marți, 28 aprilie 2009

turcismul din mine n-are lecuire

istanbul

Credeam ca sunt ok. Ca primavara asta am scapat. Ca pot sa stau si eu linistita la soare, in parc. Sau cuminte pe mal de mare, langa granita.

Am sperat ca nu mai trebuie sa fug de la birou. Ce-o zice Dana. Sa imprumut iar bani. Ce-or zice creditorii. Si sa o tai lasand in urma un norisor de praf de minune. Ce-o zice mama de cireasa.

Aiurea. Ti-ai gasit. A inceput iar. Ce surpriza. Sa-mi clocoteasca sangele navalnic prin venele delicate de cireasa turcofila. Sa ma trezesc fredonand cat pot eu de tare Askim Surpriz.

Deja nu mai pot sta locului de atatea furnici stranse pe talpa mea numarul 36. Care se milogesc de mine. In frunte cu a lor craiasa. Sa plec odata in turcime. Sa ma salvez. Sa ma izbavesc aruncandu-ma in cap in adana kebap si ceai de mere.

Slaba cum sunt de refuz. M-am lasat sedusa inca o data. Cred ca a 12-a oara. Cine sa mai stie. Cui sa ii mai pese.

Am anuntat pe turcoaica Nihal ca in sfarsit se intampla. Si ca simt enorm si vaz monstruos. Am rugat-o sa faca program prielnic. Ce sa includa, acum ca activitatile primitive de facut la Istanbul. Sunt deja fumate pana la filtru de cireasa turcita.

Sa includa ceva dansuri din buric. Baie turceasca la cel mai smecher stabiliment istoric & masaj complet tot acolo. Cafea la turnul din mijlocul Bosforului. Si alte lucruri exotice. Pe care sa le degust stand turceste.

A, am cerut si o intrevedere fulger cu presedintele republicii. Care sa ma ajute sa-mi gasesc un job temporar bine platit. Pe perioada de 6 luni. Ca de ceva vreme planuiesc sa ma fac cireasa turcizata.

Sageata albastra mai are nevoie doar de benzina si asigurare. Ca sa o porneasca vitejeste pe pamant bulgar. Si apoi sa se indese printre minarete si zgarie nori. Pana la poarta blocului din cartierul Levent. Unde cireasa o sa maie peste noapte.

Imi sare inima din piept de pofta. Ma sufoc de bucurie ca o sa degust pestisori proaspeti din Bosfor. Sunt emotionata ca o scolarita de lanurile cu maci pe care o sa le vad pe drum.

Turcilor cata frunza, cata iarba, pregatiti-va. Vine cireasa valaho-danubiano-pontica cu arme si bagaje. Si va cotropeste de nu va vedeti. Ca sa spele rusinea stramosilor ei ieniceri, spahii si domnite moldovene pangarite.

Si trebuie sa recunosc, plecand ochii de caprioara. Ca desi poate ar fi mai bine sa fiu francofila sau anglofaga. Ei bine, turcismul din mine n-are lecuire.

12 comentarii:

alex spunea...

Ha ha :)) ochi de caprioara. sa-ti fie de bine!
Noi o sigura data am degustat, dar cu mult mai mare satisfactie decat ne-am fi asteptat
Asa e Turcia

Anonim spunea...

Salam aleikoum! :)
Floricel

JolaGoddess spunea...

Ahhh Cireaso, scrisul tau si imaginatia mea sunt o combinatie mortala. Desi n-am fost niciodata in Turcia, asa ma apuca o melancolie citind acest post.... de nu-ti imaginezi. Am vazut Turcia doar prin intermediul cartilor si al textului tau chinuitor. Sper sa apuc sa evadez vara asta macar cateva zile acolo :)

carlitos spunea...

... da' te intorci repede, asa-i?
si nici nu cazi victima unor salvari de care sa nu te mai poti desparti... si nici nu te intoxici cu halva sau alte treburi... :P

p.s. sa ai the time of your life, pentru primavara asta! :P

another cherry spunea...

@Alex: abia astept, zau ca nu fac fitze, chiar sunt emotionata:). I am loving it.

@Floricel, acolo se zice mai mult i gunler, cu umlaut pe u:). sau tesekur ederim.

@JolaGoddess: pai musai sa o pui pe lista destinatiilor de vacanta. mai ales ca e aproape si e destul de ieftin:). eu conduc pana acolo, deci se poate.

@carlitos: de ce? de ce sa nu cad victima? o fi asa de rau? niciodata nu le-am inteles pe domnitele moldovene, de ce se zbateau atata sa nu cumva sa ajunga in patul necredinciosilor:)

codo spunea...

another, esti super tare. eu am mancat in vacanta asta de paste turkish delight si halva originala. super bun. ai avut dreptate.
"cireasa valaho-danubiano-pontica?" ce frumos hahahaha
atunci si eu sint codo-daco-damboviteano-meridional? :)

LiaLia spunea...

Te aşteptam cu postarea asta :))) Chiar mă gândeam când evadezi iar. Şi eu m-am emoţionat citindu-te. Şi dacă n-ar fi Croaţia în planuri anul ăsta, m-aş arunca şi eu pe urmele tale. Să aduci nişte rahat din ăla original, să mai băgăm nişte cornuleţe :))) Şi să te laşi frământată de doamnele alea la baia cu masaj şi pentru mine, ok? :)

another cherry spunea...

da codo, normal ca esti un melc exact cum ai zis mai sus. de-aia suntem noi prieteni.

@LiaLia: bine, aduc rahat. Si bine, mbaia turca o sa fie primul lucru pe care o sa-l fac. It's a promise. Croatia e mortala, o sa-ti placa tare de tot.

thea spunea...

Adica pleci in vacanta:). Asta e superexcelent! Distractie placuta!Citind, ma simteam de parca eu plecam in vacanta in Turcia (unde de fapt n-am fost niciodata).

codo spunea...

sa stii ca e o onoare pentru mine ca ma consideri prieten. mai ales ca ma descurc cam greu cu virgulele.:0)

carlitos spunea...

ok, bine, poti... :)
doar sa continui sa (ne) scrii!

another cherry spunea...

@thea: musai sa te duci, este raiul pe pamant. si nu numai istanbulul, ci si o gramada de alta locuri. da, e minivacanta!

@codo: nici eu nu stiu karate:))

@carlitos: sarumana boierule, ca te-ai indurat asa repede. dar bineinteles ca scriu!