miercuri, 5 martie 2008

targul iesilor vz de o cireasa

ramasesem cu un gust tare bun despre iasi. tineam minte ca orasul e plin de tei. la umbra lor se plimbase eminescu cu gagica lui, micle sau miclescu, ca rimeaza. si cate si mai cate. romantic.

in plus, acolo am vz primele si singurele filme cu zombie. am urlat de groaza amestecata cu niste placere intr-un bloc din centru. am speriat toti moldovenii.

am revenit cu great expectations. la 5:40 dimineata eram in gara din iasi, pe un frig tulburator. dormisem 42 de min in tren toata noaptea. prima impresie: un loc destul de fad, dc e sa o luam asa. dar o cireasa nu se sperie dintr-atat.

desi cred in progres, am ajuns intr-un bloc de la periferie de data asta. am urlat in surdina de groaza apartamentului in care a tb sa poposesc. dar n-am mai speriat pe nimeni.

asa ca am plecat. cu nisip in ochi de nesomn, dar plina de bunavointa, am iesit sa cuceresc iasul. sau sa ma las cucerita de el.

foamea mea era o vietate cu vointa proprie care mi se misca ca o tenie prin vintre. am vrut sa iau mic dejun undeva, fara pretentii. n-am gasit nici macar o toneta cu hot-dog. sau o merdenea. sau o poala-n brau. nimic.

eu sunt tenace. am cautat mult. pana la urma am mancat o chifla cu iaurt la gima. ceva ce n-as face acasa in loc de mic dejun nici sub amenintarea cu un cutit. ma rog.

apoi am pornit glont spre iconul cel mai important din oras, palatul culturii. ieseanul de la poarta m-a oprit si m-a luat in balon: e inchis azi, renovam. reveniti in 3 ani va rog. sugubat. ghidus.

resemnata, am pornit spre 3 ierarhi, biserica cea mai importanta din regiune. era in renovare, acoperita toata de schele. np.

a ramas copoul. aici, nu-i vb, foarte frumos. soare, pomi, zumzet de studenti si gaze. aflu ca bugetul universitatii iesene e cat al urbei insasi. cladirea, falnica, perfecta. misto.

am intrat la film, era festivalul britanic. film genial, cu actori necunoscuti. ff tare, am iesit multumita.

spam din iasi: 67% dintre iesencele poarta cizme albe cu toc. iasul are abordarea lui in materie de moda. multe au fuste scurte. nu degeaba se zice ca moldovencele sunt fierbinti. sunt.

aviz calatorilor: n-ai unde sa mananci ceva. am gasit un singur loc cu pizza naspa. n-ai unde sa bei cafea. nu poti manca o salata nici sa dai cu tunul.

farmecul de odinioara? destul de greu de regasit. orasul, cam prafuit. batran. si totusi intzesat de blocuri si gherete recente. combinatie neprietenoasa. dar au tramvai si vatmanul vinde bilete cum respira, in timp ce face manevre complicate.

iesenii molcomi, cu ritm ardelenesc. asta foarte placut. unde ne grabim asa?

incerc de 17 ani jumate sa ma intorc la iasi. mi-a reusit in final. dar cred ca mai las inca 17 ani jumate sa mai treaca pana ma intorc inapoi.

iasi. oras cu parfum de trandafiri uscati pusi intr-o vaza de inox.

am avut cele mai bune intentii.

Niciun comentariu: