adica, in romaneste, am fugit la istanbul cu banii de paine. da, cu banii pe care i-as fi dat pe paine o luna intreaga. dar totusi.
am hotarat de azi pe maine sa plec. a fost asa. cineva voia musai sa mergem la odessa. si eu, o cireasa care nu stie geografie, am zis ca da, ca suna bine. fara sa stiu exact unde e si cum se ajunge acolo. desi urma sa conduc eu.
dupa ce am spus entuziasta lumii unde plec si am primit feedback neprielnic, m-am ingrozit. si am fc o contraoferta acceptata pe loc. hai la istanbul.
am luat 2 prieteni buni, benzina, cerceii cu cirese, slapii in picioare, betisoare de urechi, banii de paine, apa minerala, si am purces. cireasa se simte bine cand e in miscare.
m-a izbit cu putere in fatza binecunoscutul si dragul amalgam turcesc de lucruri magice.
ca mancarea turca nu e nicio mancare pe lume. atat de gustoasa. si de sanatoasa. si care creeaza dependenta. ciorba de linte cu un strop de menta si lamaie din belsug. cioc ghiuzel.
vinete umplute cu alte legume. toate infratite intru un sos care face apa in gura de cireasa. doner invartindu-se ametzitor pe un batz. carnea sfarainda care ademeneste pe cireasa dorinda si poftinda. tamam.
placinte framantate in fata-mi de catre doamne cu basma care iau mancarea si viata ff in serios. pilaf regesc stralucind de untul prin care a fost tras la tigaie. totul stropit din belsug cu suc de portokale mici si dulci. ca niste cirese.
turci nasosi si parosi si bruneti care-mi dau ba un trandafir, ba un ceai, ba un buna dimineata din toata inima lor otomana. m-am convins acum. sunt o zana. buna.
minarete de moschei care urla la 4 dimineata o slujba, toate odata si tare. de-mi ingheata sangele in vine. ferestre ascunse dupa dantele de fier. femei sprancenate ascunse dupa basmale. belsug de aur ascuns dupa vitrine.
pomisori tunsi cu forfecuta de unghii cred, la milimetru. lalele vii si lalele monument, ca simbol al turciei. copaci umbrosi, turci inimosi, turisti galagiosi.
apa de mare si vant prilenic care zgribuleste exact cat tb pielea subtire de cireasa de vara. barbati care se spala pe picioare inainte sa intre in moschei. femei care se uita dupa copii sprancenati cu zmee rosii.
cam asa arata istambulul in prag de vara. destul de bine. asa de bine ca ma voi intoarce sa-i iau temperatura curand. si pulsul. si cireasa de pe tortul acestui oras colorat ca un curcubeu. care ma multumeste mereu mai mult.
am plecat la istanbul cu banii de paine pe-o luna. si bine am fc.
sâmbătă, 24 mai 2008
ekmek parasiyla istanbul'a koshtum
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
15 comentarii:
Trai, neneaca, pe banii babachii (de paine) ! :D
:).
da, n-a fost rau. sunt buni si banii de paine la ceva:D
Dap, in loc de paine in Romania, poti cumpara pui la rotisor in Turcia. Sunt maestri la asa ceva !!! :P :P :P
am fost si eu acolo...
sa vezi locuri pline de cultura si civilizatie straina, nu e de condamnat, chiar daca pe banii parintilor... ne mai largim si noi orizonturile... vezi lumea cu alti ochi. asta nu inseamna ca fugim, ci ca ne imbogatim...
pan' la urma, fiecare intelege ce vrea si invata ce poate, nu?
adora der, pai de-aia am fugit, ca sa ma imbogatesc:). si totusi am reusit sa fac asta pe banii mei de paine:P.
inca vad lumea cu ochi turcesti.
cidule, tot ce gatesc ei e sanatos si tare buna la gust. macar pt mancare si merita sa mai mergi:)
Stiu - m-am nascut intr-un orasel din Dobrogea, la un batz de stuful Deltei, in Macin, intre Turci, Greci, Evrei, Aromani si Lipoveni.
serios? si tu ce esti?
un spaniol?:)
Eu sunt ... sensul trigonometric al acelor de ceasornic ... ;)
super jurnal de calatorie, felicitari!
multumesc frumos.
cand iti place ceva, cred ca iese bine. asta tb sa fie motivul:).
tnx inca o data.
Super fain! Alta destinatie accesibila tot cu ...banii de paine? Apropo, cata paine se mananca totusi intr-o luna? Oricum ar fi, merita incercat si, de ce nu re-incercat Stambulul!!
recomand din proprie experienta, tot cu banii de paine, sofia si chisinau. nush cum se face ca abia de curand m-am hotarat sa-mi vizitez vecinii:)
dar tb sa recunosc cinstit ca tot stambulul rulez:P
cred ca intr-o luna poti sa mananci 6 japoneze (le mai tii minte?), 14 chifle graham de la billa, 3 paini cu zgrumtzuri de la ana si niste covrigi intre mese:D
vai, ce frumos e si la Istanbul...eu vizitand candva Odesa:)
ah, supa de linte cu...cum ziceai?
la ei mai sunt lamai? la noi nu se mai gasesc:(
draga monica, supa de linte cu menta si niste lamaie stoarsa din belsug.
daaaa, e tara lamailor rasare:). si nu numai.
Trimiteți un comentariu