si vesnicii dumicati cu ciorba. Aaa, si aspirina cand nu e prea voios si medicamente pentru pui...sa fie zdravan, maica! :))