sâmbătă, 1 martie 2008

jurnal di calatorii pi moldovienieshti

cand a auzit ca ma duc la chisinau, mama a zis ca sa nu. ca chisinezenii mananca din cauza saraciei femei mici si blonde si divortzate.

si ca poate unele din ele mai scapa urgiei. dar ca cele mici, blonde, divortate, si care stiu sa cante la pian si au facut calarie, nu pot scapa apetitului lor nebunesc.

destinul, bata-l vina, imi cerea totusi sa ajung acolo grabnic. desi si eu ma gandeam ca e un fel de gaura neagra unde dispar obiecte mari si oameni si animale. un triunghi al bermudelor care are granita cu tara noastra si inghite hulpav tot ce prinde.

si unde suni de urgenta cand ai nevoie sa ti se omoare vreo matusa bogata. pe care ai nevoie sa o mostenesti imediat, ca ai cheltuieli prea mari.

asa ca am intrat in chisinau cu parpalacul ridicat pana la refuz si gluga. vorbind pasareste in soapta si mergand tiptil.

cand colo, shi sa vezi?! ma lasa rata pii bartai bulivardul, plin dii cladiri frumoasii si vechi, si copashi falnishi si lumii piestritza prin tot locul. firmii strainii, magazinii, forfota.

moldovencele, aprige femei. 68% poarta cu mandrie cele mai fuste scurte din sud-estul europei. restul, de 31%, reprezinta moldovencele mai batrane, care sigur au purtat. si bineinteles, 1% pierderi.

pe unghii au sclipici, pe gene au mult rimmel, in ochi au flacari. in buzunare din pacate mai nimic.

troleele au taxatoare, adica o femeie care vine si iti vara bilet cu forta. cateodata taxatoarea e barbat.

eu am dat peste o taxatoare bulgaroi cu ceafa groasa care mi-a povestit toata viata lui. avea o dilema. i-am spus ca si eu am. n-a mai stiut ce sa zica. ne-am despartit prieteni.

ghiseele de informatii sunt gandite modern, ca centre de profit. fiecare informatie costa 1 leu. deci te gandesti bine ce intrebi si dc iti tb pe bune informatia cu pricina. nu apari la ghiseu asa, ca sa te afli in treaba. nu era nici dracu' acolo.

m-am tot uitat dupa celebrele glumite cu expresii moldovenesti de care sa ne radem. dezamagita, n-am gasit decat cateva: burtica de somon la bufet si gaina grill pe geam la magazin.

a, si orice reclama care te indeamna sa profiti de o oferta spune "inhatza sansa". dar cam atat.

moldovenii sunt morti dupa placinte. si le plac mult bijuteriile. toate magazinele vand ori una, ori alta.

au sange fierbinte si ca sa si-l tina asa, au un ritual dimineata. indeasa repede in picioare, la bufet, un pahar de vodca si o bucata de peste. apoi se iau la tranta cu viata.

dar orasul nu e deloc inspaimantator. dimpotriva, e chiar simpatic. si oamenii, desi evident foarte saraci, chiar primitori.

deci dc cumva vi se propune sa mergeti la chisinau, nu ezitati. inhatzatzi sansa.

moldovenii au vinuri bune si visuri mari. si nu le place carnea de om. ci gaina grill.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Blogul dumneavoastra a fost selectat de http://www.blogos.ro

Mai multe detalii la
http://www.blogos.ro/original.aspx

In cazul in care va place siteul www.blogos.ro, va rog sa-l adaugati in blogroll.
Va vultumesc.

another cherry spunea...

multumim frumos:)

Monica spunea...

eu am inhatzat sansa mai demult si am suferit din greu, in centru, vara era, cand am vrut sa luam inghetata. daca nu ai mancat inghetata la Chisinau, inhata sansa, altadata!Revenind: pe un geamlic mic mic mic scria:"Inghetata nu-i!", iar la geamlicul de vizavi cucoana s-a stropshit la noi ca ea nu-i de vine ca o fo vrednica si si-o vandut inghetata si acuma n-are.
Am luat un pahar cu frisca, frisca, cu putina ciocolata rasa deasupra. 17 copeici fu, si acum imi amintesc. Pentru ca n-a fost un singur pahar, la o asemenea sansa de inhatat:)
dar copacii falnici m-au impresionat si pe mine. si parcurile, in consecinta.
ne-ai adus caramele Meunica, de la Bucuria?

another cherry spunea...

ah, monica, deci ai fost, stii ce zic.
n-am adus. dar dc tb ma mai duc o data.

Monica spunea...

sa vezi ce frumos e la Odesa!