duminică, 25 ianuarie 2009

ce stim despre canadieni?

canada

La olandezi e clar. Au saboti si au lalele. Si mai ales au mori de vant. Si un centru important unde se strang diamantele lumii.

Au si o problema cu apa care le invadeaza mereu caminul si viata. Motiv pentru care ingineresc ca niste furnici sa gaseasca o metoda eficienta.

Francezii au mmmmm ce branza si mmmmmm ce vin. Un oras incantator generator de romantism pe paine si niste rauri de lavanda in partea de sud. Se ocupa cu moda si fac toata ziua clatite.

Englezii au sange albastru, beau multa bere si au femei grase. Londra este the place to be, iar mancarea nationala, desi nu le face cinste, stim ca e fish and chips. In plus sunt mari, mari amatori de footbal, pentru care sunt dispusi sa omoare.

Australienii, care sunt tot departe rau, au canguri cum avem noi caini pe strada. Diavolul tasmanian este un animalut simpatic. Nu prea exista somaj si nivelul de trai este foarte ridicat. Dragostele lor dureaza mai mult.

Dar canadienii? Ce stim despre canadieni?

Pai ca au o tara mare. Da, au o tara foarte mare. Si ca au o cantareata, Celin Dion. Care nu prea le face mare cinste, dupa parerea unei cirese. Si mai stim ca, desi suntem aproape pe aceeasi paralela, la ei e mereu cam frig.

Ce mananca canadienii? Pai de unde sa stim. Ca se pare ca sunt foarte secretosi in legatura cu obiceiurile lor alimentare.

Bine, atunci care este simbolul national canadian? Aaaa, e frunza de artar, e frunza de artar! Am aflat asta pentru ca probabil au facut o campanie de PR la inceputul anilor '80.

Ce animale traiesc in Canada? Ce festivaluri de orice au canadienii? Ce au inventat ei? Ce la place sa faca in timpul liber? Si cum, va rog nu ma menajati, cum traiesc canadienii?

Sunt canadienii focosi sau molcomi sau buni ingineri sau duplicitari? Nu stim. Probabil ca de iubit stiu sa iubeasca. Pentru ca in caz contrar imi inchipui ca nu ar aparea mereu si mereu alti canadieni.

Sunt producatori de mobila, de masini, de ceasuri, de haine? Nu stim. Macar de ar fi canadienii mari producatori de iluzii frumoase, exportate in tot restul lumii.

Or fi canadienii buni la sport? Poate sunt. Sunt mari mancaciosi? Or fi. Sunt vanatori, pescari, apicultori? Se trag din daci, cei mai viteji dintre traci?

E curios cat de putine lucruri sunt dispusi canadienii sa imparta cu restul lumii. Si desi canadienii au rapit pe vecie. Pe una dintre cele mai iubite fiinte din viata mea, o verisoara. Eu nu stiu nimic despre tara asta. Si pe cine intreb, schimba vorba.

Ce stiti voi despre canadieni? Stiti ceva, altceva, despre ei? Va rog sa ma contactati.

31 de comentarii:

ana spunea...

sunt politicosi si iti zambesc mereu pe strada. probabil verisoara s-a lasat rapita. de la atata curtoazie

Anonim spunea...

de canadieni chiar n'am dat pana acum prin periplurile mele... dar ce'ti veni cu intrebarea asta, de ce tocmai ei?

Anonim spunea...

Ca sportul lor national este hockey-ul pe gheata. Ca au cateva zone foarte frantuzesti, altele englezesti sau mixte. Si ca regimul de impozite e mult mai nasol in zonele frantuzesti, zic unii. Si ca au si zone cu un climat ceva mai temperat, cu precadere pe coasta de vest, unde curentii calzi din Pacific urca spre nord de-a lungul coastei. Un exemplu ar fi Vancouver, care e la doi pasi de Seattle, un pic mai la nord, si "peste gard". Acolo e mult mai cald si mai placut, dar ploua nenumarate zile pe an. Probabil tot din cauza climei oceanice.

Am avut deasemenea o mare surpriza sa aud ca spre deosebire de mai marea parte a globului, in Canada, romanii sunt chiar destul de bine priviti. Posibil si din cauza testelor deloc usoare, si a punctajului destul de mare pe care trebuie sa-l obtii ca sa poti emigra. (Explicatia mea, deocamdata, ca alta n-am.) Le plac familistii, oamenii de bine, asezati, intelectuali, cu studii superioare, si buni profesionisti, cu vechime-n ramura. Mancatorii-de-lebede nu se prea incadreaza la mai niciuna dintre aceste categorii, si nici bietii capsunari nu prea au studii superioare. Sau prea putini dintre ei. Deci nu ma mir ca le place de romanii pe care i-au "obtinut" printr-o astfel de selectie riguroasa.

Daca-mi mai vine minte ceva, iti mai zic, deocamdata pofteste la o-mbucatura de sushi.:
http://www.flickr.com/photos/sonykus/3225767881/

Pupaturi din Capitala Provinciei.

Anonim spunea...

S-o luam pe rand:
- Jim Carrey, Avril Lavigne, Allanis Morisette, Leonard Cohen = canadieni (daca Celine nu va place; nici mie).
- Da, e frig al naibii si ninge cate 2 m pe iarna. La Toronto. La Ottawa si in Quebec chiar mai mult.
- Canadienii n-au mofturi la mancare, dar nici pretentii de cunoscatori. Le plac vaca pe gratar, burgerii si aripioarele de pui picante. Si homarii, ca se gasesc in apele lor teritoriale. Plus chestii asiatice de toate felurile, ca au fost colonizati.
- Candaienii sunt molcomi, muuuult prea molcomi dupa gustul meu. Si reci, formali, igienici. Le pasa insa de comunitate mai mult decat de prieteni, ceea ce, uneori, e de bine.
- Animalele salbatice traiesc in Canada laolalta cu omul. Adica veverite, ratoni, sconcsi. Daca trece cardul de gaste salbatice pe autostrada, se intrerupe circulatia. Au drepturi pasarile aici.
- De produs, produc pentru branduri americane, ca-i mare si tare vecinul de la sud. Au ceva moda OK, dar nu mai mult de-atat. Produc mere tare bune si vin bunicel. Icewine-ul e un deliciu. Cunoscatorii lauda si whiskey-ul de-aici, dar unde nu ma pricep, nu-mi dau cu parerea.
- Canadienii joaca hockey si curling. Incearca sa joace si baschet, dar nu prea le iese.
- Siropul de artar e minunat. De incercat, dar numai de-ala adevarat.
- Niagara e si ea fascinanta.
- Meseria de ziarist e una foarte grea aici, pentru ca realitatea iti serveste rareori intamplari demne de bagat in seama. Drept pentru care, la jurnalele din alte tari, printre care si Romania, Canada apare doar cu temperaturi record sau cu cine stie ce grozavie care, totusi, se mai intampla.
- Ce e canadian, in afara de artar? "Please", "Thank you", "Sorry" si "May I help you?". Pe bune.... Ceea ce iti menajeaza nervii, ocupati oricum cu stressuri universale, gen job, facturi, crize economice.

Anonim spunea...

cohen, diana krall, holly cole
si mult mult jazz bun

another cherry spunea...

anna, verisoara mea s-a casatorit de doua ori. o data cu un domn francez pe care l-a intalnit la un stop si a intrebat-o cum sa ajunga nu stiu unde. a doua oara cu un canadian, care i-a zambit:). deci da, inseamna ca sunt niste cuceritori:)

@lenebarbie: tocmai pentru ca n-am dat nici eu peste ei. si pentru ca am pe cineva drag care locuieste acolo, dar despre care nu stiu nimic, ca stil de viata sau oricealtceva.

@shoni: in primul rand bine-ai venit inapoi. aham, deci sunt specialisti in a lua creme de la creme de la romani:). buuuun. oare ei mananca sushi?

@beatrice: mi-ai spus lucruri intredibile. tu unde locuiesti in canada? ca mi s-a parut ca esti localnica. si parerea mea era ca este locul unde nu s-a intamplat nimic. foarte misto asta cu jurnalismul in canada:))). celin nu-mi place, dar ceilalti 3 da.
si mi-ar face mare placere sa mai vii pe aici, sa mai vorbim.

another cherry spunea...

@liar: poti sa-mi faci un CD?:D

LiaLia spunea...

Tot cam asa stiu si eu de la varul meu plecat in Canada acu 20 de ani. El roman s-a luat cu o poloneza si au facut un copil canadian. Sistemul social este incredibil. Cand ma plang ca sunt -10 grade aici imi trimite poze cu munti de zapada si -25 de grade. Vara (asa cum o intelegem noi) la ei se intampla intr-o joi (vorba lui) sau, in cazuri extreme de incalzire globala, dureaza si joi si vineri. Si Nelly Furtado e canadianca de origini portugheze.

LiaLia spunea...

P.S. Si au o Politie calare cu niste uniforme f dragutze :D Royal Canadian Mounted Police. A, si by the way, regina Angliei e inca seful statului! E o combinatie f dubioasa politic, dar ei nu au mari probleme cu asta :)

another cherry spunea...

Lia, dar regina stie si ea chestia asta? :)
O sa caut pe net poze cu politia lor calare sau pe jos. Si daca merita atentia, imi iau bilet de avion, chiar daca mancarea lor am auzit ca nu e cine stie ce:)

Anonim spunea...

Eu stau in Toronto acum, dupa niste ani in Pache, if you know what I mean :)
Daca ai ocazia, merita sa dai o raita pe-aici. Mancarea canadiana nu e cine stie ce, e drept, noroc insa cu cea etnica, de toate felurile, aromele si buzunarele.
Aprob si observatia despre taxele enorme. Adaug insa o observatie observatiei: vezi clar unde se duc taxele. Sistemul medical merge cum nici nu-mi imaginam ca se poate, strazile sunt curatate de zapada in doua ore dupa terminarea viscolului, si-alte de-astea. Adica totul merge atat de bine, incat pe bune ca n-ai ce sa povestesti.

PS Pe-aici tot trec, doar ca de obicei nu las urme :) Merci de invitatie, oricum

another cherry spunea...

Beatrice, si eu am stat destul vreme pe langa Pache, so I know what you mean:). Stii strada Lirei? Dar Pop de Basesti?

Anonim spunea...

Cireshi, ai stat pe Lirei?

another cherry spunea...

da:)

Monica spunea...

iar la canadieni se si schiaza:) doar ca acum or fi -20 de grade:)

another cherry spunea...

ah, cu asta m-ai biruit! mor sa skiez, as face asta in continuu. ce pacat ca n-am descoperit mai curand. ma faceam monitor si gata!

Anonim spunea...

...il mai au si pe Michael Buble. despre care se vede de la o posta cat de bine se simte in pielea lui de canadian. :)

eu o am acolo, de 3 ani, pe una dintre cele mai bune prietene. casatorita cu un roman, emigrat la randul lui imediat dupa Revolutie, cu parintii. de la ea am auzit 1001 de povesti care de care mai frumoase; cele mai multe despre viata linistita si tihnita (insa deloc plictisitoare), dar mai ales despre sistemul de Asistenta Sociala, in care lucreaza si ea. de neegalat, dupa cum afirma ea mereu. :)

dar, cum se zice... la pomul laudat, sa nu te duci cu sacul. pana la urma, despre canadieni in sine nu poti vorbi doar de bine la modul general, fiind un mix atat de concentrat, de etnii si rase... sigur or avea si ei uscaturile lor! ;)

another cherry spunea...

carlitos, uite ca aud de michel buble pentru prima data si abia astept sa vad cum se simte in pielea lui. dau un search acum:).
am inteles si eu ca intr-adevar e liniste, poate putin prea liniste. si ca totul e bine prins intr-un sistem foarte rigid. asta macar pentru noi, romanii, care suntem obisnuiti ca se poate oricum:P

Anonim spunea...

Ba o mai au si pe Joni Mitchell, care a cam imbartanit si ea, saraca. Paul Anka, doi din Steppenwolf, The Guess Who ("American woman, stay away from me"- vezi soundtrack American Beauty), Neil Young, Bachman-Turner Overdrive, Rush. Apoi Bryan Adams, Cowboy Junkies, Barenaked Ladies, Nickelback, si-o gramada de chestii de care n-a auzit nimeni.

Se mananca sushi, cum sa nu. Coasta de vest e un fel de landing port pentru toti cei care iau canada la asalt din directia cealalta, dinspre Asia-pacific. Care dealtfel ajung peste tot, doar ii stim, si se rasfira. Si oriunde ezista asieni, se face plin de mancaruri care mai de care, si mult-mult seafood.

Te bate un gand? Oare sa facem rost de-o grila punctaje?
Eu am cam ajuns in faza "nu stiu inca unde, dar de stat nu e, clar". Ceea ce, in stilul meu ardelenesc, mai poate dura inca ani de zile... :P Dar totusi, cautam in mod activ, ca viata trece.

pupam, pana atunci mai ia niste sushi bun:
http://www.flickr.com/photos/sonykus/3228686470/

another cherry spunea...

Shoni, am imbucat sushi virtual si acum pot vorbi. Mie nu-mi vine deloc sa parasesc tara asta. Desi de cate ori ajung la Istanbul imi ia sangele foc. Si de cate merg in Austria vreau instant o pensiune de care am grija cu un sot blond indigen, tot nu iese. Imi e bine aici, cu voi toti.

Anonim spunea...

Buna,
acum v-am descoperit conversatia si ma bag si eu in vorba.
Despre Canada si canadieni:
- cum zicea cineva inainte, sint foarte politicosi, citeodata chiar prea politicosi (acu depinde si de mediu, oras etc, eu stau in Alberta). Totusi, toti se adreseaza celuilalt pe numele mic.
- politically correct, cel putin pe fata. In cazul meu personal, nu am simtit niciodata vreo diferenta in modul in care sint tratata pentru ca vin din Romania. Cei cu care stabilesti niste relatii amicale dincolo de munca te intreaba de una, alta. Cu o colega mai discutam de cum se traia in perioada comunista, cu alta de istorie, limba romana si alte limbi latine, retete traditionale de mincare.
- Sportul national e hockey-ul, insa sint foarte multi practicanti de fotbal (european) la nivel de amatori. Si fac mult sport, (cel putin cei pe care ii cunosc eu), merg in excursii, munte, ski, pescuit, canoe.
- tara: imensa, frig: cit cuprinde. Binenteles exista variatii locale: Vancouver mai cald, Montreal zapezi mari, Prairies ger - climat continental. Daca nu esti un impatimit al sporturilor de iarna cam suferi, caci iarna tine mult.
- muuulte parcuri prin orase, de fapt sint mici paduri, pline de animale: caprioare, coioti, iepuri, ratoni, veverite, castori si nelipsitele rate si giste. Am vazut si o colonie de pelicani pe un riu in mijlocul orasului, erau in timpul migratiei de primavara.
- animalul simbol al Canadei: castorul.

numai bine,
augusta

another cherry spunea...

@augusta, mi-a placut tare mult faptul ca au multe parcuri in orase, ca mici paduri pline cu animalute. habar n-am avut ca e asa. eu am pe cineva drag in montreal si tot ce aud e "zapada". iti place sa traiesti acolo?
si@everybody: ce multa lume din canada ma citeste. ma bucur:)

Anonim spunea...

Eu stau in Montreal de aproape doi ani si-mi place la nebunie! Il am pe veveritoiul Christzien (asa pronunta chebecosii) care-mi face vizite pe balcon cu toata familia si-s incintata de ce "animal de casa" am; acum ninge fenomenal iar iernile is exact asa cum trebuie sa fie, cum erau in copilaria mea; baiatul meu n-a mai facut nici o criza de astm de cind am ajuns aici, si-n Bucuresti era jale; gradina botanica si Festivalul de Jazz sint o minunatie; autobuzele vin de-ti potrivesti ceasul dupa ele; m-as muta la Grande Bibliotheque daca as putea; strazile sint goale - mereu ma intreb unde-s toate masinile - si lumea circula linistit; am o piscina acoperita si gratuita aproape de casa, deschisa tot anul; ieri tocmai mi-am gasit un job si-s fericita...
Cam asta e Quebec-ul. Mi se pare incredibil cind ma gindesc la mizeria din fostul meu cartier bucurestean.

another cherry spunea...

Elena, nimeni n-a zis atatea lucruri bune despre viata in canada si mai ales montreal ca tine. Pare incredibil de misto din ce zici tu. Ar trebui sa te intalnesti cu verisoara mea, sta in acelasi oras si e tare draguta:)

Anonim spunea...

Aaa, am citit ce a scris Elena si mi-am adus aminte de vremea cind locuiam in Toronto (acum trei ani). Si pe noi ne vizita o veverita sau veveritoi (nu s-a prezentat), se suia pe pervazul de la geam, unde noi ii puneam alune. Era foarte indrazneata si se imprietenise cu pisica noastra, se priveau cu mare interes prin plasa de la geam.
In Calgary am primit de citeva ori in vizita (in balcon) un corb si citeva giste. Cu corbul ne-am descurcat cumva, dar cind am vazut ginsacul pe balustrada… Locuiam linga riu si pe straduta, trotuare, spatii verzi erau tot perechi perechi de giste canadiene. Si parcurile, cum am spus, sint pline de rate si giste. Cind mergi prin parc te cam feresti de ele, giscanii sint foarte mindrii de misia lor de tata de familie si sar la bataie. Nu am avut incidente cu ei, dar am vazut un biciclist atacat de un giscan. Oricum, e foarte placut sa ii privesti cum au grija de puiuti, am asistat la o lectie de scufundare, nu imi venea sa cred: unul din adulti ii invata pe boboci cum sa se scufunde. Cei mici erau tare nostimi, ca nu prea le iesea miscarea.
Si ca sa iti raspund la intrebare, imi place aici. Imi plac parcurile, pistele de bicicleta care impinzesc orasul, muntii, natura, preria, padurea boreala, spatiile vaste, sutele de kilometrii in care nu e nimic construit in afara de sosea. Imi plac excursiile in natura, am descoperit noi sporturi aici, canoe si kayak – asta e cel mai recent. Am strabatut orasul Calgary) pe piste de bicicleta, in total cred ca sint citeva sute de kilometrii de pista. Marea lor majoritate leaga un parc de altul, pe vai de riuri sau pe dealuri. O iesire vara in oras cu bicicleta este o mica excursie, iei rucksackul, apa si ceva mincare si mergi la explorat.

numai bine,
augusta

another cherry spunea...

augusta, cum e padurea boreala? suna tare bine si cred ca e diferita de a noastra. ai o poza? inteleg ca acolo animalutele sunt la mare pret si multe si prietenoase. suna tare dragut. parca nu mai e chiar sa un loc misterios canada asta:)

Anonim spunea...

Animalute prietenoase sint doar in orase. In rest, salbatice, asa cum le zice si numele.

Am mai multe poze, vezi ca primesti un email de la augusta_ld. Am fost de citeva ori in nord, si iarna si vara (iarna vezi aurora, am zarit-o cumva, dar era printre nori). Nu stiu cum sa descriu padurea, ca e mult de povestit. Cred ca mai bine incep cu deosebirile intre o padure in Romania (zona temperata) si padurea boreala (subarctic). Copacii sint in marea majoritate specii de conifere, dar nu ca cele din Romania. De exemplu inaltimea e mai mica, anvergura crengilor mai mica, asa ca nu au forma conica clasica (de brad de craciun), ci sint ca niste luminari, ca un triunghi foarte alungit. Copacii cresc greu, pentru ca sezonul de crestere este scurt, solul nu e prea fertil. Inca ceva interesant, cum mergi spre limita nordica a padurii apar intercalatii de tundra, pina cint tundra ia locul padurii total. Acolo unde se intercaleaza iti dai seama de structura solului, daca e mai multa tundra inseamna ca stratul de permafrost e mai solid. Padurea nu e neaparat continua, ci fragmentata de riuri, lacuri si mlastini, de fapt mai mult turbarii (pe aici le zic bog). Turbaria fiind o zona cu apa care stagneaza, acolo unde reuseste sa ajunga la suprafata si sa o vezi curgind, apa are un aspect de ceai negru. Hai ca pregatesc niste poze padurea boreala. A propos, in Rusia i se zice taiga.
Zonele cu padure boreala sint greu de strabatut, din cauza mlastinilor. Drumuri sint putine, in afara de cele principale, destul de proaste si trebuiesc in permanenta intretinute, adusa piatra si nivelate. Altfel in citiva ani se scufunda in mlastina.

numai bine,
augusta

another cherry spunea...

augusta, am primit pozele si am inteles cum sta treaba si cu padurea asta cu lumanari:).
multumesc frumos, stiu mult mai multe despre canadieni acum. si iti zic cand vin in canada, ca va trebui sa vin.

Anonim spunea...

Daca vii, sa fie prin septembrie, asa, sa prinzi schimarea culorilor in padurile de artari. Care paduri, asa cum au subliniat antevorbitorii, cresc si in oras. Adica sunt retele de parcuri, legate intre ele, care se intind pe zeci de km, pe sub sosele, pe langa blocuri, prin spatele curtilor. Poti sa te plimbi, sa te dai cu rolele sau sa mergi cu bicicleta o zi intreaga fara sa iesi din parc. Care parc e de fapt o padure in jurul careia s-a dezvoltat orasul.
Imi vine sa-i strang de gat pe localnici cand se plang de calitatea aerului in zilele cu peste 25 de grade. Caci da, se mai intampla sa fie si 38 uneori aici, la Toronto. Totusi, sa te plangi ca n-ai aer curat e o blasfemie, zau.
Si apropos de parcuri, in loc de "Nu calcati pe iarba", aici sunt tablite pe care scrie "Please walk on the grass" :)

Anonim spunea...

Ce de commenturi! Se vede ca nu suntem in Canada. La -30C ingheta si tastatura.

Anonim spunea...

buna , sunt stella , stau in toronto. cel mai frumos lucru de aici e cn tower, si roger centre. cladirile sunt de neinlocuit . localnicii sunt foarte draguti. mereu miam dorit sa joc hockey , sper ca voi juca vreodata , e tare.