marți, 16 iunie 2009

cireasa si labirintul

labirint

Ce bine era cand magazinul Unirea avea doar o aripa. Sau de fapt era tot numai un corpuscul central. Of, cum sa zic eu mai bine ca sa ma intelegeti.

Inarmata doar cu o stecluta cu apa si o punga de pufuleti de calitate superioara, cireasa s-a aventurat in megastructura magazinului Unirea. Cum de nu au venit cei de la Discovery sa faca o emisiune despre el? Cu ce sunt mai breze podurile japoneze?

Ea avea un plan bine definit, dorind sa ajunga in trei puncte cheie ale marelui colos. Inca de la inceput lucrurile au mers prost. Cireasa a vrut sa-si faca poze si quest-ul asta a dus-o in aripa splai, la raionul de obiecte africane.

Speriata de mastile ranjite, cireasa a pus broboada si a intrebat in dreapta si-n stanga. Aceasta victorie lipan a vremurilor noastre, fara sa aiba insa si un bator calauzitor, a aflat ca photo oportunity este taman in aripa calarasi.

O ia cireasa spre vest (cred) si incearca sa ajunga la obiectivul vizat prin interior. Cat vezi cu ochii, numai ramificatii, stradute, alei, vai, dealuri si intranduri inteste de obiecte menite sa abata atentia de la drumul de urmat.

Drumul catre aripa calarasi se tot intrerupe, este un fel de strada mantuleasa. Urmareste cireasa sagetile, dar degeaba.

Pentru ca este totusi un fruct razbatator, ea incearca sa-i convinga pe angajatii unui fast food care emana miasme otravite, sa-i faca ei poze. Ti-ai gasit. Cireaso, vrei hamburger? i-au zis. Cum eu am scuturat ingretosata din cap, mi-au replicat: pleaca, cireaso, usi de-aici.

Obosita de atata zbucium si stresata de la refuz, incearca ea sa il convinga si pe domnul cu sapca din magazinul mare de electrocasnice. El o imbie sa-si cumpere orice, numai sa cumpere atunci, pe loc. Refuza sa-i faca poze si ii da vant iar afara, in arsita.

Cireasa cu picuri de roua in mustata ajunge in final la destinatie. Doamna o pune pe cireasa sa stea dreapta si sa se uite intr-un punct fix. Cand ii baga lumina aia mare in ochi, cireasa ii inchide.

Doamna o cearta si o mai pune sa stea o data. (Ar trebui sa vedeti rezultatul, e destul de fabulos.) Doamna o cheama pe cireasa in 20 de minute, cireasa se jura ca vine.

Incearca sa o ia pe unde a venit, pentru acum trebuie sa ajunga inapoi in splai. I se pare ca ajuns iar la domnii cu bucate nesanatoase si urat mirositoare, dar vai. A dat peste alta pravalie pestilentiala, de unde se salveaza repede, inainte sa aiba miscari antiperistaltice.

Ajunge, fara sa inteleaga cum, intr-o parfumerie. Pentru ca se uita in gol, este intrebata daca ii plac mai mult parfumurile dulci. Cireasa raspunde ca vrea 200 de roni. Este izgonita de catre vanzatoare, direct in soarele puternic.

Tarandu-se pe langa stresini, cireasa vede banca, intra si se adaposteste. Ia banii si vrea acum sa cumpere bilet la concert. Ajunge in corpusculul central si urca sus-sus, unde stia ea ca este magazinul cu bilete de concerte pentru cirese.

Acolo, ce sa vezi. Miroase a prajeala si sunt oameni simpli care iau masa scaldati intr-o baie de lumina artificiala.

Dupa ce merge la raionul sushi si incearca sa-l convinga pe un domn cu boneta sa-i dea bilet de trimitere la concert si el nu vrea, cireasa abatuta ia iar scara. In sens invers, de data asta.

Se duce langa niste chiloti cu pufi si o intreaba pe doamna responsabila de ei unde sunt bilete B'estfest. Ajunge, cumpara si isi da seama ca trebuie sa ia pozele. Dar cum sa ajungem la ele?

Cireasa schimba strategia si intreaba intai la raionul cu pantofi. Dar in timp ce i se explica, se sperie foarte tare de modelele pe care le vede expuse. Face un atac si cade in nesimtire la sectiunea pentru barbati, unde sunt numai tarlici cu varfurile intoarse in sus.

Vanzatoarea, exasperata de probleme la ea in magazin, aplica pe cireasa spray pentru intretinerea pantofilor. Cireasa se trezeste sub o ploaie chimica, netezeste fustita si fuge in jos, unde vede cu ochii. Fuge pana se termina scara.

Ajunge iar intr-un loc unde miroase urat si prinde speranta: asa mirosea si pe drumul spre poze. Cireasa are fustita murdara de la cazatura, este acoperita de o fina pelicula de transpiratie si cu increderea in semeni teribil de zdruncinata.

Intreaba la brichete si accesorii pentru fumatori unde sunt pozele ei. Si un domn amabil, vazand in ce stare jalnica e, se milostiveste. O taraie de par si o leapada in fata doamnei severe.

I se inmaneaza pozele. Si este scoasa inapoi in soare de catre cineva de la departamentul "paza labirintului". Cireasa isi aduna ultimele puteri si fuge fara sa se mai uite in urma. Isi promite solemn sa nu mai calce niciodata pe aici.

Niciun comentariu: