luni, 17 martie 2008

fluturi indieni si fluturi romanesti

ma refer la fluturii care zboara in stomac. in al meu si al altora, cand suntem indragostiti.

un indian, tot janis, cel care studiaza cu atentie obiceiurile de imperechere ale tantarilor, mi-a spus lucruri. si anume ce crede el despre diferentele dintre fluturii indieni si cei europeni.

eu am intrat in discutie parandu-mi-se ca am oarecare ascendent asupra lui. ca el e prea puritan si ce stie el despre fluturi. cand la ei inca se mai poarta casatoriile aranjate!

dar cum mi-am dat seama de la discutia cu tantarii ca stie multe lucruri despre insectele de orice fel, fie ele fizice sau metaforice, am ciulit urechile.

janis zice ca noi, europenii, deci si romanii, avem fluturi des, catre mai multe persoane. si ca faptul ca noi crestem fluturi repede asa, aruncandu-ne cu capul inainte, vine cu niste probleme.

ca noi nu avem timp sa ne prindem daca persoana pe care o lasam sau o imploram sa ne faca fluturi in stomac e ceea ce ne tb sau nu.

dar ca asteptarile noastre ca ea sa fie exact ceea ce ne-am dori sunt imense. si prin urmare si dezamagirile. si prin urmare si divorturile.

pe de alta parte, relatiile indiene incep invers. adica sunt pusi fata in fata de catre parinti 2 oameni care nu s-au vz niciodata. cu scopul de a petrece toata viata impreuna.

dc simt chimic pe loc ca exista o nepotrivire prea mare, au dreptul sa refuze. dar in majoritatea cazurilor, urmeaza casatoria. se discuta valori generale: cati copii vrei sa ai? in ce tara ai vrea sa traiesti?

asteptarile dintre cei 2 sunt 0. tot ce au de facut este sa construiasca impreuna de acum inainte o viata cat mai buna. au capul pe umeri si mult respect unul pt celalalt.

si apoi, incet-incat, pe parcurs, vin fluturii. intai sunt niste fluturi mici, palizi. apoi medii, si mai intrematzi. apoi in stomacul celor 2 incep sa fluture fluturi mari. care bat din aripi de matase o viata intreaga. fara dezamagiri. fara divort.

am ramas pe ganduri. as plati o taxa sa am fluturi in stomac regulat. ca la leasing asa.

mi-as asuma cheltuiala, as munci mai mult. as taia de la delicatese, desi sunt o mare mancacioasa. si de la pantofi si carti si bentitze si abonamentul de sala. poate chiar as calatori mai putin.

doar ca sa am des fluturi la stomac. si sa-i fac sa stea mai mult atunci cand s-au instalat. si as plati si o optiune extra. sa-i am catre cine vreau eu.

pt ca fluturii romanesti se poarta haotic. nu vin cand ii chemi. de fapt chiar se incapataneaza sa stea departe cand le faci incantatii si recunosti ca ai nevoie de ei.

si apari te miri cand. cand ai mai multa treaba si n-ai timp de ei. sau cand esti convins ca persoana care ii face zboare e cea mai rea alegere cu putinta.

sunt o cireasa convertita. as vrea sa pot avea si eu fluturi indieni. de care promit ca as avea mare grija.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pai ce sa zic cate bordeie atatea obiceie.

another cherry spunea...

@ceasuri: asa e, dar ale lor m-au facut cumva invidioasa