luni, 16 noiembrie 2009

eu votez duminica

votati

*Disclaimer. O sa spun acum despre lucruri simple, discutate si paradiscutate, dar care ma pasioneaza. Asa ca trebuie sa vorbesc despre asta.

Mi se pare inadmisibila atitudinea unora si altora care nu voteaza. Invocand diverse motive. Dezgust, neincredere, sau chiar alte principii politice de inalta clasa, argumentate cu mai multa ingrijire si patos.

Sunt o cireasa pafarista din punct de vedere politic. Si nici poveste sa incerc sa-mi depasesc conditia. Dar sunt si o cireasa cu drept de vot. Si asta nu mi se pare un mizilic.

Intotdeauna am votat. Odata n-am stat acasa. Ploaie, soare, diaree, galci, depresie, ce conteaza. Mi-am amanat chiar regulatele si necesarele mele fugi din oras pentru intreprinderea asta cetateneasca.

Am votat uneori din convingere. Alteori de frica. Cateodata cate putin din amandoua. De cateva ori mi-a convenit chiar si rezultatul eforturilor mele. Alteori am fost trista. Sunt si eu dezamagita, nu-i vorba.

Vad si eu balbaitii si gusatii si epigonii politici. Dar votez duminica.

Am ajuns la vorba alora ce ziceau Romania, frumoasa tara, pacat ca-i locuita. Rad si eu de circul asta care se poarta pe la televizor si pe sub nasul meu, fara rusine obrazului.

Dau si eu cu lehamite din mana la neoamenii pusi pe capatuiala si lucruri necurate. Si la cum stau unii cu dinti infipti in ciolan si altii cu dintii infipti in fundul primilor, ca si cum ar fi ultima lor masa.

Dar votul este un drept. Si eu n-o sa-mi arunc dreptul la gunoi. O sa-mi folosesc votul de frica, de data asta.

Chiar daca propunerile politice de anul asta nu sunt poate cele mai sexy din lume. Si chiar daca sunt slabe sperante sa se schimbe radical lucrurile dupa vot, eu tot votez.

Si cred cu tarie si incapatanare de nebun ca este foarte rau sa nu votezi. Pentru ca sigur exista printre candidati persoane care ma si ne inspaimanta. Si despre care chiar cred si credem ca ar fi o napasta mai mare decat este deja, daca ar invinge.

De ele incerc sa ma apar eu, folosind votul meu. Si daca n-o sa reusesc, si cineva rau de tot totusi o sa iasa, e clar vina celor care au stat acasa. Si nu au dat cu stampila ca sa contracareze raul cel mare. Fiind prea scarbiti de toata actiunea.

Eu votez duminica pentru ca trebuie.

Daca nu iti exerciti dreptul asta, nu ai de ce sa te plangi cand iese optiunea votata de oamenii mai putin instruiti si informati decat noi. Care au primit o plasa si un pix si o sapca si poate, dar nu neaparat, promisiunea unui drum de asfalt sau a unei pensii mai de Doamne-ajuta.

Eu votez duminica pentru ca asa merg lucrurile pe lume. Si daca nu facem toti cei ce putem asa, nu avem de ce sa mai ridicam nicio pretentie.

23 de comentarii:

thea spunea...

Clar ca trebuie sa votam; si eu votez duminica si pentru asta trebe sa fac o excursie de vreo 200 km dus-intors, da' nici nu ma gandesc sa scap ocazia.

ady spunea...

cireaso, votam impreuna, din aceleasi motive plus alte cateva.
poate n-om vota aceeasi persoana, dar vom vota.

chiar, mie imi vine sa-i bat pe aia care nu se duc la vot "ca sunt scarbiti" si dupa aia bombane si tipa ca asa si pe dincolo. din punctul meu de vedere, nu ai facut nimic, macar putinul ala care iti sta tie in putere ca sa schimbi ceva, nu ai dreptul sa zici nimic, nici de bine, nici de rau.

si fiindca tot m-am pornit, ma enerveaza cu spume aia care zic ca era bine pe vremea lu' Ceasca. oameni buni, prin simplul fapt ca puteti sa injurati in public p-astia de la putere si sa ziceti era mai bine pe vrea lu'..., e mai bine acum. io si cu tine, cireaso, cred ca suntem prea tinere sa ne amintim cum trebuie, dar daca pe vremea lu' Ceasca daca ziceai in public (crasma, tren, job, petrecere, sau chiar un public extrem de restrans) ca era mai bine pe vremea altuia, nu-ti era bine dupa-aia deloc.

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

da, si eu merg la vot duminica. in ciuda faptului ca trebuie sa merg 60 de km pana la cea mai apropiata sectie de votare. dar merg tocmai pentru ca nu vreu sa voteze doar aia care au primit plasa cu tuica si faina...

ana spunea...

da' chiar așa! la fel repet și eu ultimele două argumente cui se nimerește să-și plănuiască o duminică fără de ieșit din casă.

să fie cu noroc.

pietricel spunea...

bine cireaso, m-ai convins.
Mai bine merg la vot, decat sa ma bombardezi cu reprosuri aruncate peste birou. Si eu cu ce sa ripostez, cu pietricele ? :(

another cherry spunea...

@thea: OMG, asta chiar ca e tare. bravo, sunt fericita.

@ady: cred ca esti mai tanara decat mine, fiindca eu tin minte toate astea si inca multe altele. da, votam, nici n-are importanta pe cine. votam, asta e important. si merci mult ca zi trecut pe aici si mi-ai dat curaj.

@Zazuza: tuica si faina au primit la voi? de unde esti? si bravo, bine ca mergi.

@anna: sa fie. na, ca m-am emotionat.

patratel spunea...

si io merg la vot duminica, din 1001 de motive ...
si nu, nu era mai bine pe vremea lu' "..." din nici un punct de vedere, dat fiind ca am trait suficient pe vremea aia ca sa stiu despre ce vorbesc

codo spunea...

si eu votez!
viva la revolucion del bueno simtzo! :) asa cred ca se zice :)
dar daca votez acum trebuie sa mai votez si peste 2 saptamani?
si peste 3 luni, si la anul, si peste 4 ani, si peste 5 ani?

Anonim spunea...

da, trebuie sa mergem sa votam. in general, lipsa de interes pentru ceea ce ne inconjoara este un rau pe care tot mai multi si-l asuma. cu toate astea, sper ca o sa existe destui oameni buni si intelepti care sa-si exercite drepturile, ori de cate ori au posibilitatea

ady spunea...

cireaso, nu-s mult mai tanara. vreo 3-4 ani asa. imi amintesc si eu destule. unele ni le mai ascundeau parintii. am mai aflat si altele.

codo, io zic sa mergem la vot oricand. oridecate ori va fi nevoie.
acu' 2-3 ani, nu mai stiu, la primele europarlamentare si nus' ce referendum, i-am tinut o ora de morala telefonica maica-mi care nu voia sa se duca la vot. s-a dus. n-o vedem bine si s-a prins.
pt alelalte alegeri si eu m-am deplasat vreo 200 km ca sa pun stampila si tot m-am dus. chiar daca nu mai locuiam acolo efectiv. de ce sa las sa hotarasca toti aia care au primit o sacosa cu ceva sa decida pt orasul meu si pt parintii mei. sau carora le-a fost platit drumul pana acasa si li s-au pus la dispozitie masini. (asta a fost pe bune. fostul primar a facut rost de microbuze pt toti muncitorii de pe santierele din bucuresti.)
gata, am divagat.

codo spunea...

si daca la fiecare sectie ar exista cate o fata ca cea de mai sus, cred ca altfel ar sta situatia la cabine :)

andreea spunea...

am uitat sa ma semnez mai sus :)

another cherry spunea...

@patratel: amin:)

@codo: da, si inca cum. cine esta votando una vez, debe votare para simpre:)))).

@Anonim: ar fi minunat sa fie multi cei care vin cu noi. dar am impresia ca de data asta, mai mult ca niciodata, o sa voteze babele si extremistii si aia cu interese marunte daca iese x sau y:-(.

@ady: atunci stim amandoua ce vorbim. ok:)

@

Anonim spunea...

Si eu am spus acelasi lucru, saptamana trecuta. Noroc ca mi-am gasit om votabil:))

Lavinica spunea...

De acord cu tine, nu te contrazic. Insa mi-as dori sa existe si posibilitatea de a ma abtine in situatia in care nici unul dintre candidati nu prezinta o optiune pentru mine. Sa pot vota pentru ca este un drept, o responsabilitate, o datorie, insa sa pot vota "MA ABTIN"...

another cherry spunea...

@Lavinica: pai cica exista. dar nu prea ajuta votul asta de blam cred eu, nu in societatea noastra. in germania poate s-ar sesiva cineva, dar aici cred ca nu.

Lup Alb spunea...

Batranii aveau o vorba: Daca te bagi in albie, te mananca porcii.
Eu, cu porcii astia nu ma bag nici in palate, dar-mi-te in albie.
Inteleg daca te jenezi sa publici un astfel de comentariu.
Ma intristeaza ca trebuie sa-l fac, la adresa unor romani, dar acesta este adevarul, il simtim cu totii.
Si ar fi sub demnitatea mea sa tac.

ady spunea...

lavinica, poti sa te duci la vot si sa pui stampila pe toti candidatii. in felul asta or sa-ti anuleze votul. dar tu ai votat, le-ai aratat ca iti pasa.

another cherry spunea...

@Lup alb: hai te rog du-te la vot, o sa voteze toti tampitii. te rog frumos du-te si tu, ca esti destept. te rog.

Viorica spunea...

Uite eu, desi sunt baba (scuze, poezia era cu uite eu, desi sunt fata, si se adresa unui motan) tot ma duc la vot in speranta ca va fi ceva mai multa democratie in tara asta si mai putini mostalgici.

Lup Alb spunea...

Ca o parafraza la "Blowing In The Wind":
Cat de crestin trebuie sa fi incat sa intorci obrazul plin de sange la nesfarsit? Over and over again?

another cherry spunea...

@Viorica: esti la fel de baba sau nebaba ca si mama, si si ea merge la vot. bravo doamnelor, jos palaria pentru neresemnare.

@Lupul alb: pai pentru tine il intorci, nu ca sa faci acte crestinesti:))

ateologu spunea...

Cei care cred în democraţia adevărată au doar două opţiuni duminică:
- votul ca aici: http://www.youtube.com/watch?v=WReTbvWd_mg
- votul anulat

Dar în niciun caz să stea acasă, că aşa nu se schimbă nimic.