miercuri, 4 februarie 2009

domnul impostor si taranul aparent

masca

Cu unii oameni e clar. Stii de unde sa-i iei, cu ce instrumente sa-i masori.

Dintr-o sorbire banui cam ce fel de viata au, dupa ce valori se conduc si cine le sunt superstarurile. Si inghititurile scurte sau lungi care urmeaza nu fac decat sa iti confirme asta.

As imparti lumea, in discutia asta, in domni/doamne si in tarani/taranci. Fara legatura cu obarsia geografica. Sau cu banii care coloreaza acum diferit sangele asta care curge prin vene.

Recunosc ca in catalogarea asta empirica, ma ajut si dupa designul fetei. Care, trebuie sa recunoasteti, arata diferit la domni fata de tarani. Nu stiu cum se intampla exact si care e procedeul prin care se ajunge la asta.

Dar trasaturile fizice de pe chipul unui om. Se schimba in functie de ce soi devine el, odata cu varsta. De preocupari sau lipsa lor. De interese sau lipsa lor. De calatorii sau lipsa lor. De carti sau lipsa lor.

Oricum, am oservat ca verdictul asta se da inca de tanar. Atunci se pune ca o pecete pe mutra. Care zice asta e domn/si asta taran.

Exista domni/doamne fara echivoc. Si tarani/taranci pe fatza. Cu astia e clar. Sau nu? Dar mai sunt doua categorii care ma incurca de fiecare data. Si haosul asta ma baga in bucluc ceva de speriat.

Prima categorie e domnul/doamna impostor. Adica acei oameni care sunt suflati cu un pic de cultura. Sunt inarmati cu niste cunostinte care indica o anumita directie. Si care au anumite preocupari care ii justifica sa se dea drept domni.

Si care nu sunt asa de evidenti, ci mai low profile asa, despre lucrurile care ar putea sa-i catalogheze direct. Clar la o prima privire ii iau drept domni. Dar cand ma relaxez in preajma lor, le atribui din oficiu un set de valori pe care le cred eu trebuincioase in job descriptionul unui domn.

Si uite cum mi-o iau groaznic in freza. Cum arata o freza de cireasa? Nu stiu. Dar dupa ce s-a intalnit cu un domn impostor nu ii sade bine deloc. Domnul impostor apare, soarele ciresei dispare.

Noroc ca apoi ma intalnesc cu taranul aparent. Un om pe care dintr-un foc il trec la categoria "fugiti, e taran". Care are apucaturi nedemne, se imbraca si se incalta cum cred eu ca se imbraca si se incalta taranii.

Vorbeste cu niste cuvinte pe care eu nu le-as alege nici sa ma pici cu ceara. Are o meserie care in mintea mea e rezervata taranilor. Nu ma intrebati care, nu stiu. E clar ca sunt superficiala.

Dar soarta ma obliga sa petrec niste timp pe langa personajul asta pe care il dispretuiesc, ca doar e taran. Si uite cum raman traznita in scurta vreme. Si inteleg jenata dar multumita ca era vorba de un domn veritabil.

Pe care sunt ingrozita ca l-am nedreptatit teribil cu eticheta mea pripita. Si jos palaria in fata taranului aparent care e de fapt un ditamai domnul. Ca numai asa un om poate sa aiba parerile lui si sa faca alegerile astea fine. Si mi-e rusine de mine.

Mi-e frica de domnul impostor si sunt incantata cand dau peste taranul aparent. Dar linia subtire care delimiteaza lucrurile astea. Si neglijenta mea in a pune verdictul. Si incapacitatea unei cirese de a se prinde corect.

Toate astea ma ingrozesc. Si ma face sa nu-mi placa de mine. Voi aveti dilema asta?

12 comentarii:

Anonim spunea...

aparentele mai si inseala, asa ca n'ar trebui sa te judeci pana la sâmbure, cireasa draga...
dar stiai ca a fost demonstrat stiintific ca faţa tradeaza intelectul? ca asa cum ochii sunt oglinda sufletului, "mecla" este oglinda mintii.
iar daca dai de vreun impostor sau de vreun taran aparent, atunci e semn ca oglinda e cam aburita... :)

Anonim spunea...

Cherry, impostorii sint intr-adevar, dezagreabili, daca te-ai lasat dusa de nas si ai intrat in oareshce comertz cu ei.
Dar taranii aparenti (si sint, de fapt, several versions, nu toti sint tzarani, nu toti sint aparentzi) sint cele mai interesante persoane din lume. Sigur, toate/tzi avem propensitate catre oamenii care sint dragutzi si-tzi cad cu tronc din prima. Dar astia, pe care nu dai 2 bani sau chiar ii dispretuiesti si care grow on you si odata te trezesti ca vrei sa schimbi vorbe cu ei, sa mergi la cafele cu ei, sa-ti DEA EI TIE ATENTIE, sint oamenii cei mai fabulosi. Si nici nu se supara pe tine, fiintza stralucitoare si 'populara' (dar superficiala, in acest caz), ca nu i-ai bagat in seama sau i-ai snobat. Cred ca ii invidiez.

another cherry spunea...

lenebarbie, doar la taranul aparent mi-e rusine cand gresesc. la domnul impostor sunt doar suparata ca uite inca un domn impostor. a, deci si tie ti se pare ca mecla = cap?

vera, da, sunt foarte buni, intr-adevar, si draguti, si aduc cele mai misto surprize:)

Anonim spunea...

lenebarbie spunea...
"aparentele mai si inseala, asa ca n'ar trebui sa te judeci pana la sâmbure, cireasa draga..."

SUPER !

Anonim spunea...

Mama... cata dreptate ai! Si mie mi s-a intamplat. Mai ales m-am simtit naspa cand am luat drept domni niste mitocani, nici n-as zice tarani. Niste superficiali si inculti. Dar mai e si categoria aia care te inseala cel mai mult. Mitocanii care nu-s prosti si stiu ca odata ce i-ai catalogat drept domni, ca ei isi facusera deja treaba, dupa aceea incep sa cam taca si chiar ca nu te prinzi. Poti crede ca au ceva in cap despre diverse despre care tac, dar ca nu se coboara ei la a ti-o spune pe-a lor. si tu crezi in continuare ca ce tari sunt. Si cand te prinzi, foarte tarziu, te simti ca fiind inselat in dragoste.

LiaLia spunea...

Io cu ţărani (prefer termenul mârlani) în blană de domn nu m-am prea păcălit, poate am avut noroc să nu dau de prea mulţi. Dar cu super băieţi aparent ponosiţi am făcut câteva gafe şi chiar agresivităţi verbale (deh, Berbeacă impulsivă). Dar mi-a părut rău şi mi-am cerut scuze ulterior şi am fost iertată :) Da' ai dreptate, e tare confuzant cu atâta diversitate de costume pe care le îmbracă atâţia.

another cherry spunea...

@FYT: da, zice bine si ne place:)

@Anonim: Asa eeeeee. Mor din cauza categoriei asteia de cameleoni in ale socializarii, care ma amageste:-(. MA scot din minti, imi vine sa urlu.

LiaLia, ar trebui sa poarte domnule toti semne distinctive, poate chiar tatuate pe piele, ca sa nu mai gresim fatal:)

Anonim spunea...

deci "taranul aparent are apucaturi nedemne, se imbraca si se incalta cum cred eu ca se imbraca si se incalta taranii". da nu e taran ca l-ai cunoscut mai bine, si a devenit "domn veritabil".
Lenebarbie e cea mai tare ca se uita la fata si i-a citit IQ'ul, se uita in ochi si i-a citit si sufletu.
Dupa vine o anonima pt care mitocani (mai mult decat tarani)= superficiali si inculti. oarecum in tema, asta e taranul level 2. wtf, n-ati trecut de pubertate, sau chiar asa "gandesc" femeile ?

Anonim spunea...

@Anonim: nu e vorba ca asa "gandesc" femeile, ci oamenii in general, de multe ori te repzi sa judeci o persoana fara sa o cunosti, ti se pare ca aparentele ti'ar putea spune totul...

another cherry spunea...

@ultimul anonim: pubertatea e o veste buna, in general. si cred ca da, asa gandesc femeile.

alex spunea...

subcriu. dar una nu-mi suna bine. Tarani, e un termen murdarit pe nedrept. Taranul e stramosul meu, Mosu Batran si Buna Batrana din Cartisoara, ei au fost tarani.
Astialalti, jivinele sub-urbane de care pomeneati, hai sa le zicem altfel, nu stiu cum. Marlani, toparlani, poate gaseste careva termenul-cheie, perfect sugestiv, poate chiar putin suculent sau piperat.

another cherry spunea...

toparlani sa le ramana numele. si drept ii ca taranii de care zici tu n-au nicio legatura cu specimenele despre care vorbesc eu aici.