luni, 9 februarie 2009

dau libera circulatie pe branza telemea calumea

trista

Stiu de la inceput ca o sa aruncati cu pietre metaforice in cireasa.

Metaforice pentru ca imi sunteti prieteni. Pentru ca altfel ar fi cazul sa ma feresc de ghivece care imi cad intamplator in cap pe strada.

Dar si de oua stricate rau si rosii moi, pentru gatit. Cu care m-ati fugari pe strada de acum inainte, daca nu v-as fi cat de cat simpatica. Stiu.

O sa va mirati ca sunt asa de obtuza. O sa va simtiti amagiti de asa cireasa retrograda. Care abia acum se dezvaluie in toata splendoarea atitudinii ei antiprogres.

Aveati pretentii mai mari de la mine. Stiu. Dar ce sa fac. Asta e materialul clientului, cu asta defilam.

Si toate astea pentru declaratia pe care ma risc sa o fac in cele ce urmeaza. Pentru cireasa, intrarea in UE nu inseamna mai nimic bun. Ciulind codita, am strans suficiente informatii incat sa inteleg ca economico-politic e bine asa. Sa fii in UE.

Si cred ca tara mea e pe drumul cel bun. Iar copii de cireasa si alti copii o sa poata face facultatea la Verona, unde e foarte misto. Dar pentru mine personal nu s-a intamplat nimic care sa ma bucure.

Cand zic asta, toata lumea sare cu lipsa viza. Deci calatoresc mai usor. Dar va jur ca si inainte calatoream. N-am patit niciodata sa nu mi se dea o viza. Si nici nu mi se parea injositor sa arat acte in plus la vama sau sa stau la o coada separata.

Dar acum, s-a ispravit. Hai sa va spun de unde-mi vine frustrarea. Incepand de saptamana trecuta, taranii nu mai au voie sa vanda branza neambalata. Nu stiu altii cum sunt. Dar pentru mine vestea asta e tare proasta. Mai proasta decat lipsa calatoriei libere prin Europa.

Fara branza telemea nu sunt nimic. Fara branza telemea nu pot sa ma exprim in plenitudinea sentimentelor mele. Daca branza telemea de calitate nu e, nimic nu e. Si acum un functionar in costume de la UE care n-a gustat in viata lui telemea, ma priveaza de ea.

Eu tot o sa ma duc la taran, salivand de pofta. Si o sa cer branza telemea de oaie, grasa si nu foarte sarata. Si mai ales sa fie veche, nu o sufar pe aia noua. Stop joc. O sa-mi dea sa gust ceva, dintr-o branza pusa la vedere, pe o tava.

Si apoi o sa-mi arate niste pachete trase in tipla si o sa ma intrebe pe care il doresc. Si apoi o sa-mi intinda un pachet sigilat in care poate fi orice. Sa ne intelegem ca eu nu-l banui deloc pe taran ca ar vrea sa ma insele. Si sa-mi dea branza nasoala.

Dar branza e foarte diferita de la bucata la bucata. Asa a fost mereu. Asta era si rostul si farmecul calatoriei gustative printre atatea branze. Pana sa intalnesti branza suflet-pereche.

De acum inainte, eu o sa gust ceva, orice, in amintirea vremurilor trecute. Iar apoi o sa plec acasa cu o branza generica, asa. Nu o sa mai fiu in veci stapana branzei mele, cea de toate zilele.

Si simt ca asta e doar inceputul. Ca o sa trebuiasca sa mananc numai castraveti perfect drepti, cu phi-ul de o anumita valoare fixa. Masurati de un comisar cu nod la cravata.

Si ca painea la cuptor de la Comarnic, in drum spre munte, o sa fie complet interzisa si inca foarte repede. Pe motiv ca arsura face rau organismului fragil al locuitorului din UE.

Stiu asta pentru ca italienii au trebuit sa se lupte foarte tare ca sa poata face in continuare pizza in cuptor cu lemne. Si tare mi-e ca noi o sa fim capabili sa ne luptam asa de tare pentru painea noastra pe vatra.

Si cate si mai cate. Tot ce mi-e mie drag. Mierea aurie, cu faguri imbibati de dulceata. Si de fapt orice de acum inainte o sa vada lumina zilei numai daca este ambalat temeinic. Si scapa de cenzura lui UE. Si asta ma intristeaza grozav.

Si mi se pare o piedica in fata libertatilor mele individuale. De-asta sunt amara si imi vine sa fac oferta asta. Cu care oricum nu mai am pe cine impresiona.

Dau libera circulatie pe branza telemea calumea. Si pe toate celelalte produse care vin dimpreuna cu ea, de cand e lumea pe pamant.

26 de comentarii:

LiaLia spunea...

E, bine, eu nu arunc cu nicio piatră epitetică (sau metaforică?), pentru că sunt cu totul de acord! Să nu îmi mai pot zâmbi galeş cu băieţii ăia cu clop negru, de la Sibiu, în timp ce-mi oferă varietăţi de brânzuri! Groaznic! Ce urmează? Să nu mai pot să îmi iau bucăţica de cărniţă tăiată special de nenea măcelaru de la colţ? Sau carnea tocată în faţa mea? Eu am o problemă cu hyper-market-urile şi mi-e teamă că o să fiu nevoită să duc la ai mei la curte două oi pt brânză, 5 găini pt ouă şi pe mama o să o oblig să facă o dată la două zile pâine. Că de roşii proaspete, ardei, ceapă verde şi vinete fără nitraţi şi E-uri se ocupă tata în grădină :) Acolo unde te duc la grătare şi şpriţuri, la primăvară! :)

Anonim spunea...

nu am sa arunc cu pietre. sunt de acord cu tine. ce libertate este aceea in care nu ai voie sa iti expui marfa cum vrei tu... si sa cumperi ce vrei tu?! si mie imi place branza de la taranii din piata matache.

Anonim spunea...

Dap. Branza difera probabil de la taran la taran asa cum stiu sigur ca branza difera de la taranca la taranca ! :D

alex spunea...

pe mine m-ai atins la corzi foarte sensibile cu telemeaua. Nu stiu cum o fi la altii, dar noua, Sibienilor, telemeaua ne curge prin vine. Exact asa cum zici, pe gustate
Si intr-adevar, UE ne tunde exact ce avem fiecare mai misto: individualitatea.
In UE nu exista piete. Doar cele organizate cate o saptamana in centrul orasului, de Craciun, ca un accesoriu trendy, ocazional. Mie de piete o sami fie foarte foarte dor
Si nici nu stim ce ne mai asteapta

Unknown spunea...

si unde mai pui ca o sa ne lipseasca si toate mirosurile acelea imbietoare din pietele vechi, cu tarani adevarati, de branza, telina, miere, castraveti murati...

another cherry spunea...

Lia, ce bine ca exista speranta. Cotizez si eu la cele 2 oi, numai sa se intample. Si framant si eu la paine cu mama ta, ca sa traim mai normal. Si abia astept sa vin la gratar si sa mananc carnita buna si verdeturi fara nitrati. Vai Lia, ce mi-au facut!

TiBi, si eu tot din matache cumpar si ce ne facem acum? Daca gasesti o solutie, zi-mi si mie, don't be a stranger.

FYT, ce porcarie ai putut sa zici:P

@Alex: Ma oftic de mor ca in loc sa fie unitate prin diversitate, e doar unitate prin unitate. Nu vreau sa mananc mai prost doar de dragul unei monede nu stiu cum:-(. Sunt foarte suparata. Si cu branza, cum ne regrupam? Pup.

@Small Wonders: Ce ne facem? Ca eu nu pot sa traiesc asa. Nu pot fara muraturi din putineiul doamnei cu ochi verzi din Amzei, branza de la matache, prune uscate fara fum si bame de la dna care m-a invatat cum sa le fac.

lupul alb spunea...

Mai oameni buni, repede-repede. Am 2 bilete la Sting diseara. Sect.A, rind 12.

Anonim spunea...

Sunt piete si in UE, nu numai de Craciun; e adevarat ca nu-s asa faine ca acasa; si nici nu sunt in acelasi loc; unde locuiesc eu marti, miercuri, sambata se inchide cate o strada anume si se intind tarabele. Si chiar tarabele cu cascaval si diverse branzeturi neambalate sunt la mare cautare...Ma mir acuma de ce pe ei nu-i pune sa-si ambaleze produsele?

Anonim spunea...

pe aceeasi tema e si emisiunea lui Tanase si Dinescu de pe realitatea de vineri seara. si ei ziceau acolo ca la Paris nici vorba de branza in vid, e ca la noi si nimeni nu zice nimic.
in Anglia absolut toate mancarurile erau ambalate in vid si aveau conservanti, asa ca era imposibil sa nu te ingrasi. la noi, in romanica, mancarea e super buna si gustoasa dar se pare ca au grija baietii cu costume sa nu mai fie asa.....:(
another noi sintem cu tine, viva la revolucion chiar daca e pe baza de branza.
@FYT, eu stiam un banc cu spaghetti si cu branza :)
@LiaLia: o idee stralucita, numai ca oaia trebuie sa stea la 500m de casa omului, conform normelor UE. asa ca trebuie sa le cumperi si un scuter parintilor. ca sa alimenteze animalele cu furaje. :)

@another cherry: vreau sa imi iau si eu conversi(ca de cand am citit gandul asta imi revine in cap ciclic si obsesiv) si vreu sa te intreb daca ai idee de unde pot sa iau. orice sugestie e binevenita. :)

another cherry spunea...

lupule, sper sa vada lumea. mai mult, ce sa zic. eu am vazut concertul la viena si sunt si leftera.

thea, da chiar. cum de nu ii obliga si pe cei din tara asta a ta:) sa-si ambaleze la maxim produsele animalifere? probabil ca le e frica doar de noi si de branza pe care am putea noi sa o producem:P

codo, du-te la mall-ul vechi sau nou, dar mai bine nou, plaza romania, la magazinul famous brands. au acolo tot ce tb:). sa-mi zici ce culoare ti-ai luat si ce model. costa intre 150 si 250 roni

lupul alb spunea...

Invidia mea Profunda.
Pentru Viena. Lasa ca-mi scot eu parleala.......

Anonim spunea...

lupule, mai ai biletele?
daca da, spune-mi te rog cat costa

LiaLia spunea...

Codo, ai mei au curte de vreo 3500 m2. Cred că reuşesc ei să se descurce :)))) Şi dacă îi conving cu oile (că găini şi raţe am mai avut acolo), poate îmi iau şi un căluţ mic mic. Că tare îmi sunt dragi :) Că doi câini, 3 pisice şi 5 broaşte ţestoase avem deja :))))

Anonim spunea...

@ codo ->
Baga bancu', man ! Pardon, snail !

@ ciresica ->
Nu am spus porcarie. Am spus oierie ! :D

another cherry spunea...

lupuleeeeee. lupuleeeee. vrea cineva bilete, unde naiba esti?:)

lupul alb spunea...

me back

another cherry spunea...

pai lupule, spune dc mai ai bilete si daca da, cat costa. you back is not enough:)

lupul alb spunea...

350 fiecare

Anonim spunea...

@another cherry: am fost la famous brands si nu mi-a placut nimic :( vroiam sa imi iau modelul pe care il are uma thurman in kill bill, (cu galben) ca asa mi-ai recomandat si tu :) . dar mai sap.

@FYT: nu pot sa il spun aici ca e destul de naspa si nu vreau sa imi iau acces interzis sau mai rau.

@LiaLia: un calut e supermisto dar e si pretentios si e de munca la el....dar e frumos...foarte frumos.

@lupul negru: mai bine le donezi, ca acum e criza, ursii nu mai umbla pe valuri de gheata si vanzarile merg rau. ...parerea mea....

Anonim spunea...

Cire, cind am ramas singura dintre prietenii mei care nu a fugit din Romania in anii 80, am raspuns la intrebarea "vrei sa te puna in spirt, la Antipa?" cu "nu pot fara telemea si rosii de Romania". And I meant it, chiar daca - desigur -nu era singurul motiv.

Oricum, ce mincam acuma e deja kkt, brinza DEJA nu mai e brinza (pentru noi, astia mai la senectute, care chiar am apucat), iar rosia nu mai e rosie. Si nimic nu mai e nimic din ce era (am cunoscut o copila de vreo 20 de ani, care m-a intrebat cum miros trandafirii si un tzaran, in Amzei, care m-a intrebat de ce miros perele. Cind i-am zis ca vreau sa vad cum miros, m-a intrebat "dar cum trebuie sa miroasa?" si cind i-am zis "a pere" - si NU miroseau, asa ca nu am luat - m-a injurat!)
Nu stii cit imi sta la inima subectul.

Acu sint - de vreo doi ani - in pasa de invatzat sa fac piine acasa, dar NU in masina, ci pe bune.
Apropozito, UNDE in Comarnic iei dta piine de cuptior?

P.S. Foarte multzamita ca ai gresit si acest grup de prieteni are aceleasi valori si nimeni nu te-a loat cu pietre (nu te-a lapidat, ca sa fiu duamna).

another cherry spunea...

Vera, eu sunt tare romanca in simtire si imi place de mor tara asta, chiar asa, locuita. Si stiu ca deja laptele la cutie nu mai aduce a laptele de la vaca, noroc ca mai am prieteni buni la tara care ma ajuta sa aflu asta.
Felul in care miros perele e complet tulburator, ce senzatie draguta mi-ai trezit:).

another cherry spunea...

Vera, eu sunt tare romanca in simtire si imi place de mor tara asta, chiar asa, locuita. Si stiu ca deja laptele la cutie nu mai aduce a laptele de la vaca, noroc ca mai am prieteni buni la tara care ma ajuta sa aflu asta.
Felul in care miros perele e complet tulburator, ce senzatie draguta mi-ai trezit:).

Anonim spunea...

Fata, esti mai senila ca mine, desi eu sint mai indreptatzita.
COMARNIC!
PIINE!
DE CUPTOR!!!
??????????????????????????

another cherry spunea...

Vera, apriga femeie. PAi tu crezi ca eu stiu cum se cheama magazinul ala?! E pe marginea drumului, cum vii dinspre bucuresti pe partea dreapta, un ghiseu, asa, scrie paine pe vatra. Miam-miam.

Anonim spunea...

se pare ca am gasit un "taran" cu branza buna. am sa-ti dau detalii...pana atunci sa ne bucuram de branza-aracet de la hipermarket.

Eliza spunea...

Hei, cautand pe google un loc in care sa mai cumpar telemea ok, am dat de blogul tau si de ultimul comentariu al lui Tibi. Te rog, spune-mi si mie pe mail de unde se ia branza asta telemea. Ca sunt absolut disperata! Am senzatia ca branzeturile de supermarket sunt cumva cleioase si nu mai pot sa mananc nimic :((
Thanks a lot :D